1. Thuis
 2. Energie besparen
 3. Kiezen tussen airco en ventilator

Je huis koelen? Alles over het verbruik van de airco

Als je je huis wilt koelen op de warmste dagen van het jaar, dan klinkt een airco misschien aantrekkelijk. Maar welke airco's zijn het meest geschikt? Is er een verschil tussen een airco en een warmtepomp? En hoe zit het met het verbruik van een airco? We geven je antwoord op al deze vragen. Dan kun jij je huis zo energiezuinig mogelijk koelen.

Zo houd je je huis koel in de zomer

Je huis koelen kan op allerlei manieren. Het sluiten van je gordijnen overdag helpt. En heb je zonwering? Doe deze omlaag wanneer de zon schijnt. Zet in de vroege morgen en in de avond de ramen tegen elkaar open. Houd de rest van de dag de ramen en deuren gesloten en zorg voor voldoende ventilatie. Goede isolatie van je dak, muren en HR++glas houdt de warmte ook buiten. Of ga je toch voor een airco?

Welke soorten airco's zijn er?

Als je een airco gaat kopen, dan is het handig te weten dat er twee soorten zijn: de vaste airco en de mobiele airco. En de verschillen tussen deze twee zijn groot. 

De vaste airco

Een vaste airco zit vast aan de muur of aan het plafond. Wist je dat zo’n airco door een warmtepomp wordt aangedreven? Dit is een lucht-luchtwarmtepomp. Simpel gezegd is een airco dus ook een warmtepomp, ze werken volgens hetzelfde principe. Hoe dat precies zit lees je hier. Een vaste airco bestaat altijd uit twee delen: een deel buiten (buitenunit) en een of meerdere delen binnen (binnenunit). 

Voordelen:

 • In de zomer koelen, in de winter verwarmen
 • Is stuk efficiënter dan de mobiele airco en koelt veel beter (bron: Milieu Centraal)
 • Wil je ermee verwarmen? Dan heb je geen radiatoren nodig

Tip: Een vaste airco maakt gebruik van een koudemiddel. Dit is een stof die door de airco stroomt en voor verkoeling zorgt. Zorg ervoor dat je apparaat koelt met een natuurlijk koudemiddel. Dan is de klimaatimpact een stuk lager dan bij een traditioneel koudemiddel. (Bron: Milieu Centraal). 

Nadelen: 

 • De buitenunit maakt geluid. Er zijn wettelijke regels voor het maximale geluidsniveau.
 • De vaste airco is niet geschikt om je hele huis mee te verwarmen 

De mobiele airco

De naam zegt het al. De mobiele airco is verplaatsbaar. Dat is handig wanneer je een andere kamer wilt koelen. Maar dit apparaat is alleen geschikt om kleinere kamers te koelen. Een woonkamer krijg je er echt niet goed mee gekoeld.  

Onze technische adviseurs geven aan dat je beter geen mobiele airco kunt kopen. Het is een inefficiënt apparaat dat meer warmte naar binnenlaat dan afvoert. Een ander nadeel is dat de mobiele airco veel geluid maakt. Ook scoort hij slecht door het hoge energieverbruik. (Bron: Consumentenbond)

Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Er wordt gezegd dat een airco veel stroom gebruikt. Maar is dat zo en hoeveel zijn die kosten dan? Milieu Centraal rekent de bedragen hieronder uit bij een gemiddeld verbruik van 110 uur (20 dagen per jaar, 5 uur per dag). Een multi split-airco gebruikt meer stroom dan een single split-airco. Dat is logisch want met een multi split-airco koel je meer kamers. 

 • Voor de single splitairco betaal je € 20,- berekend op een verbruik van 80 kWh*
 • Voor de multi split-airco betaal je € 45,- berekend op een verbruik van 180 kWh*
 • Voor de mobiele airco betaal je € 27,- euro berekend op een verbruik van 110 kWh*
 • Voor een ventilator betaal je € 1,30 berekend op een verbruik van 5,5 kWh*

Milieu Centraal rekent met een stroomprijs van € 0,25 per kWh. Kijk wat jouw tarief is in Mijn Vattenfall of op je contract.

* Let op: het verbruik is een indicatie. Je verbruik is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de instellingen van de airco. 

