1. Home
  2. Kennis
  3. Verschil groene stroom en grijze stroom uitgelegd

Het verschil tussen groene stroom en grijze stroom

We krijgen regelmatig de vraag: wat is het verschil tussen groene en grijze stroom? Heel begrijpelijk dat je precies wil weten wat dat is. Want aan de stroom die uit het stopcontact komt, merk je namelijk geen verschil. Dat verschil zit ‘m in de manier van opwekken.

Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom?

In huis merk je geen verschil tussen groene of grijze stroom. Je apparaten doen het gewoon op dezelfde manier. Je hoeft niets aan te passen. Het verschil zit in de herkomst van de stroom. 

  • Groene stroom wordt volledig opgewekt uit duurzame energiebronnen. Zoals wind, water en zon. Onze groene stroom wordt 100% opgewekt uit wind, water en zon uit eigen land. Groen uit Nederland noemen we dat. 
  • Echt grijze stroom wordt alleen opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen. Bij verbranding daarvan komen gassen vrij, zoals CO2. Door die CO2-uitstoot is grijze stroom niet duurzaam. En de voorraad van fossiele brandstoffen is bovendien niet eindeloos. Daarom werken we vastberaden door aan andere oplossingen
  • Onze standaard stroom wordt steeds duurzamer opgewekt. In 2021 is zelfs meer dan 70% van onze stroom opgewekt uit duurzame bronnen. 

Het stroometiket: hier zie je waar je stroom vandaan komt

Het stroometiket laat zien met welke energiebronnen onze stroom in 2021 is opgewekt. Je ziet ook wat het aandeel is van elke energiebron die gebruikt is. Bij Vattenfall Groep Nederland wordt een steeds groter deel van de stroom duurzaam opgewekt. In 2017 was het ruim 22% en in 2021 zitten we al boven de 70%. Bekijk ons stroometiket

Waar komt groene stroom vandaan?

Als je groene stroom koopt, denk je waarschijnlijk dat het uit Nederland komt. Maar dat is niet altijd zo. Soms wordt het via groencertificaten (Garanties van Oorsprong (GvO’s)) uit het buitenland gekocht. Dit draagt niet bij aan de productie van groene stroom in Nederland. Zo kan het dus zijn dat we in Nederland meer groene stroom verkopen dan we opwekken.
In 2021 werd 33% van de in Nederland verbruikte stroom, opgewekt uit duurzame bronnen. Bron: CBS.

Bij ons mag je er gerust van uitgaan dat groene stroom écht groen is. We kiezen ervoor miljarden euro's te investeren in de productie van groene stroom uit Nederland. Bekijk ons jaarverslag voor de details. 

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Kies voor onze groene stroom, Groen uit Nederland. En kies voor gas of ga voor duurzamer, zoals MixGroen Gas. Vertel ons wat je wensen zijn, dan helpen wij je met de energie die bij je past.

Maak je eigen keuze voor groene of grijze stroom

Bij ons stel je jouw eigen energieproduct samen, zo duurzaam als je zelf wil. Wij verzorgen namelijk groene én grijze stroom. Vertel ons wat jouw wensen zijn en wij helpen je aan de energie die bij jou past. En altijd voor een goede prijs.

Stel jouw energieproduct samen

Bekijk onze energie-acties

Deel deze pagina

Lees meer over energie