Bij McDonald’s zijn ze echte Klimaatondernemers, want wat betreft duurzaamheid dagen zij zichzelf telkens opnieuw uit om innovatief te zijn en te blijven. Zo vormen afvalstromen de grondstof voor bijvoorbeeld biogas. Afval als opbrengst? Bekijk de video.

McDonald’s is een echte Klimaatondernemer

Met 252 restaurants in Nederland heeft één aanpassing al een enorme impact

Een pionier in duurzaamheid

McDonald’s. Met ruim 39.000 restaurants in meer dan 120 landen en maar liefst 68 miljoen gasten per dag is het dé grootste restaurantketen ter wereld. Het is juist deze enorme schaalgrootte die McDonald’s inzet om een positieve impact op het klimaat te maken. Want zelfs met de kleinste aanpassing – op hun grote schaal – kunnen ze immers al een aanzienlijk verschil maken.

Al bijna drie decennia scheidt McDonald’s diverse afvalstromen. En zij zit niet stil, want sinds 2018 zet de restaurantketen als eerste bedrijf in Nederland nascheiding in, om kunststof en papiervezel uit restafval te kunnen recyclen tot nieuwe producten. In de loop der jaren is het aantal afvalstromen dat zij in de restaurants scheidt, opgelopen tot acht. Normaal gesproken zijn dit kostenstromen, maar enkele ervan leveren ook opbrengsten op. Voedselresten worden bijvoorbeeld vergist tot biogas, koffiedik levert bio-energie op en de plantaardige frituurolie wordt verwerkt tot biodiesel. En sinds januari 2020 rijden de bevoorradingstrucks van McDonald’s op diezelfde biodiesel, helemaal circulair dus.

Gebouwen isoleren met drinkbekers

McDonald’s maakt haar restaurants en kantoren steeds duurzamer, waarbij ze toewerken naar klimaatneutrale (ver)bouw, operatie en logistiek. Alle nieuwgebouwde restaurants draaien inmiddels volledig op groene elektriciteit en in de nabije toekomst wil McDonald’s gebruik gaan maken van circulaire bouwmaterialen. In dit kader onderzoeken ze ook of ze hun eigen reststromen (zoals drinkbekers) kunnen hergebruiken in de bouw of inrichting van restaurants. In isolatiemateriaal bijvoorbeeld.. Zo blijft het bedrijf pionieren.

Snelladen bij de McDrive

In samenwerking met InCharge worden alle McDrives in Nederland de komende jaren voorzien van snelladers. Er worden in totaal ruim 170 snelladers geïnstalleerd, waardoor de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland een enorme boost kan krijgen. En natuurlijk kunnen de elektrische rijders tijdens het opladen genieten van een lekker kopje koffie of een burger.

Een goede start maken met verduurzamen? 3 tips van McDonald's:

  1. Kijk waar kansen liggen binnen uw bedrijf om afval- en reststromen beter in te zamelen en te recyclen. Zo kunt u waarde halen uit een eerdere kostenpost.
  2. Durf samen te werken met andere partijen, of dat nu gemeenten, NGO’s of andere branchegenoten zijn. Door samen over duurzame oplossingen na te denken binnen uw branche, komt u sneller vooruit.
  3. Besef dat u als groot bedrijf met uw schaalgrootte al met de kleinste verandering een groot verschil kunt maken. Maak dus steeds kleine stapjes, die op kunnen tellen tot een grote impact.

laadpalen bij McDonald's

Meer weten over onze laadpalen voor zakelijk gebruik?

"Ons afval is niet langer alleen een kostenpost. Zo verwerken we onze plantaardige frituurolie tot biodiesel, waar onze bevoorradingstrucks weer op kunnen rijden."

Floor Uitterhoeve, Sustainability Manager McDonald’s

Altijd een oplossing voor uw zakelijke energie

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering