Stadswarmte: duurzame bron voor verwarming

  • Bespaart fossiele brandstoffen
  • Flexibele energiebronnen
  • Gemiddeld 54% minder CO2-uitstoot

Dankzij stadswarmte zijn we steeds minder afhankelijk van aardgas. We zorgen hiermee op een andere manier voor verwarming en voor warm water. We investeren graag in stadswarmte omdat het zorgt voor vermindering van de CO2-uitstoot. Wij ontwikkelen een breed scala aan groene, duurzame warmtebronnen. Biomassa is daar een van.

Van restwarmte naar een warme woning

Stadswarmte maakt gebruik van warmte die vrijkomt in elektriciteitscentrales of bijvoorbeeld bij het verbranden van afval. Deze warmte verwarmt water dat vervolgens via een ondergronds leidingnet naar woonwijken en bedrijventerreinen stroomt. Ruim 133.000 huishoudens en 1.900 bedrijven ontvangen nu warmte via ons stadswarmtenetwerk. 

Per stadswarmtewoning is de CO2 besparing enorm. Zo bespaarden we in 2018 met onze stadswarmte ruim 227.000 ton CO2-uitstoot.

Lees meer over onze stadsverwarming

Warm water uit de thermoskan

Een mooie innovatie is onze ’thermoskan’. In Diemen wekken wij elektriciteit op in gascentrales, waarbij we de warmte die daarbij vrij komt gebruiken voor stadswarmte. 

De gascentrale staat soms uit als er weinig vraag naar stroom is. Maar dan hebben we ook geen warm water voor de productie van stadswarmte. Daarom zorgen we dat we warm water bewaren in onze reuze thermoskan: een watertoren voor de opslag van 22 miljoen liter water. Zo heb je altijd warmte en warm water en draait de centrale alleen als het nodig is.

Warmtebronnen

Warmte voor stadswarmte komt uit veel verschillende bronnen:

  • Voor restafval is verbranding de meest duurzame oplossing. Met de warmte die bij die verbranding vrijkomt, verwarmen wij het water dat het stadsverwarmingsnetwerk in gaat.
  • De 520 zonnecollectoren op het zoneiland Almere zorgen ook voor verwarming en warm water van 2.700 huishoudens.
  • In de biomassacentrale in Lelystad zetten we houtchips om in warmte en elektriciteit voor bijna 5.000 huishoudens. De houtchips komen van onderhoud en snoeiwerk.

Wist je dat we ook gebouwen koelen met duurzaam opgewekte Koude?

Stadswarmtenetwerk bij jou in de buurt?

De aanleg van een stadswarmtenetwerk is voor ons een flinke investering. We beginnen altijd met aanleggen op plaatsen waar veel warmte beschikbaar is en waar veel mensen bij elkaar wonen. Bekijk hier waar wij nu stadswarmte leveren.

Geen stadswarmte bij jou in de buurt?

Zorg bijvoorbeeld voor een cv-ketel met een hoog rendement. Dan produceert je minder CO2. Of compenseer de CO2 uitstoot van jouw gasverbruik door in milieuvriendelijke projecten te investeren. We hebben de mogelijkheden van CO2-compensatie van jouw gasverbruik op een rij gezet.

We breiden ons stadswarmtenetwerk steeds verder uit. Bijvoorbeeld in Amsterdam, waar we in 2040 al 230.000 woningen aangesloten willen hebben op onze stadswarmte. Nieuwsgierig? Neem een kijkje bij ons project Noorderwarmte in Amsterdam.

Noorderwarmte: schone warmte voor Amsterdam