1. Home
  2. Kennis
  3. Gasverbruik

Inzicht in je gemiddeld gasverbruik

Met Mijn Verbruik in Mijn Vattenfall weet je hoeveel gas je verbruikt. Het gasverbruik hangt af van de grootte van jouw huis en hoe goed jouw huis geïsoleerd is. Je verbruik van gas neemt meestal het grootste deel van je energienota in beslag. Bespaar door je gasverbruik te verminderen.

Gemiddeld gasverbruik

Via energie aanvragen zie je meteen wat de prijs is bij een gemiddeld gasverbruik per maand van een gemiddeld huishouden van twee personen in bijvoorbeeld een tussenwoning. Zo krijg je meteen een goed beeld van jouw gemiddeld gasverbruik. Ook zie je of je boven of onder het gemiddeld gasverbruik van andere huishoudens zit.

Daarnaast hebben we wat handige hulpmiddelen die inzicht geven in je gemiddelde gasverbruik. Met Mijn Verbruik en onze gratis Energie-app bekijk je het werkelijk gasverbruik van jouw huishouden. Met behulp van je meterstanden tonen we een overzicht van je verbruik. Zo krijg je een goed beeld van je gemiddeld gasverbruik. 

Omdat de tarieven voor gas hoger liggen dan de stroom tarieven bestaat een groter deel van je energierekening uit gasverbruik.

Je gasverbruik per maand

Bekijk de hoogte van je gemiddeld gasverbruik per maand online. We helpen je met tips, tools en de Mijn Vattenfall app om je verbruik te verlagen.

Zo verlaag je je gasverbruik

Wat bepaalt de hoogte van jouw gasrekening?

De grootte van je woning is van invloed op de hoogte van je gasverbruik. Maar het is ook afhankelijk van het aantal bewoners, hoe hoog en vaak je stookt en doucht en zelfs van het weer. Je verbruikt gas voor je verwarming, de geiser of boiler en tijdens het koken.

De verwarming van je huis is de grootste verbruiker van gas. Als de dagen korter en kouder worden, stook je meer. Daarom betekent een strenge winter meestal een hogere gasrekening.

Je gasverbruik berekenen

Wij helpen je om je gasverbruik te berekenen en te vergelijken met het modelcontract. Je ziet precies wat een huishouden van twee personen gemiddeld per maand aan gas verbruikt. Het model maakt het makkelijk om je eigen gasverbruik te vergelijken, meten en bij te houden.

Jouw energiekosten berekenen

Jij vermindert jouw gasverbruik door energie te besparen.

Bekijk onze bespaartips en breng jouw gasverbruik omlaag

Bespaartips

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

Gemiddelde gasverbruik huishouden

Het gemiddelde gasverbruik per huishouden is 1.500 m3 per jaar, volgens Milieu Centraal. Maar de verschillen tussen het gasverbruik van huishoudens zijn groot. Ongeveer een op de vijf huishoudens gebruikt minder dan 1.000 m3; een op de zes huishoudens gebruikt meer dan 2.400 m3. Dit verschil in gasverbruik heeft verschillende oorzaken.

Soort woning

Het gemiddeld gasverbruik per huishouden hangt af van het soort woning en van het bouwjaar. In een volledig geïsoleerde nieuwbouwwoning hoef je minder te stoken dan in een woning van rond 1930, met spouwmuren en enkel glas.

Gemiddeld gasverbruik gezin

Daarnaast heeft de samenstelling van jouw gezin invloed op een gemiddeld gasverbruik. Naast het aantal bewoners, telt ook het gasverbruik per bewoner mee. Heb je kinderen, dan is hun leeftijd van invloed op het gasverbruik. Jouw actieve sportende pubers douchen liever niet op de sportclub, maar thuis. Met een kamertemperatuur van 23 graden heb je maandelijks een hoger energieverbruik dan in een kamer van 19 graden.

Een gemiddeld gebruik van gas is prima te gebruiken als indicatie. Dan weet je een beetje wat een normaal verbruik gas is. Maar je hebt het meeste aan jouw eigen gasverbruik. Als je weet waar je gas aan opgaat kan je misschien dit gasverbruik verminderen. Want gasverbruik verlagen levert je het meeste op. We helpen je daar graag bij.

Gasverbruik bijhouden

We begrijpen dat je inzicht wil in jouw gasverbruik. Want besparen begint bij inzicht. En minder verbruik leidt altijd tot een kostenbesparing. Natuurlijk helpen we je graag met gasverbruik verlagen.

Jij kiest: ‘gewoon’ gas of groen gas

Vanaf nu kun je niet alleen voor je stroom, maar ook voor je gas een duurzame keuze maken. Naast 'gewoon' aardgas leveren we nu ook groen gas. Met groen gas kun je koken en verwarmen zoals je gewend bent. Maar dan duurzaam. Je bepaalt zelf hoe groot jouw duurzame stap is. Wat kies jij: MixGroen Gas of PuurGroen Gas?

Stadsverwarming

Als je stadverwarming hebt, staat op je energierekening geen gasverbruik maar warmtegebruik vermeld (in gigajoules, GJ).

Het gemiddelde warmteverbruik van huishoudens met stadsverwarming is volgens Milieu Centraal zo'n 35 GJ per jaar, inclusief 7 GJ voor warm water. 

Ook de hoeveelheid stadswarmte verschilt flink per huishouden. De redenen hiervoor zijn hetzelfde als hierboven uitgelegd bij het gasverbruik.

Deel deze pagina

Lees meer over energie