1. Home
  2. Kennis
  3. Prijsverschil groene en grijze stroom

Klein prijsverschil groene en grijze stroom

Bij veel energieleveranciers is er een klein prijsverschil tussen groene en grijze stroom. Ook bij ons is dat zo. Onze groene stroom wordt in Nederland geproduceerd uit wind, zon en water. Het is duurder om deze groene stroom te maken en daarom is groene stroom bij ons iets duurder dan grijze stroom. Goed om te weten: dit scheelt soms maar een paar euro per maand. Wil je precies weten wat het prijsverschil in jouw situatie is? Door je energieproduct samen te stellen, maak je direct een berekening van jouw maandbedrag.

Het verschil tussen groene en grijze stroom

Om het prijsverschil tussen groene en grijze stroom te begrijpen, is het goed om te weten wat het verschil is tussen groene en grijze stroom. Aan de stroom die uit het stopcontact komt, merk je namelijk niets. Het verschil zit ‘m vooral in de manier van opwekken en dat heeft invloed op de prijs.

  • Groene stroom is stroom die we opwekken uit duurzame bronnen als de zon, wind en water. Bij de productie van onze groene stroom komt geen CO2 vrij. Het gebruik van groene stroom is dan ook niet slecht voor het milieu. Wij wekken al onze groene stroom op in Nederland.
  • Grijze stroom is opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, olie en steenkool. Deze bronnen raken vroeg of laat uitgeput. Bij de productie van grijze stroom komen bovendien broeikasgassen zoals CO2 vrij, die slecht zijn voor het milieu. Ook stroom uit kernenergie noemen we grijze stroom omdat er bij het opwekken schadelijk afval overblijft.

Op dit moment kunnen we nog niet zonder grijze stroom. Er wordt simpelweg nog niet genoeg groene stroom geproduceerd om ons land van voldoende energie te voorzien.

Groene stroom voor dumpprijzen

Is groene energie altijd duurder dan gewone energie, wil je misschien weten? Nee, soms is groene stroom zelfs goedkoper dan grijze stroom. Energieleveranciers kiezen namelijk zelf welk prijsverschil tussen groene en grijze stroom ze aan je vragen. En niet alle groene stroom is hetzelfde.

Helaas verkopen sommige energieleveranciers grijze stroom als goedkope groene stroom met behulp van groencertificaten uit het buitenland. Het gaat dan om bedrijven die goedkope grijze stroom inkopen om fysiek aan hun klanten te kunnen leveren. Daarnaast kopen ze groencertificaten ofwel GvO’s tegen dumpprijzen uit het buitenland omdat het aanbod daar soms groter is dan de vraag. Met die GvO’s mogen ze de stroom die ze verkopen groene stroom noemen. Omdat dit soort groene stroom niet bijdraagt aan duurzame stroomproductie in Nederland, wordt dit ook wel sjoemelstroom genoemd. De prijzen van deze sjoemelstroom liggen natuurlijk ook lager.

Wij doen dat anders. Bij ons is groene stroom écht groen, daar zijn we helder over. Onze groene stroom is 100% vrij van CO2, opgewekt in Nederland uit zon, wind en water.

Waarom is groene stroom duurder?

Energieleveranciers die groene én grijze stroom aanbieden hanteren soms een klein prijsverschil tussen die twee soorten stroom, maar dit is niet altijd zo. Bij ons is er wél een prijsverschil tussen groene stroom en grijze stroom. We begrijpen dat je wil weten: waarom is groene stroom duurder bij jullie? Dit komt omdat het nog steeds duurder is om groene stroom te maken. Wij produceren onze eigen groene stroom in Nederland en dragen daarmee bij aan de duurzame energieproductie. Dat vraagt om forse investeringen. Toch zorgen we ervoor dat het prijsverschil voor jou heel klein blijft. We raden je aan om zelf te vergelijken wat het prijsverschil tussen groene en grijze stroom is in jouw situatie. Het is vaak maar een paar euro.

Stel jouw energieproduct samen

Bij ons stel je jouw eigen energieproduct samen, zo duurzaam als je zelf wil. Wij verzorgen namelijk groene én grijze stroom. Vertel ons wat jouw wensen zijn en wij helpen je aan de energie die bij jou past. En altijd voor een goede prijs.

Bekijk onze energie-acties

Stel jouw energieproduct samen

Deel deze pagina

Lees meer over energie