Afmetingen zonnepanelen: wat past er op jouw dak?

Afmetingen zonnepanelen: wat past er op jouw dak?

Wist je dat de afmetingen van zonnepanelen voor op het dak tegenwoordig niet veel van elkaar verschillen? Een vaak voorkomende afmeting van een zonnepaneel is 100 x 165 centimeter. Dat is ook het formaat van ons High Power pakket. Kleinere zonnepanelen zijn vaak niet zo rendabel, grotere zijn lastig te hanteren.

Bereken hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen

We begrijpen dat je benieuwd bent hoeveel zonnepanelen je op je dak kunt leggen. Logisch dat je dan wilt weten welke afmetingen van zonnepanelen gangbaar zijn. Weet wel dat het niet alleen gaat om de ruimte op je dak en de afmeting van het zonnepaneel. Soms passen er vanwege een schoorsteen of dakkapel minder zonnepanelen op je dak.

Benieuwd hoe dat bij jou zit? Onze Zonnepanelen Check raadpleegt op basis van je postcode een luchtfoto van jouw dak. Zo wordt een schatting gemaakt van hoeveel panelen er op je dak passen. Om een definitieve berekening te kunnen maken hebben wij een aantal aanvullende gegevens van je nodig. Na jouw offerte-aanvraag bellen we je daarover. Aan de hand van deze informatie zijn wij in staat om een legplan en persoonlijke offerte te maken.

Puzzelen met afmetingen zonnepanelen

Het is trouwens niet zo dat je op basis van de afmetingen van zonnepanelen meerdere formaten door elkaar kunt ‘puzzelen’. De zonnepanelen hebben bij voorkeur allemaal hetzelfde formaat en vermogen, anders bepaalt het kleinste zonnepaneel de totale opwek omdat ze net als bij kerstverlichting allemaal in serie staan. En dat is niet gunstig. Je kunt het wel anders doen, bijvoorbeeld door alle zonnepanelen te voorzien van optimizers en ze te combineren met de SolarEdge omvormer. Daarmee komen alle panelen parallel aan elkaar te staan. Op die manier presteren ze wél optimaal.

Wil je weten hoe dit precies werkt en wat de meerkosten zijn? Onze collega’s van Feenstra vertellen je er graag meer over. Bel ze gerust op werkdagen tot 20.00 uur via 055-539 3832.

Hoe groot is een zonnepaneel?

De grootte van het zonnepaneel dat wij op je dak leggen (100 x 165 cm) is het meest gebruikte formaat voor woningen. Zo’n zonnepaneel bestaat uit 60 zonnecellen, in 6 rijen van 10. Grotere afmetingen van zonnepanelen zijn bijvoorbeeld 200 x 100 cm met 72 zonnecellen in 6 rijen van 12. 

Groter is niet altijd beter

Kijk je naar de fysieke grootte van zonnepanelen, dan is groter niet per se beter. Denk maar eens aan het formaat van een USB-stick of harde schijf. Interessanter is het vermogen van een zonnepaneel in Wattpiek. Hoeveel Wattpiek (Wp) wekt het zonnepaneel op? Wat is de opbrengst per m2? We weten dat er zonnepanelen zijn die fysiek dezelfde afmetingen hebben, maar qua vermogen van elkaar verschillen. 

Afmetingen zonnepanelen Vattenfall

Dit zijn de afmetingen van de zonnepanelen die wij installeren:

 High PowerExcellent PowerPremium Power 
Afmetingen zonnepaneel 1650mm x 992mm 1686mm x 1016mm 1700mm x 1016mm
Vermogen in Wattpiek per zonnepaneel 295 Wp 320 Wp 360 Wp
Dikte zonnepaneel 35mm 40mm 40mm
  Bekijk het pakket Bekijk het pakket Bekijk het pakket

Kleine en grote zonnepanelen

Wij verkopen en verhuren zonnepanelen met de standaard afmeting, maar er zijn natuurlijk ook afwijkende maten te krijgen. In onderstaande tabel geven we je een indruk van de mogelijke afmetingen van kleine of grote zonnepanelen. 

 kleinstandaardgroot 
Afmeting zonnepaneel 1650mm x 992mm  1686mm x 1016mm  1700mm x 1016mm 
Vermogen in Wattpiek per zonnepaneel 295 Wp 320 Wp 360 Wp

Zonnepanelen schoonmaken: tips & tricks

Veel mensen denken dat je zonnepanelen elk jaar moet (laten) schoonmaken. Wij raden dat niet aan: een flinke regenbui doet vaak al wonderen. Wil je toch jouw zonnepanelen reinigen omdat er bijvoorbeeld vogelpoep op zit? Dan kan je dat gewoon zelf doen met lauw water en een spons.

5 redenen om te kiezen voor zonnepanelen

Wil je besparen op energiekosten? Zelf opwekken is dé trend. De meeste Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Vijf redenen waarom eigen opwek met zonnepanelen zo populair is.

Voor wie alles wil weten over zonnepanelen

Door te luisteren weten we dat je heel wat vragen hebt voordat je zonnepanelen aanschaft. Dat begrijpen we, neem gerust je tijd. Wij helpen je alvast met onderstaande artikelen.

Interessant artikel?