Inzicht in je gemiddeld gasverbruik

Met Mijn Verbruik in Mijn Vattenfall weet je hoeveel gas je verbruikt. Het gasverbruik hangt af van de grootte van jouw huis en hoe goed jouw huis geïsoleerd is. Je verbruik van gas neemt meestal het grootste deel van je energienota in beslag. Bespaar door je gasverbruik te verminderen.

Gemiddeld gasverbruik

Wij helpen je verder te kijken om je gasverbruik te verminderen. Via energie aanvragen zie je wat de prijs is bij een gemiddeld gasverbruik per maand van een gemiddeld huishouden van twee personen in bijvoorbeeld een tussenwoning. Je ziet meteen of het gemiddeld gasverbruik van je gezin boven of onder het gemiddeld gasverbruik zit.

In Mijn Verbruik bekijk je het werkelijk gasverbruik van je huishouden. Met behulp van jouw meterstanden zie je je actuele verbruik. Je krijgt inzicht in je gemiddeld gasverbruik. En als je energie bespaart, zie je dit ook meteen terug.

Doordat de tarieven voor gas hoger liggen dan de stroom tarieven bestaat een groter gedeelte van je energienota uit je gasverbruik.

Je gasverbruik per maand

Bekijk de hoogte van je gemiddeld gasverbruik per maand online. We helpen je met tips, tools en de Mijn Vattenfall app om je verbruik te verlagen.

Zo verlaag je je gasverbruik

Wat bepaalt de hoogte van jouw gasrekening?

De grootte van je woning is van invloed op de hoogte van je gasverbruik. Maar het is ook afhankelijk van het aantal bewoners, hoe hoog en vaak je stookt en doucht en zelfs van het weer. Je verbruikt gas voor je verwarming, de geiser of boiler en tijdens het koken.

De verwarming van je huis is de grootste verbruiker van gas. Als de dagen korter en kouder worden, stook je meer. Daarom betekent een strenge winter meestal een hogere gasrekening.

Je gasverbruik berekenen

Wij helpen je om je gasverbruik te berekenen en te vergelijken met het modelcontract. Je ziet precies wat een huishouden van twee personen gemiddeld per maand aan gas verbruikt. Het model maakt het makkelijk om je eigen gasverbruik te vergelijken, meten en bij te houden.

Jouw energiekosten berekenen

Jij vermindert jouw gasverbruik door energie te besparen.

Bekijk onze bespaartips en breng jouw gasverbruik omlaag

Bespaartips

Persoonlijk advies over energie besparen

Wil je weten hoe jij energiezuiniger en duurzamer kunt wonen, zodat je kosten bespaart? Onze chatbot Nina helpt je stap voor stap besparen met de slimste energieoplossingen, passend bij jouw persoonlijke woonsituatie.

Doe de check

Gemiddelde gasverbruik huishouden

Het gemiddelde gasverbruik per huishouden is 1.500 m3 per jaar, volgens Milieu Centraal. Maar de verschillen tussen het gasverbruik van huishoudens zijn groot. Ongeveer een op de vijf huishoudens gebruikt minder dan 1.000 m3; een op de zes huishoudens gebruikt meer dan 2.400 m3. Dit verschil in gasverbruik heeft verschillende oorzaken.

Soort woning

Het gemiddeld gasverbruik per huishouden hangt af van het soort woning en van het bouwjaar. In een volledig geïsoleerde nieuwbouwwoning hoef je minder te stoken dan in een woning van rond 1930, met spouwmuren en enkel glas.

Gemiddeld gasverbruik gezin

Daarnaast heeft de samenstelling van jouw gezin invloed op een gemiddeld gasverbruik. Naast het aantal bewoners, telt ook het gasverbruik per bewoner mee. Heb je kinderen, dan is hun leeftijd van invloed op het gasverbruik. Jouw actieve sportende pubers douchen liever niet op de sportclub, maar thuis. Met een kamertemperatuur van 23 graden heb je maandelijks een hoger energieverbruik dan in een kamer van 19 graden.

Een gemiddeld gebruik van gas is prima te gebruiken als indicatie. Dan weet je een beetje wat een normaal verbruik gas is. Maar je hebt het meeste aan jouw eigen gasverbruik. Als je weet waar je gas aan opgaat kan je misschien dit gasverbruik verminderen. Want gasverbruik verlagen levert je het meeste op. We helpen je daar graag bij.

Gasverbruik bijhouden

We begrijpen dat je inzicht wil in jouw gasverbruik. Want besparen begint bij inzicht. En minder verbruik leidt altijd tot een kostenbesparing. Natuurlijk helpen we je graag met gasverbruik verlagen.

Stadsverwarming

Als je stadverwarming hebt, staat op je energierekening geen gasverbruik maar warmtegebruik vermeld (in gigajoules, GJ).

Het gemiddelde warmteverbruik van huishoudens met stadsverwarming is volgens Milieu Centraal zo'n 35 GJ per jaar, inclusief 7 GJ voor warm water. 

Ook de hoeveelheid stadswarmte verschilt flink per huishouden. De redenen hiervoor zijn hetzelfde als hierboven uitgelegd bij het gasverbruik.

Deel deze pagina

Lees meer over energie