1. Home
  2. Kennis
  3. Verschil groene stroom en grijze stroom uitgelegd

Het verschil tussen groene stroom en grijze stroom

We krijgen regelmatig de vraag: wat is het verschil tussen groene en grijze stroom? Heel begrijpelijk dat je precies wil weten wat dat is. Want aan de stroom die uit het stopcontact komt, merk je namelijk geen verschil. Dat verschil zit ‘m in de manier van opwekken.

Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom?

We krijgen regelmatig de vraag over het verschil tussen groene en grijze stroom. Aan de stroom die uit het stopcontact komt, merk je namelijk niets. Het verschil zit ‘m vooral in de manier van opwekken.

  • Groene stroom is stroom die we opwekken uit duurzame bronnen als de zon, wind en water. Bij de productie komt geen CO2 vrij en het gebruik ervan is dan ook niet slecht voor milieu. Bovendien wordt al onze groene stroom in Nederland opgewekt.
  • Grijze stroom is opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, olie en steenkool. Deze bronnen raken vroeg of laat uitgeput. Bij de productie van grijze stroom komen bovendien broeikasgassen zoals CO2 vrij die slecht zijn voor het milieu.

Op dit moment kunnen we nog niet zonder grijze stroom. Er wordt simpelweg nog niet genoeg groene stroom geproduceerd om ons land van voldoende energie te voorzien.

Klantvraag: wat is sjoemelstroom en is het grijs of groen?

Wij leveren zowel standaard- als groene stroom, maar sjoemelen doen we niet. Maar wat is dat nou precies, sjoemelstroom? Sjoemelstroom is stroom die als groene stroom verkocht wordt, maar dat eigenlijk helemaal niet is. Dat zit zo: om te bewijzen dat groene stroom écht groen is, krijgt elke megawattuur groene stroom een groencertificaat ofwel Garantie van Oorsprong (GvO). Een soort keurmerk eigenlijk. Dat geldt voor heel Europa.

Maar het ene land produceert meer groene stroom dan het andere. Zo produceren Noorwegen en IJsland alleen máár groene stroom. Meer dan ze zelf nodig hebben. Zij houden dan ook groencertificaten over. In die certificaten wordt gehandeld. En de groen stroom zelf? Die blijft in het land achter. Zo kan het gebeuren dat een bedrijf in Nederland goedkope 'standaard' stroom inkoopt en daar GvO-certificaten uit Noorwegen ‘opplakt’. Deze stroom mogen ze verkopen als groene stroom, maar is dat eigenlijk niet. Dat noemen we sjoemelstroom.

Wij doen dat niet. Wij willen bijdragen aan de duurzame stroomproductie in Nederland. Daarom kopen we alleen groene stroom in die in Nederland is opgewekt, met een Nederlands GvO-certificaat. CertiQ geeft deze certificaten in Nederland uit voor groene stroom. Bij ons is groene stroom écht groen. Op jouw stroometiket lees je precies waar jouw stroom vandaan komt.

Verschil groene stroom en grijze stroom ook in prijs

Energieleveranciers die groene én grijze stroom aanbieden hanteren vaak een prijsverschil tussen die twee soorten stroom. De productie van grijze stroom is nog altijd goedkoper dan die van groene stroom. Daarom is groene stroom vaak wat duurder, maar dit is niet altijd zo. Goed idee dus om zelf te vergelijken wat het verschil tussen groene en grijze stroom qua prijs is in jouw geval.

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Kies voor groene stroom uit Nederland voor hetzelfde tarief als standaard stroom. En kies voor gas of ga voor duurzamer, zoals MixGroen Gas. Vertel ons wat je wensen zijn, dan helpen wij je met de energie die bij je past.

Het stroometiket vertelt je hoe onze stroom is opgewekt

Wil je precies weten waaruit de stroom bestaat die wij verkopen? Hoe groot het percentage windstroom is en hoeveel van onze stroom uit steenkolen komt? Met het stroometiket zie je met welke energiebronnen onze stroom is opgewekt: groene én grijze energie.

Maak je eigen keuze voor groene of grijze stroom

Bij ons stel je jouw eigen energieproduct samen, zo duurzaam als je zelf wil. Wij verzorgen namelijk groene én grijze stroom. Vertel ons wat jouw wensen zijn en wij helpen je aan de energie die bij jou past. En altijd voor een goede prijs.

Stel jouw energieproduct samen

Bekijk onze energie-acties

Deel deze pagina

Lees meer over energie