1. Home
 2. Kennis
 3. Wat is grijze stroom

Wat is grijze stroom? Dat leggen we graag aan je uit

We vertellen je graag meer over wat grijze, of standaard stroom is. Standaard stroom is stroom opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen. Niet duurzaam. Op dit moment kunnen we helaas nog niet zonder standaard stroom. We wekken simpelweg nog niet genoeg groene stoom op voor iedereen. We werken hard aan duurzame oplossingen.

Standaard stroom is niet duurzaam

Standaard stroom wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Bij de verbranding daarvan komen gassen vrij, zoals CO2. Deze gassen zorgen voor een stijging van de temperatuur op aarde. Dat opwarmen van de aarde heeft grote impact op mens en milieu. De voorraad van fossiele brandstoffen is bovendien niet eindeloos. Het is dus erg belangrijk dat we andere oplossingen vinden. Gelukkig zijn we goed op weg en worden we steeds duurzamer. Dat zie je ook terug op ons stroometiket.

Hier komt onze stroom vandaan

Wil je weten hoe duurzaam je stroom is opwekt? We vertellen er je alles over in ons stroometiket van 2020. Hierop zie je de energiebronnen van Groen uit Nederland en Stroom. En de CO2-uitstoot daarvan. Zo weet je precies hoe het zit.

Stroometiket

Wat is standaard stroom voor Vattenfall in de toekomst?

Wij zijn een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. Daarom stappen we steeds meer af van fossiele brandstoffen zoals bijvoorbeeld kolen, en gaan over op fossielvrije energie.

We investeren flink in het opwekken van groene energie uit zon en wind. In vijf landen hebben we nu zo’n 50 windparken op land en in zee. Daardoor zijn we één van de grootste opwekkers en investeerders in windenergie. Dus wij gaan door. Zo geven we de komende jaren meer dan 3 miljard euro uit aan het opwekken van zon- en windenergie. En werken we aan 100% groene stroom uit Nederland, voor ál onze klanten thuis.

Groene of standaard energie? Kies zelf hoe duurzaam jouw energie is

Op dit moment is standaard energie nog iets goedkoper dan groene energie. Het kan dus zijn dat je daarom liever standaard stroom afneemt. Ga je voor groene stroom? Dan maak je de keuze voor een duurzame toekomst. We zorgen graag samen met jou voor een schonere wereld. Gelukkig kies je zelf voor een energieproduct dat bij jouw wensen past, zo duurzaam als je zelf wilt.

Bekijk onze energie-acties

Stel jouw energieproduct samen

Binnen één generatie fossielvrij

Wij hebben een heldere ambitie: binnen één generatie 100% vrij zijn van fossiele brandstof. Hoe we dat doen? We investeren fors in onze eigen energieproductie. We lopen voorop bij de ontwikkeling van nieuwe windparken en werken aan een superbatterij voor de opslag van stroom. We slaan duizenden laadpalen in de grond om elektrisch te rijden. Benieuwd naar onze duurzame energie-oplossingen?

Waar zijn we mee bezig

 • Op dit moment bouwen we het grootste windpark ter wereld. Dat doen we zonder subsidie. We bouwen het op zee, voor de Nederlandse kust. In 2023 levert dit windpark per jaar een hoeveelheid fossielvrije stroom die vergelijkbaar is met het verbruik van 2 miljoen huishoudens. De komende tijd zullen we vooral bouwen, veel bouwen. In een flink tempo.

  Wind
 • Iedereen weet dat we moeten stoppen met aardgas. Dat is een flinke operatie. Aardgas was hier de standaard: onze cv-ketels draaien op aardgas en er liggen gasleidingen door het hele land. Dus werken we nu hard aan andere manieren om je huis te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan warm water dat we uit zonnecollectoren halen, of aan geothermie: dat is warmte uit de bodem. Maar ook waterstof en restwarmte van datacenters zijn mooie, milieuvriendelijke bronnen die gas kunnen vervangen.

  Tegelijk bedenken we manieren om deze nieuwe warmte bij je thuis te krijgen. Samen met gemeenten, woningcorporaties en netbeheerders zorgen we voor aardgasvrije en klimaatneutrale wijken.

  Groen gas is een schoon en fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van natuurlijk afval, zoals koeienmest, slib en gft-afval. En je haalt het zo in huis: er zijn geen aanpassingen nodig dus je kookt en verwarmt met groen gas gewoon zoals je gewend bent. Kies zelf hoe groen je 't wilt hebben: een tikkeltje groen met MixGroen Gas of helemaal groen met PuurGroen Gas.

  Geef gas op groen
 • We leveren in veel gebieden al stadswarmte. Dat doen we via onze warmtenetten. Als je aangesloten bent op stadswarmte, wek je namelijk niet langer zelf je warmte in je huis op met een gasgestookte cv-ketel. Je warmte komt dan uit een bron bij jou in de buurt. Zoals bijvoorbeeld een afvalcentrale die warmte over heeft.

  Die nieuwe warmte leiden we via ons warmtenet je huis in. Zo verwarmen is beter voor het milieu. Want je stoot maar liefst gemiddeld zo’n 60% minder CO2 uit dan wanneer je je huis verwarmt met aardgas.

  Stadsverwarming

Deel deze pagina

Meer lezen over stroom?