1. Home
  2. Kennis
  3. Groene stroom vergelijken

Groene stroom vergelijken doe je zo

Om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt is het goed om groene stroom te vergelijken. Het aanbod van groene stroom is groot. De vergelijking van groene stroom kan je helpen in je zoektocht. Deze 5 tips helpen je om de groene stroom leveranciers te vergelijken.

5 tips om groene stroom te vergelijken

Voordat je een keuze maakt voor een energieleverancier kan je groene stroom vergelijken op basis van prijs, kwaliteit of service. De onderstaande tips helpen je daarbij.

1. Kijk naar de herkomst van de groene stroom

Als je groene stroom gaat vergelijken: check waar de groene stroom vandaan komt. De ene energieleverancier koopt goedkope stroom in uit het buitenland en de ander produceert zelf groene stroom in Nederland. Met andere woorden: hoe groen is de groene stroom? Dat is goed om te weten als je op zoek gaat naar een product dat bijdraagt aan de duurzame energieproductie in Nederland.

Sommige energieleveranciers kopen grijze stroom in en kopen daarnaast goedkope groencertificaten (GvO’s) in het buitenland. Door die groencertificaten mogen ze de grijze stroom als groene stroom verkopen. Toch vinden wij deze stroom niet erg ‘groen’ omdat de productie ervan niet bijdraagt aan de duurzame energieproductie in Nederland. Kies liever een groene stroomleverancier die eigen groene stroom produceert uit water, wind, zon of biomassa.

2. Vergelijk groene stroom niet alleen op de laagste prijs

Er zijn meerdere punten waarop je je groene stroom kunt vergelijken. Als je op zoek bent naar de goedkoopste groene stroom leverancier kan een onafhankelijke prijsvergelijker je daarbij helpen. De goedkoopste is niet altijd de beste en zeker niet de groenste. Let er dus ook op welke manier je nieuwe energieleverancier groene stroom produceert. Ben je op zoek naar aantrekkelijke kortingen of een mooi welkomstcadeau bij je groene stroom? Check dan wel of deze korting niet al is doorberekend in je energieprijs. Bekijk meer tips: het vergelijken van energieprijzen. Ben je ondernemer in het mkb? Bekijk dan ook eens onze pagina MKB energie vergelijken.

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Kies voor groene stroom uit Nederland voor hetzelfde tarief als standaard stroom. En kies voor gas of ga voor duurzamer, zoals MixGroen Gas. Vertel ons wat je wensen zijn, dan helpen wij je met de energie die bij je past.

3. Check het stroometiket

Met het stroometiket van een energieleverancier kun je checken waar de aangeboden stroom vandaan komt en met welke bronnen deze is opgewekt. Alle energieleveranciers zijn verplicht zo’n stroometiket te hebben, zodat je eenvoudig toegang hebt tot informatie over de opwek van je groene stroom. Hiermee kun je energieleveranciers makkelijk vergelijken op de herkomst van hun stroom. Bekijk ons stroometiket.

4. Kies een groene energieleverancier die duurzame keuzes maakt

Als je aanbieders van groene stroom vergelijkt, is het goed om te weten dat groene stroom vooral een kwestie is van keuzes maken. Zo zien wij dat. Let er dus ook op welke keuzes je nieuwe energieleverancier maakt voor de toekomst en of deze duurzaam zijn. Wij verzorgen momenteel nog standaard stroom, daar zijn we eerlijk over. Op dit moment kunnen we namelijk nog niet zonder. Er wordt simpelweg nog te weinig groene stroom geproduceerd om aan heel Nederland energie te leveren. Wél hebben we een duidelijke ambitie: binnen één generatie willen we vrij zijn van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Ben je benieuwd hoe we dat gaan doen? Lees meer over hoe we investeren in 100% duurzame energie.

5. Ga voor een soepele overstap

Het kan zijn dat je groene stroomleveranciers vergelijkt omdat je wilt overstappen. Het is belangrijk dat je overstap soepel verloopt. Als je naar ons overstapt, dan merk je daar eigenlijk niets van. Je krijgt nog wel een brief of een e-mail, maar de rest regelen wij. We bepalen zorgvuldig het moment waarop wij je energie gaan leveren en je contract beëindigen bij je huidige leverancier. Daarbij houden we rekening met je nog lopende contracten. Zo proberen we een eventuele overstapboete te voorkomen en in bepaalde gevallen vergoeden we zelfs je overstapboete. Zo stap je over:

  1. Je stelt je energieproduct samen en verstuurt je aanvraag.

  2. We zorgen ervoor dat je binnen een week een e-mail of brief met de bevestiging van je aanvraag ontvangt. We sturen je dan een welkomstbrief én we bevestigen de ingangsdatum van je contract. Ook hoor je wanneer we starten met het leveren van energie en je termijnbedrag.

  3. Na ontvangst van de bevestiging van je contract heb je 14 dagen bedenktijd om je aanvraag te wijzigen of annuleren.

Deel deze pagina

Meer over energie