1. Home
  2. Kennis
  3. Verschil groene stroom en grijze stroom uitgelegd

Het verschil tussen groene stroom en grijze stroom

We krijgen regelmatig de vraag: wat is het verschil tussen groene en grijze stroom? Heel begrijpelijk dat je precies wil weten wat dat is. Want aan de stroom die uit het stopcontact komt, merk je namelijk geen verschil. Dat verschil zit ‘m in de manier van opwekken.

Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom?

In huis merk je geen verschil tussen groene of grijze stroom. Je apparaten doen het gewoon op dezelfde manier. Je hoeft niets aan te passen. Het verschil zit in de herkomst van de stroom. 

  • Groene stroom wordt volledig opgewekt uit duurzame energiebronnen. Zoals wind, water en zon. Onze groene stroom wordt 100% opgewekt uit wind, water en zon uit eigen land. Dit is ons product Groen uit Nederland. 
  • Echt grijze stroom wordt alleen opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen. Bij verbranding daarvan komen gassen vrij, zoals CO2. Door die CO2-uitstoot is grijze stroom niet duurzaam. En de voorraad van fossiele brandstoffen is bovendien niet eindeloos. Daarom werken we vastberaden door aan andere oplossingen
  • Onze standaard stroom wordt steeds duurzamer opgewekt. In 2021 is zelfs meer dan 70% van onze stroom opgewekt uit duurzame bronnen. 

Het stroometiket: hier zie je waar je stroom vandaan komt

Het stroometiket laat zien met welke energiebronnen onze stroom in 2021 is opgewekt. Je ziet ook wat het aandeel is van elke energiebron die gebruikt is. Bij Vattenfall NL Consumenten & MKB wordt een steeds groter deel van de stroom duurzaam opgewekt, uit zon, wind en water. In 2021 zitten we al boven de 70%. Ons product Groen uit Nederland wordt 100% opgewekt uit duurzame energiebronnen. Bekijk ons stroometiket

Waar komt groene stroom vandaan?

Als je groene stroom koopt, denk je waarschijnlijk dat het uit Nederland komt. Maar dat is niet altijd zo. Nederlandse energieleveranciers die zelf niet genoeg groene stroom opwekken, kopen groencertificaten (Garanties van Oorsprong (GvO’s)) uit het buitenland om de grijze Nederlandse stroom te 'vergroenen'. Dit draagt niet bij aan de productie van groene stroom in Nederland. Zo kan het dus zijn dat we in Nederland met alle partijen in totaal meer groene stroom verkopen dan we opwekken. In 2021 kwam 34% van alle stroom die in Nederland wordt verbruikt, uit duurzame bronnen. Bron: CBS.

Bij ons mag je er gerust van uitgaan dat de stroom van ons product Groen uit Nederland volledig uit Nederland komt en dus écht groen is. Zie hiervoor ook ons stroometiket. We kiezen ervoor miljarden euro's te investeren in de productie van groene stroom uit Nederland. Bekijk ons jaarverslag voor de details. 

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Nieuwe klanten krijgen altijd groene stroom met ons product Groen uit Nederland. Voor gas kun je ook een groene stap maken, zoals MixGroen Gas met 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Deel deze pagina

Lees meer over energie