Elektrificatie van de Industrie
In het rapport "Elektrische Regeneratie: Decarbonisering van de industrie en samenleving door elektrificatie" leest u alles over het elektrificeren van de industriesector.
De energie-, industrie- en transportsector zijn op dit moment gezamenlijk verantwoordelijk voor de grootste CO2-uitstoot. De komende jaren zal daar een drastische reductie van de uitstoot van broeikasgassen moeten plaatsvinden. Elektrificatie van productieprocessen speelt hierin een belangrijke rol. Maar ook het aangaan van partnerships tussen verschillende bedrijven en sectoren kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan deze ontwikkeling. Zo werken wij met andere bedrijven samen aan innovatieve oplossingen om de uitstoot van CO2 te verminderen.
We gebruiken fossiele brand- en grondstoffen voor bijna alles wat we doen en maken. Dit zorgt ervoor dat de industrie behoort tot een van de meest vervuilende sectoren. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de CO2-uitstoot van de industriële productie verminderen en de sector zelfs volledig fossielvrij maken? Vattenfall werkt samen met partners in andere sectoren aan nieuwe productieprocessen, bijvoorbeeld door deze te elektrificeren.
In het rapport "Elektrische Regeneratie: Decarbonisering van de industrie en samenleving door elektrificatie" leest u alles over het elektrificeren van de industriesector.
Vattenfall ziet ook mogelijkheden in andere diverse sectoren en industrieën. Met de afvalstof CO2 en groene waterstof kunnen we bijvoorbeeld polymeren maken voor kunststofmaterialen en koolstofvezels. Het productieproces stoot dan geen CO2 uit, maar vangt deze juist af. Ook in de landbouwsector biedt elektrificatie van de productie van kunstmeststoffen grote kansen.
Ook het terugwinnen van warmte levert voordelen. Zo werken wij samen met AstaReal om de overtollige warmte uit de algenteelt van AstaReal terug te winnen en daarmee 2.500 nieuwe appartementen in Gustavsberg (Zweden) te verwarmen. Vattenfall is continu op zoek naar meer samenwerkingen, ook in bijvoorbeeld Duitsland en Nederland.
Bekijk de kansen en mogelijkheden per sector
Vattenfall en GETEC hebben hun kennis en expertise op het gebied van duurzame energieoplossingen gebundeld. Daarmee zijn we nog beter in staat om bedrijven te ondersteunen in hun duurzaamheidsvraagstuk en te werken aan de ambitie om fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk te maken.
GETEC is een toonaangevende partner voor de industrie en vastgoedsector als het gaat om decentrale, intelligente, efficiënte en groene energieoplossingen. GETEC is in meer dan negen landen actief en er werken ruim 2.000 medewerkers.
Als eerste grootschalige industriële afnemer wordt de chloorfabriek van Nobian in Rotterdam toegevoegd aan Vattenfall's flexibele capaciteit om het stroomnet beter in balans te houden. Door de samenwerking met Vattenfall kan de Rotterdamse chloorfabriek Nobian inspelen op de toenemende fluctuaties in het stroomaanbod, veroorzaakt door het stijgende aandeel van zon- en windenergie. Zo dragen zij samen bij aan het stabiliseren van het elektriciteitsnet.
De elektrificatie van de maatschappij neemt exponentieel toe en kan, samen met het proces om de energiesector zelf CO2-vrij te maken, de overgang vormen naar een fossielvrij leven binnen één generatie.
De Nederlandse industriesector staat voor de grote uitdaging om de CO2-uitstoot in 2030 met bijna 50% terug te dringen. Wij bieden onze industriële klanten daarvoor de producten en diensten om dat mogelijk te maken.