1. Grootzakelijk
  2. Onze sectoren
  3. Industrie
  4. Elektrificatie en partnerships

Elektrificatie en partnerships voor een fossielvrije toekomst

De energie-, industrie- en transportsector zijn op dit moment gezamenlijk verantwoordelijk voor de grootste CO2-uitstoot. De komende jaren zal daar een drastische reductie van de uitstoot van broeikasgassen moeten plaatsvinden. Elektrificatie van productieprocessen speelt hierin een belangrijke rol. Maar ook het aangaan van partnerships tussen verschillende bedrijven en sectoren kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan deze ontwikkeling. Zo werken wij met andere bedrijven samen aan innovatieve oplossingen om de uitstoot van CO2 te verminderen.

Onze partnerships binnen de industriële sector

Vattenfall heeft partnerships met verschillende industriële bedrijven om de CO2-uitstoot binnen de industriële sector te verminderen én om producten te ontwikkelen die kunnen bijdragen aan een fossielvrije toekomst. Zo werken we samen om op termijn een fossielvrij leven mogelijk te maken

Fossielvrije elektriciteit om de uitstoot van CO₂ te verminderen

We gebruiken fossiele brand- en grondstoffen voor bijna alles wat we doen en maken. Dit zorgt ervoor dat de industrie behoort tot een van de meest vervuilende sectoren. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de CO2-uitstoot van de industriële productie verminderen en de sector zelfs volledig fossielvrij maken? Vattenfall werkt samen met partners in andere sectoren aan nieuwe productieprocessen, bijvoorbeeld door deze te elektrificeren.

Elektrificatie van de Industrie

In het rapport "Elektrische Regeneratie: Decarbonisering van de industrie en samenleving door elektrificatie" leest u alles over het elektrificeren van de industriesector.

Lees het rapport (2,7 Mb)

Partnerships buiten de industrie

Vattenfall ziet ook mogelijkheden in andere diverse sectoren en industrieën. Met de afvalstof CO2 en groene waterstof kunnen we bijvoorbeeld polymeren maken voor kunststofmaterialen en koolstofvezels. Het productieproces stoot dan geen CO2 uit, maar vangt deze juist af.

Ook in de landbouwsector biedt elektrificatie van de productie van kunstmeststoffen grote kansen. Vattenfall is continu op zoek naar meer samenwerkingen, ook in bijvoorbeeld Duitsland en Nederland.

Bekijk de kansen en mogelijkheden per sector

Samenwerken kan op verschillende manieren

CO2 besparen met onze partner GETEC

GETEC

Vattenfall en GETEC hebben hun kennis en expertise op het gebied van duurzame energieoplossingen gebundeld. Daarmee zijn we nog beter in staat om bedrijven te ondersteunen in hun duurzaamheidsvraagstuk en te werken aan de ambitie om fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk te maken.

GETEC is een toonaangevende partner voor de industrie en vastgoedsector als het gaat om decentrale, intelligente, efficiënte en groene energieoplossingen. GETEC is in meer dan negen landen actief en er werken ruim 2.000 medewerkers.

Samen bijdragen aan het stabiliseren van het elektriciteitsnet

Als eerste grootschalige industriële afnemer wordt de chloorfabriek van Nobian in Rotterdam toegevoegd aan Vattenfall's flexibele capaciteit om het stroomnet beter in balans te houden. Door de samenwerking met Vattenfall kan de Rotterdamse chloorfabriek Nobian inspelen op de toenemende fluctuaties in het stroom­aanbod, veroorzaakt door het stijgende aandeel van zon- en windenergie. Zo dragen zij samen bij aan het stabiliseren van het elektriciteitsnet.

Nobian

Elektrificatie groeit exponentieel

De elektrificatie van de maatschappij neemt exponentieel toe en kan, samen met het proces om de energiesector zelf CO2-vrij te maken, de overgang vormen naar een fossielvrij leven binnen één generatie.

Bekijk de mogelijkheden

Ook interessant

Duurzaam advies. En altijd een scherpe prijs.

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering