Gasverbruik

Inzicht in jouw gemiddeld gasverbruik

Hoeveel gas je verbruikt, hangt vooral af van de grootte van jouw huis en hoe goed jouw huis geïsoleerd is. Jouw verbruik van gas neemt meestal het grootste deel van jouw energienota in beslag. Het loont dus de moeite om te besparen door jouw gasverbruik te verminderen.

Gemiddeld gasverbruik

Wil je meer weten over de prijs bij een gemiddeld gasverbruik per maand, van een gemiddeld huishouden van twee personen, in bijvoorbeeld een tussenwoning? Vergelijk dan de prijs via energie aanvragen. Het gemiddeld gasverbruik van jouw gezin kan daar natuurlijk wel boven of onder zitten.

Wil je het werkelijke gasverbruik van jouw huishouden bekijken? Ga dan naar Mijn Verbruik. Met behulp van jouw meterstanden zie je jouw actuele verbruik. Handig om inzicht in jouw gemiddeld gasverbruik te krijgen. En als je energie bespaart, zie je dit ook meteen terug.

Doordat de tarieven voor gas hoger liggen dan de stroom tarieven bestaat een groter gedeelte van jouw energienota uit jouw gasverbruik.

Weet jij jouw gasverbruik eigenlijk?

Hoeveel gas verbruik je eigenlijk? En kan dat lager? We helpen je graag met tips, tools en de Mijn Vattenfall app.

Gasverbruik verlagen? We helpen je.

Wat bepaalt de hoogte van jouw gasrekening?

Met name de grootte van jouw woning is van invloed op de hoogte van jouw gasverbruik. Maar jouw gasverbruik is ook afhankelijk van het aantal bewoners, hoe hoog en vaak je stookt en doucht en zelfs van het weer. Je verbruikt gas voor jouw verwarming, de geiser of boiler en tijdens het koken.

Daarbij is de verwarming van jouw huis veruit de grootste verbruiker van gas. Als de dagen korter en kouder worden, stook je meer. Daarom betekent een strenge winter meestal een hogere gasrekening.

Jouw gasverbruik berekenen

Wil jij je gasverbruik berekenen om bijvoorbeeld goed te kunnen vergelijken? Dan hebben we voor je het modelcontract.

Zo zie je precies wat een huishouden van twee personen gemiddeld per maand aan gas verbruikt, zodat je jouw eigen gasverbruik goed kunt vergelijken, bijhouden of meten.

Jouw energiekosten berekenen

Bekijk onze bespaartips en breng jouw gasverbruik omlaag

Jij vermindert jouw gasverbruik door energie te besparen. Bekijk je onze bespaartips?

Lees meer over energieverbruik

Gemiddelde gasverbruik huishouden

Het gemiddelde gasverbruik per huishouden is is 1.500 m3 per jaar*.  Maar de verschillen tussen het gasverbruik van huishoudens zijn groot. Ongeveer een van de vijf huishoudens gebruikt minder dan 1.000 m3; een van de zes huishoudens gebruikt meer dan 2.400 m3* Dit verschil in gasverbruik heeft verschillende oorzaken.

*Bron Milieu Centraal. 

Soort woning

Het gemiddeld gasverbruik per huishouden hangt af van het soort woning en van het bouwjaar. Je begrijpt dat je in een volledig geïsoleerde nieuwbouwwoning minder hoeft te stoken dan in een woning van rond 1930, met spouwmuren en enkel glas.

Gemiddeld gasverbruik gezin

Daarnaast heeft de samenstelling van jouw gezin invloed op een gemiddeld gasverbruik. Naast het aantal bewoners, telt ook het gasverbruik per bewoner mee. Heb je kinderen, dan is hun leeftijd van invloed op het gasverbruik  Als jouw actieve sportende pubers niet op de sportclub douchen, zullen zij dit vast thuis doen. Ook houdt de een van een kamertemperatuur van 23 graden en vindt een ander 19 graden warm genoeg. 

Een gemiddeld gebruik gas is prima te gebruiken als indicatie. Dan weet je een beetje wat een normaal verbruik gas is. Maar je hebt het meeste aan jouw eigen gasverbruik. Als je weet waar je gas aan opgaat kan je misschien dit gasverbruik verminderen. Want gasverbruik verlagen levert je het meeste op. We helpen je daar graag bij.

Gasverbruik bijhouden

We begrijpen dat je inzicht wil in jouw gasverbruik. Want besparen begint bij inzicht. En minder verbruik leidt altijd tot een kostenbesparing. Natuurlijk helpen we je daar graag bij. 

Gasverbruik verlagen? We helpen je

Stadsverwarming 

Als je stadverwarming hebt, staat op jouw energierekening geen gasverbruik maar warmtegebruik vermeld (in gigajoules, GJ).

Het gemiddelde warmteverbruik van huishoudens met stadsverwarming is zo'n 35 GJ per jaar, inclusief 7 GJ voor warm water*
*Bron Milieu Centraal. 

Ook de hoeveelheid stadswarmte verschilt flink per huishouden. De redenen hiervoor zijn hetzelfde als hierboven uitgelegd bij het gasverbruik.

Koud in huis en onder de douche?

Wordt jouw huis niet warm en blijft de douche koud? Controleer de waterdruk.

Interessant artikel?