Energieverbruik bijhouden
We begrijpen dat je inzicht wil in jouw energieverbruik. Want energie besparen begint bij inzicht. En minder verbruik leidt altijd tot een kostenbesparing. Met de Mijn Vattenfall app zie je meteen je energieverbruik.
Met Mijn Vattenfall krijg je meer inzicht in jouw verbruik van energie. Hoeveel energie je verbruikt, hangt onder andere af van de grootte van je huis en het aantal bewoners. Je hebt invloed op jouw energieverbruik.
Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens daalde volgens MilieuCentraal tussen 1995 en 2017 met meer dan 30%. We gebruiken in Nederland minder gas voor verwarming: cv-ketels zijn zuiniger geworden en woningen zijn beter geïsoleerd. Door de jaren heen bleef het gasverbruik voor douchen ongeveer hetzelfde. Warmwaterinstallaties zijn zuiniger geworden, maar we douchen vaker en langer. Huishoudens gebruiken de laatste 10 jaar gemiddeld nog steeds evenveel stroom.
Volgens onderzoek van MilieuCentraal gebruikt een Nederlands huishouden gemiddeld € 1.735 energie per jaar (prijspeil 2016).
Tussen huishouden zijn er grote verschillen. Gebruik het gemiddelde energieverbruik als indicatie. Maar aan inzicht energieverbruik heb je meer.
Het energieverbruik per huishouden hangt af van het type huis en van het bouwjaar. De samenstelling van jouw 'energieverbruik huishouden', het aantal bewoners en het energieverbruik is van belang. Het aantal bewoners zegt niets over de leeftijd of het energieverbruik van de bewoners. Een peuter verbruikt minder energie, dan een puber. En een heel actief gezinslid, die dagelijks sport, heeft meer was.
We begrijpen dat je inzicht wil in jouw energieverbruik. Want energie besparen begint bij inzicht. En minder verbruik leidt altijd tot een kostenbesparing. Met de Mijn Vattenfall app zie je meteen je energieverbruik.
Jouw gasverbruik bepaalt voor ongeveer 55% de hoogte van jouw energienota aan het eind van het jaar. Het is interessant om inzicht te hebben waar je kunt besparen. Hoeveel gas je verbruikt, hangt vooral af van jouw type woning. In een appartement verbruiken mensen vaak minder gas, omdat ook de verwarming van de buren naast, boven en onder meehelpt. In een vrijstaande boerderij valt de gasrekening vaak hoger uit.
Ook het bouwjaar speelt een rol. Oude huizen zijn meestal (nog) niet zo goed geïsoleerd. Daarnaast is er meer warm water - en dus gas - nodig om te douchen als je met meer mensen woont.
Jouw energienota bestaat voor bijna 40% uit stroomverbruik. Jouw huishoudelijke apparaten bepalen een groot deel van je energienota. Je koelkast, droger, wasmachine, vriezer en televisie verbruiken samen al snel voor €400,- aan stroom per jaar.
Het verbruik hangt van het soort apparaat, de leeftijd en het energielabel. Oudere apparaten zijn vaak minder zuinig. Het energielabel van je koelkast maakt veel uit in je energieverbruik.
Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.