1. Grootzakelijk
  2. Energiekenners
  3. Business bibliotheek
  4. Geliberaliseerde Nederlandse energiemarkt

De geliberaliseerde Nederlandse energiemarkt: hoe zat het ook alweer?

Tot eind jaren ’90 was u gebonden aan de energieleverancier van uw regio. Toen kwam de grote omslag: de Europese energiemarkt werd geliberaliseerd. Dat betekent dat bedrijven en consumenten sindsdien zélf hun energieleverancier kunnen kiezen. Vrijheid voor iedereen.

Gevolgen van de vrije energiemarkt

Het is sinds de liberalisering van de energiemarkt voor bedrijven makkelijker geworden om binnen Europa energie te verhandelen en te transporteren. Veel Europese energiebedrijven hebben zich opgesplitst in een netwerkbedrijf en een energieleveringsbedrijf. In Nederland is dat zelfs verplicht. Zo splitsten netwerkbedrijven Alliander en Enexis zich af van Nuon en Essent, die zich nu volledig toeleggen op de productie en levering van energie.

Privatisering van energieleveranciers

Sinds de liberalisering van de energiemarkt financiert de Nederlandse overheid energieleveranciers als Vattenfall, Essent en Eneco niet langer. In plaats daarvan hebben ze aandeelhouders. Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall nam in 2009 Nuon over, het Duitse RWE annexeerde in datzelfde jaar Essent. En recentelijk nam het Japanse Mitsubishi Eneco over.

Vattenfall is inmiddels een van de grootste energiebedrijven in Europa en marktleider in Noordwest-Europa. We produceren, leveren en distribueren energie.

Keuzevrijheid voor de afnemer

Dankzij de vrije energiemarkt hebben zowel consumenten als bedrijven veel meer keuzevrijheid gekregen. Niet alleen tussen verschillende aanbieders, maar ook tussen diverse producten en diensten op maat. De concurrentie tussen de energiebedrijven zorgt voor lagere prijzen en betere kwaliteit en dienstverlening.

Volg de ontwikkelingen op de energiemarkt

Onze marktexperts volgen dagelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt in Nederland en internationaal. Ze weten daardoor precies wat er speelt. Deze kennis delen ze graag met u.

Vergroot uw energiekennis

Dit zou u ook kunnen interesseren