Fossielvrij leven binnen één generatie

Tot 2019 heetten we Nuon. Inmiddels is onze naam Vattenfall, net als ons moederbedrijf. In Nederland, Zweden, Duitsland, Denemarken, Finland, Groot Brittannië, Frankrijk en Noorwegen werken we met 20.000 collega’s aan één duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie. Dat is een flinke ambitie. Toch kan het, als we het samen doen. Met onze klanten en onze partners. Te beginnen met onszelf.

Fossielvrij, wat is dat?

Klimaatverandering is één van de grootste vraagstukken van onze tijd. We moeten dringend en wereldwijd alternatieven vinden voor alles wat we doen: energieproductie, verwarming, transport en levering. Vattenfall loopt voorop in de transitie naar fossielvrij leven. Bijvoorbeeld door fors te investeren in windmolens en zonnepanelen en door onze enige Nederlandse kolencentrale eind dit jaar vervroegd uit bedrijf te nemen.

Fos • siel • vrij

(bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)

zonder gebruik van de belangrijkste fossiele brandstoffen aardgas, aardolie en steenkool

Vattenfall betekent 'waterval' in het Zweeds

Leuk om te weten

Vattenfall betekent waterval in het Zweeds.

Een subsidievrij windpark

Een voorbeeld van de forse investeringen in wind is Hollandse Kust Zuid. Voor de kust van Zuid-Holland zijn we begonnen met het bouwen van het eerste subsidievrije windpark ter wereld, Hollandse Kust Zuid 1&2. Een mooi resultaat van Nuon en Vattenfall, die samen meer dan 100 jaar ervaring hebben in de ontwikkeling van energieproductie.

Dit jaar heeft Vattenfall de vergunning gekregen voor het eveneens subsidieloze windpark op zee Hollandse Kust Zuid 3&4. Met het winnen van deze tender is Vattenfall in één klap eigenaar van het grootste windpark op zee.

In totaal zal Hollandse Kust Zuid 1 t/m 4 duurzame stroom produceren voor zo’n 3 miljoen huishoudens.

Fossielvrij staal

Een andere manier om een leven zonder fossiele brandstoffen mogelijk te maken, is het aangaan van partnerships. Partnerships binnen de industriesector zijn een effectieve stap vooruit op weg naar nieuwe oplossingen om de grootste bronnen van CO2-uitstoot weg te nemen en de klimaatdoelen te bereiken. Elektrificatie van productie­processen en het gebruik van waterstof zijn hierbij de sleutels tot succes.

Zo zijn we met mijnbouwbedrijf LKAB en staalfabrikant SSAB in 2017 een joint venture gestart: HYBRIT. Het doel is een fossielvrij productieproces voor staal te hebben in 2035. Het initiatief kan de totale CO2-uitstoot in bijvoorbeeld Zweden met tien procent verlagen en in Finland met zeven procent.

Bekijk de video over HYBRIT

Vattenfall helpt klanten klimaatdoelen te bereiken 

Om ook onze klanten te helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen, heeft Vattenfall haar product- en dienstenaanbod flink uitgebreid. We doen er alles aan om het voor klanten eenvoudig en betaalbaar te maken om klimaatslimmer te kunnen leven.

Met elektrisch rijden

We zijn de grootste leverancier van openbare laadpunten in Nederland. Ook hebben we een overeenkomst gesloten met McDonald’s en gaan we 168 snellaadpalen plaatsen op alle locaties van McDonald’s in Nederland met een McDrive.

Reist u liever met het openbaar vervoer? Wij leveren ook de groene stroom voor de Amsterdamse trams van het GVB.

Met zonnepanelen

Zonne-energie is een duurzame energiebron. Zonnepanelen zijn eenvoudig te installeren en hebben weinig onderhoud nodig. Vattenfall doet continu onderzoek naar nieuwe technologieën voor zonne-energie en batterijopslag. En naar manieren om het betaalbaar te maken voor iedereen. Door zonne-energie in onze windparken te integreren en bestaande infrastructuur te gebruiken, houden we de kosten laag en de milieueffecten minimaal.

In elk bedrijf of onderneming schuilt een klimaatondernemer

Klimaatondernemers zijn ondernemers en bedrijven die het veranderende klimaat niet als een bedreiging zien, maar als een kans. Wij zoeken deze vindingrijke ondernemers en bedrijven op!

Bekijk de voorbeelden

Wij zijn al gestart

  • Onze CO2-uitstoot is de afgelopen vier jaar met ruim 70% gedaald. 
  • De CO2-reductie van onze warmtenetten bedraagt nu al gemiddeld 54%.
  • De duurzame energie die we opwekken is gestegen met ruim 60%
  • We hebben parken op zon en wind ontwikkeld: Zonneparken Velsen en Eemshaven, Windparken Moerdijk, Haringvliet en Hollandse Kust Zuid 1&2. 
  • Windpark Wieringermeer wordt herbouwd tot het grootste onshore windpark
  • Met meer dan 6 miljoen klanten in Noordwest-Europa op weg naar fossielvrij leven!

Ook verduurzamen en besparen? Onze experts helpen u op weg

Wilt u weten wat u kunt doen en wat de laatste ontwikkelingen zijn? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. Of bel ons op 088 098 56 50 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur).

U kunt ook direct een afspraak maken voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Maak een afspraak