1. Thuis
 2. Zonnepanelen
 3. Zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen vergelijken: zo doe je dat

Voordat je zonnepanelen gaat kopen, wil je ze natuurlijk vergelijken. Maar waar kun je dan het beste op letten? Het ligt voor de hand om je vooral te richten op de prijs bij het vergelijken van zonnepanelen. Toch is het slim om ook andere punten mee te nemen in je overweging. Het verschil en de winst zit 'm vaak in de details. We nemen je stap voor stap mee.

Op 4 manieren zonnepanelen vergelijken

1. Vergelijken op prijs

De meest voor de hand liggende vergelijking van zonnepanelen is om te kijken naar de prijzen. Want je wilt natuurlijk niet teveel betalen. Veel aanbieders van zonnepanelen rekenen met pakketten van bijvoorbeeld 10 zonnepanelen. We adviseren om niet naar de prijs per paneel te kijken, maar de prijzen van vergelijkbare zonnepanelensets naast elkaar te leggen. Zo kun je goed zien wat er allemaal bij de totaalprijs is inbegrepen.

Goed om te weten: een voordelige keuze is vaak niet de beste koop. Zonnepanelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding zijn over het algemeen de beste keus.

Stap voor stap zonnepanelen op prijs vergelijken

  

 1. Leg de prijzen van vergelijkbare zonnepanelensets naast elkaar

 2. Check goed wat bij de totaalprijs inbegrepen is

 3. Let op de prijs-kwaliteitverhouding

2. Vergelijken op kwaliteit

De kwaliteit van zonnepanelen wordt steeds beter. Koop je zonnepanelen, laat je dan niet verleiden door een lage aanschafprijs. Het is vooral belangrijk om te letten op:

 • het vermogen in Wattpiek (Wp) van zonnepanelen
 • een eventueel kwaliteitskeurmerk
 • garantie op je zonnepanelen, omvormer en installatie
 • de betrouwbaarheid van de leverancier
 • certificering en ervaring van de monteur

Daarnaast is het slim om rekening te houden met:

 • de levensduur van de panelen: A-kwaliteit zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee
 • het technisch rendement: de hoeveelheid zonlicht die omgezet wordt in bruikbare energie; gemiddeld is dit 14 tot 22% (bron: NREL)
 • prestaties op lange termijn: fabrikanten van zonnepanelen geven gemiddeld een jaaropbrengst van 85% na 25 jaar aan. Hoe dit bij jouw zonnepanelen zit, vind je terug in de datasheets.

We adviseren om bij het vergelijken van zonnepanelen al deze elementen mee te nemen, want panelen met een goede prijs-kwaliteitverhouding zijn uiteindelijk het meest rendabel.

Vergelijking zonnepanelen | Zonnepanelen op dak van wooncomplex

3. Vergelijken op opbrengst

Hoe meer je op jaarbasis terugkrijgt, hoe eerder je de investering hebt terugverdiend. We adviseren om goed te kijken naar de stroomprijs die je ontvangt voor netto teruggeleverde stroom. De ene leverancier biedt een veel hoger bedrag per kWh stroom dan de andere.

Daarnaast kun je zelf op verschillende manieren de opbrengst en het rendement van je zonnepanelen beïnvloeden. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een speciale omvormer met power optimizers. En door je goed te laten adviseren over de ideale hellingshoek en plek waar je de panelen plaatst.

Wat levert je dak op?

Check of je dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel je per maand kan besparen. Onze Dakcheck geeft een schatting op basis van je adres en energieverbruik. Ziet het er goed uit? Vraag dan meteen gratis een vrijblijvende offerte aan.

Doe de Dakcheck

4. Vergelijken op services

Hoewel het niet direct voor de hand ligt bij het vergelijken van zonnepanelen, raden wij aan om aandacht te besteden aan de extra services die de leverancier aanbiedt en of dat bij de prijs is inbegrepen.

Hoe zit het bijvoorbeeld met de garantie: krijg je ook garantie op het vermogen en wat zijn de garantieperiodes? Kun je een abonnement afsluiten voor de monitoring van de prestaties van je zonnepanelen? En krijg je advies over energiebesparing en verduurzaming?

Daarnaast is het belangrijk om goed na te vragen wat de mogelijkheden zijn voor inzicht in de opgewekte stroom. Daar zitten vaak grote verschillen in. Elke omvormer heeft tegenwoordig wel een app waarop je kunt zien hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken, maar de ene app is de andere niet. Met bepaalde online services kun je zowel de opwek als het verbruik in één overzicht bekijken.

Stap voor stap zonnepanelen-offertes vergelijken

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het slim om goed op de kleine lettertjes te letten als je zonnepanelen-offertes gaat vergelijken. Zo vergelijk je geen appels met peren en kom je niet voor verrassingen te staan. En vraag gerust door bij de leverancier, want juist in de details zitten vaak grote verschillen.

 1. Check de betrouwbaarheid van de leverancier: verwacht je dat de leverancier alle afspraken kan nakomen en blijft voortbestaan gedurende de garantieperiode?

 2. Let goed op de betalingsvoorwaarden: is een aanbetaling nodig en mag je in termijnen betalen?

 3. Kijk naar de leveringstermijn: hoe snel liggen de zonnepanelen op je dak?

 4. Controleer op doorberekening van onvoorziene kosten achteraf: is alles direct al tot in detail in de offerte meegenomen, zodat je achteraf geen rekening voor bijkomende kosten gepresenteerd krijgt?

 5. Vraag na welke services bij de prijs inbegrepen zijn: zijn ook de extra services, zoals een monitor-app en tips voor energiebesparing, bij de prijs inbegrepen?

7 redenen om te kiezen voor zonnepanelen van Vattenfall

 • Alles in één: bij ons zit alles bij ons de prijs inbegrepen en als er kosten bijkomen, dan zie je dat duidelijk terug in de offerte.
 • Geen verrassingen achteraf: we komen vooraf bij je langs om de gehele installatie door te nemen, zodat je geen onvoorziene kosten doorberekend krijgt. Ook weet je precies wat waar geïnstalleerd wordt.
 • Monitoring en advies: we geven je per e-mail tips voor energiebesparing en verduurzaming. Ook kun je een monitoring abonnement afsluiten, waarbij we de opwek van jouw panelen in de gaten houden en een alert geven bij opvallende afwijkingen.
 • Inzicht in opwek en verbruik: met de Vattenfall Energie-app geven we inzicht in het verbruik, de opwek en de teruglevering van jouw zonne-energie.
 • Garantie: je krijgt bij ons product- en installatiegarantie en zelfs tot 30 jaar product- en vermogensgarantie. En daarbij geldt: afspraak is afspraak.
 • Snelle levering: de panelen liggen gemiddeld binnen 4 tot 8 weken op je dak.

Meer informatie over zonnepanelen