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op je persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Verbruik airco per dag berekenen

Dit reken je voor alle airco’s gemakkelijk uit. Op het energielabel van je airco staat het energieverbruik (bron: Energielabel). Zoek je uurtarief voor een kWh op en bepaal hoe vaak je airco aan staat. Dat maakt het berekenen van je energieverbruik een stuk makkelijker. 

Bijvoorbeeld: 1* (kW airco) x 8 (uur) = 8 kWh energieverbruik airco

De kosten bereken je zo: 1 (kW airco) x 8 (uur) x 0,25* (euro) = € 2 energiekosten per 8 uur 

*De gebruikte waardes zijn voorbeelden. 

Verbruik airco per jaar berekenen

Boven genoemde rekensom gebruik je ook voor je jaarverbruik. Bereken dan hoeveel uur de airco aanstaat op jaarbasis. 

Energielabel vaste airco: label A++ is het zuinigst

Als je een nieuwe airco koopt let dan op het energielabel. Kies voor label A++ want die koelt het zuinigst. 

Wanneer de airconditioner ook kan verwarmen (dus ook een warmtepomp is) staat er nog een extra kolom met informatie op het energielabel. Dit geeft aan hoe energiezuinig de airconditioner kan verwarmen. 

Er zijn dus 2 energielabels. Een voor koelen en een voor verwarmen. Hieronder zie je het label voor koelen van de split airco. Verderop zie je het label van verwarmen.

Energielabel

Wat staat er op het energielabel van een split airco? 

Op het energielabel van een split airco vind je de volgende informatie: 

 • energie efficiëntie klasse ('het energielabel'). Dit is aangegeven met de letters A+++ tot en met D. Klasse A+++ (donkergroen) is het zuinigst, klasse D (rood) het minst zuinig. 
 • koelvermogen in kilowatt (kW). 
 • seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding (SEER-waarde). 
 • energieverbruik in kilowattuur per jaar. 
 • geluidsniveau van de binnenunit (in decibel).
 • geluidsniveau van de buitenunit (in decibel). 

Bovenaan het label staan (I) de merknaam of naam van de leverancier en (II) het type-aanduiding van de leverancier voor dit specifieke model (meestal een cijferlettercombinatie). 

Energielabel airco

Energielabel A+++ split airco

Hoeveel verbruikt een airco om te verwarmen?

De meeste airco's verwarmen ook. Op het energielabel vind je een extra kolom met een rode ventilator. In deze kolom lees je hoe energiezuinig de airconditioner verwarmt. Voor de splitsystemen is de buitentemperatuur bepalend wat de energie-efficiëntie is. Op het label staan 3 kolommen. Europa is opgedeeld in deze drie kolommen. Nederland valt in het groene gebied.

Nieuw energielabel A van een airco

Welke vaste airco is geschikt voor jouw situatie?

Het aanbod van vaste airco’s is groot. Je hebt verschillende uitvoeringen: 

 1. Single split airco-bestaat uit een binnenunit en een buitenunit. 
 2. Duo split airco- heeft 2 binnenunits en een buitenunit 
 3. Multi-split airco-heeft meer dan 2 binnenunits en een buitenunit. 

De airco wordt geplaatst door een erkende installateur. Samen bepalen jullie welke airco het beste past bij jouw situatie. Laat je goed adviseren.

Veelgestelde vragen

Wat is het verbruik van de airco met zonnepanelen?

Heb je zonnepanelen en een airco? Met de stroom die je opwekt, zorgt de airco op een voordelige manier dat je huis lekker koel is. Zorg er voor dat het rendement van je zonnepanelen voldoende is. Om je dagelijkse gebruik en airco verbruik op te vangen. 

Zorgt de ventilator voor verkoeling?

De ventilator krijgt de temperatuur van een ruimte niet omlaag, maar wel de gevoelstemperatuur. Hij zorgt voor verkoeling door versnelling van lucht, een windje. Die lucht stroomt langs je huid, waardoor zweet sneller verdampt en je een koeler gevoel krijgt. Je kunt met een ventilator de lucht niet vooraf koelen. Het heeft dus geen enkele zin een ventilator aan te hebben als je niet in de ruimte bent.  

Meer energiebesparende tips