Wat zijn profielkosten en hoe komen ze tot stand?

Elk bedrijf heeft een profiel dat aangeeft op welke manier u energie verbruikt. Aan de hand van een gemiddeld beeld wordt zo ingeschat hoe uw toekomstige verbruik eruit ziet. Dit is van belang om de systeembalans op het elektriciteitsnet te bewaken. Als er ineens veel meer of minder elektriciteit wordt verbruikt dan verwacht, ontstaat er onbalans. Het compenseren van deze onbalans brengt extra kosten met zich mee.

Elk bedrijf heeft een ander profiel

Ieder bedrijf is anders en gebruikt op andere momenten energie. Denk bijvoorbeeld eens aan een hotel, dat is dag en nacht in bedrijf. ‘s Nachts draaien de wasmachines om het linnengoed te wassen, draait de bar overuren en branden de lichten in de lobby. Ook de computers van de receptie zijn dag en nacht in gebruik. De meeste bedrijven gebruiken ’s nachts echter veel minder elektriciteit.

Maar ook bij bedrijven die alleen overdag open zijn, bestaan veel onderlinge verschillen. Een groot kantoorpand waar dagelijks op dezelfde tijd alle lichten aangaan en waar iedereen rond dezelfde tijd zijn computers opstart, maakt anders gebruik van het elektriciteitsnet dan een groot kantoorpand waar de medewerkers flexibel mogen werken. Zo heeft dus ieder soort bedrijf een ander profiel.

Een normaal dagprofiel bestaat uit een baseload en een peakload

De baseload

De baseload is de minimale hoeveelheid elektriciteit die geleverd moet worden om uw bedrijf dag en nacht van energie te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan de energie om uw servers te laten draaien en koelen. Deze basisenergie wordt opgewekt in kolen-, nucleaire en waterkracht­centrales. Dit type centrales staat bijna altijd ingeschakeld. Hierdoor produceren deze dag en nacht dezelfde hoeveelheid elektriciteit: het is kostbaar om deze centrales uit te zetten.

De peakload

De peakload is het vermogen dat gedurende bepaalde tijden extra wordt afgenomen. De meeste bedrijven nemen dit extra vermogen overdag af. Deze uren noemen we dan ook de piekuren. Gascentrales, die flexibeler zijn en sneller aan of uit gezet kunnen worden, leveren de peakload elektriciteit. Daarnaast leveren zonnepanelen en windmolens –mits de weers­omstandigheden meewerken- ook peakload energie.

Inkoopprijzen

Energieleveranciers betalen voor peakload en baseload andere inkoopprijzen en sluiten er verschillende contracten voor af. De prijs voor peakload-afname in de nacht (daluren) is daarnaast ook iets lager dan peakload-afname overdag (piekuren).

Profielkosten

Op basis van uw energieverbruik uit het verleden valt u binnen een bepaald verbruiksprofiel. Daarmee kunnen we inschatten wanneer u meer of minder elektriciteit verbruikt. Op basis van dit profiel betaalt u bepaalde profielkosten. De profielkosten zijn slechts een klein onderdeel van de totale energieprijs.

Lees ook hoe de prijs van elektriciteit tot stand komt.

Ook interessant voor u?

Samen op weg naar een fossielvrije toekomst

De Markt Expertise Desk staat voor u klaar

Onze experts van de Markt Expertise Desk helpen u graag met al uw vragen over de energiemarkt. Zo ook met het verduurzamen van uw bedrijf via zonne-, en windenergie en laadpalen.

Markt Expertise Desk

De 6 beloften voor onze zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek inclusief benchmarks

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering