Klimaatneutraal ondernemen: Koninklijke Van Wijhe Verf zet serieuze stappen

Verfproducent Koninklijke Van Wijhe is het eerste chemische bedrijf ter wereld dat een ‘B-Corporation’ is. Het maakt namelijk een aantoonbaar positieve impact op milieu en maatschappij. Maar hoe krijg je je medewerkers mee? Daar heeft het bedrijf wat op gevonden. Bekijk de video.

“Betrek je medewerkers bij het verduurzamen. Roep een duurzaamheidsteam in het leven.”

Marlies van Wijhe, CEO Koninklijke Van Wijhe Verf

Verf produceren: het kan ook anders

Toekomstbestendig met biobased grondstoffen

Hoe verduurzaam je een chemisch bedrijf dat verf produceert? Door in eerste instantie te zoeken naar alternatieven voor fossiele grondstoffen, waarmee de traditionele verf gemaakt wordt. Fossiele grondstoffen vervangen ze bij Van Wijhe steeds vaker door biobased alternatieven.

Dit zijn grondstoffen met een biologische oorsprong, die ook hernieuwbaar zijn. Voor Van Wijhe zijn biobased grondstoffen van grote waarde. Zo zijn ze ook in de toekomst namelijk minder afhankelijk van fossiele grondstoffen.

Slim met verfemmers

Van Wijhe heeft ook kritisch gekeken naar het transport van hun verf. Door nu vier lagen emmers op een pallet te stapelen in plaats van drie, besparen ze op transportkosten en verminderen ze de CO2-en stikstof-uitstoot.

Daarnaast zijn de muurverfemmers van Van Wijhe tegenwoordig gemaakt van post consumer recyclaat. Dit is plastic afval van consumenten, dat op deze manier weer een nieuw leven krijgt.

"Neem verduurzaming serieus en zie het als een kans om je bedrijf te vernieuwen."

Marlies van Wijhe, CEO Koninklijke Van Wijhe Verf

Handvatten nodig om te verduurzamen? 3 tips van Van Wijhe:

  1. Meet de CO2-footprint van alle producten die u verkoopt. Zo’n nulmeting vormt een hele goede basis om verbeterplannen op te gaan bedenken.
  2. Zit bovenop de nieuwste ontwikkelingen binnen uw branche. Verduurzamen lukt alleen als u blijft innoveren. 
  3. Betrek uw medewerkers bij het verduurzamen. Roep een ‘duurzaamheidsteam’ in het leven die nadenkt over duurzame oplossingen en die leuke activiteiten of initiatieven bedenkt om duurzaamheid binnen alle geledingen van het bedrijf op de kaart te zetten.

Van Wijhe Verf is een Klimaatondernemer

Fossielvrij leven binnen één generatie

Binnen Vattenfall werken we aan een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie. Dat is onze stip aan de horizon. Een hele uitdaging. Toch kan het: als we het samen doen. Met onze klanten en partners in de industrie-, transport- en dataopslag, agri- en de vastgoedsector.

Wij geloven namelijk dat iedere ondernemer, met grote of kleine maatregelen, een bijdrage kan leveren aan de missie om in één generatie fossielvrij te leven. We doen er dan ook alles aan om het voor ondernemers en bedrijven eenvoudig én betaalbaar te maken om klimaatslimmer te kunnen ondernemen.

Werken aan een fossielvrij leven
Word ook een Klimaatondernemer

Word ook een Klimaatondernemer

Wij helpen u graag een Klimaat­ondernemer te worden. Een eerste stap is het verduurzamen van uw bedrijf door uw energieverbruik te verlagen. Er zijn meerdere manieren om dit te doen. Kies uw energie-advies pakket en start met besparen.

Zelf aan de slag met verduurzamen