Romke de Jong van De Jong’s IJs ziet het veranderende klimaat niet als een bedreiging, maar als een kans. Vijf jaar geleden stelde hij zichzelf ten doel om de meest duurzame ijsmaker van Nederland te worden. En daar is hij nu hard naar op weg! Maar het moet ook geld opleveren: alle investeringen moeten voldoen aan 3 criteria. Bekijk de video.

De Jong’s IJs ziet duurzaam ondernemen als kans

Duurzaam ijs draait niet alleen om hoe het smaakt, maar ook om hoe je het maakt

Een duurzaam karakter

70 jaar geleden, in het hartje van Friesland, zag De Jong’s IJs het licht. Inmiddels is de derde generatie ijsmaker aan het roer: Romke de Jong. Romke had het ijs maken al vroeg in de vingers en wilde niets liever dan in de voetsporen treden van zijn ouders. De Jong’s IJs moest en zou groeien. En volgens Romke kon die groei alleen maar gerealiseerd worden door als bedrijf een duurzaam karakter te krijgen. Een Klimaatondernemer was geboren.

Energieneutraal, fossielvrij en circulair 

Romke heeft zichzelf drie doelen gesteld: energieneutraal, fossielvrij én circulair produceren. Het eerste doel is al bereikt. Ze hebben bij letterlijk élke machine gekeken wat ze konden besparen. Bij de productie is De Jong’s IJs over gegaan van gas naar elektriciteit. Daarnaast zijn er 200 zonnepanelen op het dak geplaatst, waar dit jaar nog eens 300 panelen bij komen om klaar te zijn voor toekomstige groei. Ook wordt het warme water dat vrijkomt bij de ijsproductie hergebruikt om het spoelwater én de kantoren te verwarmen, worden de mogelijkheden van duurzamer transport op dit moment verder onderzocht en zorgen ze ervoor dat er reststromen benut kunnen worden. Zo worden er bij de ijsproductie reststromen van koffiebonen en koekjes verwerkt en wordt het eigen restafval ingezet als veevoer.

“Klanten worden bij ons klant omdat we zo duurzaam zijn. Dit is een zakelijke kans die we met beide handen aanpakken.”

Romke de Jong, eigenaar De Jong’s IJs

Geïnformeerd en rendabel verduurzamen? 3 tips van De Jong’s IJs:

  1. Sluit u aan bij collectieven die bezig zijn met verduurzamen. Kennis opdoen naast uw dagelijkse werkzaamheden is belangrijk om duurzame stappen te kunnen maken.
  2. Werk volgens de zogenoemde ‘Lean & Green-methode’. Daarbij kijkt u bij elke investering naar het effect op milieu, efficiëntie en kosten. Door telkens op deze 3 punten te toetsen, worden investeringen uiteindelijk ook terugverdiend.
  3. Zie verduurzamen als een verdienmodel: klanten en consumenten sluiten zich graag bij u aan vanwege uw duurzame karakter.

De Jong’s IJs is een Klimaatondernemer

“We maken telkens weer een kritische overweging: een warmtepomp zou in ons geval een terugverdien­tijd van 99 jaar hebben. Dus besloten we om dat niet te doen.”

Romke de Jong, eigenaar De Jong’s IJs

Altijd een oplossing voor uw zakelijke energie

Onze beloften aan zakelijke klanten

  • Een vast contact­persoon, rechtstreeks bereikbaar en gericht op kansen voor uw bedrijf

  • Direct een prijsalert, als u kunt profiteren van een gunstigere marktprijs

  • Een signaal bij afwijkend energieverbruik, inclusief bespaaradvies

  • Continu inzicht in uw verbruik en kosten, overzichtelijk op één plek

  • Een scan op maat voor uw duurzaamheidsvraagstuk

  • Ondersteuning bij het realiseren van uw duurzaamheidsambities, van advies, subsidieaanvraag tot aan de oplevering