1. Grootzakelijk
 2. Energiemarkt
 3. Invloed marktontwikkelingen

Welke marktontwikkelingen zijn van invloed op de energieprijs?

De energieprijs wordt grotendeels bepaald door de ontwikkelingen op de energiemarkt. Wij leggen uit welke ontwikkelingen dat zijn. En omdat u natuurlijk de kosten zo laag mogelijk wilt houden, geven we u ook tips hoe u op deze marktprijs kunt besparen.

4 factoren die de prijzen van elektriciteit en gas beïnvloeden

De marktprijs is het grootste variabele deel van uw energierekening. Deze prijs stijgt en daalt onder invloed van verschillende factoren. Het moment waarop u uw energiecontract afsluit, is daarom van belang voor de prijs die u uiteindelijk betaalt. Deze 4 factoren beïnvloeden de ontwikkeling van de energieprijzen.

 1. Vraag en aanbod

  Terwijl vroeger de prijzen van gascontracten gebaseerd waren op de olieprijs, ontstaan de prijzen van zowel gas als elektriciteit tegenwoordig vooral door het spel van vraag en aanbod. Zo kan de bouw of sluiting van energiecentrales van invloed zijn op de marktprijs. Minder aanbod van energie dan vraag leidt tot hogere prijzen. Meer aanbod dan vraag leidt tot lagere prijzen.

 2. Het weer

  Ook het weer heeft invloed op vraag en aanbod van energie. Bij koud weer is er meer vraag naar energie, met name om ruimtes te verwarmen. Bij warm weer is energie juist nodig om te koelen. Veel wind en zon kan er ook voor zorgen dat de prijs van elektriciteit daalt, omdat er dan ook veel aanbod in zonne- en windenergie is.

 3. De prijs van CO₂-uitstoot

  De prijs van CO2-uitstoot heeft invloed op de prijs van energie. Gascentrales stoten minder CO2 uit dan kolencentrales. Energie opgewekt in een kolencentrale is dus in grotere mate afhankelijk van de prijs van CO2-uitstoot.

 4. Geopolitieke ontwikkelingen en politieke besluiten

  De elektriciteitsnetten van Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk en Noorwegen zijn verbonden met het net in Nederland, waardoor ook de ontwikkelingen in deze landen meespelen bij de totstandkoming van de energieprijzen in Nederland.

De energiemarkt is altijd in beweging

Omdat we begrijpen dat u niet constant tijd hebt om de laatste prijsontwikkelingen van elektriciteit en gas bij te houden, houden wij u graag wekelijks op de hoogte via ons MarktRapport.

Meld u aan en ontvang de updates

Tips om te besparen op de marktprijs

Checklist voor de juiste energie-inkoop

Elke ondernemer heeft verschillende wensen en behoeften als het gaat om de inkoop van energie. Er zijn dan ook meerdere manieren om uw energie in te kopen. Maar voor welk product- en prijstype kiest u? En welke inkoopstrategie past nu het best bij de om­standigheden waarmee uw bedrijf te maken heeft?

Wij helpen u hier graag bij. Volg de checklist en vergelijk onze energie-inkoop manieren.

Kies tussen een vaste of flexibele prijs

Als u wilt profiteren van een gunstige marktprijs, is het voor uw energie-inkoop belangrijk het juiste moment te kiezen. We bieden verschillende producten die daarop inspelen.

Bepaalt u graag zelf het juiste moment van energie inkopen? Dan is een contract met een vaste prijs een goede optie. Profiteert u liever van de marktbewegingen? Dan is een flexibele prijs voor uw energie beter geschikt.

Kies de strategie die past bij uw bedrijf

De marktprijs bepaalt een aanzienlijk deel van uw zakelijke energiefactuur. Hierop besparen kan u veel opleveren. En u wilt natuurlijk profiteren van een gunstig tarief. Wij helpen u graag om de inkoopstrategie te vinden die het best bij uw bedrijf past.

Onze experts van de Markt Expertise Desk zijn zeer ervaren en deskundig op het gebied van energie-inkoop en weten hoe u de energiemarkt in uw voordeel kunt laten werken.

Dit zou u ook interessant kunnen vinden