Zonnestralen uit je douche

Wij slagen er steeds beter in om de zon te koppelen aan je verwarming, douche of bad. Bijvoorbeeld via de zonnecollectoren van Zoneiland Almere, die een duurzame bijdrage leveren aan de stadsverwarming.

Zoneiland Almere

Zoneiland Almere is een van de grootste zonnecollectorenvelden ter wereld. Het eiland wekte in 2018 ruim 10.350 gigajoule op; een recordopbrengst die voldoende is voor meer dan een miljoen douchebeurten. In 2019 was het resultaat door het aantal zonuren 8.581 gigajoule.

"De omzetting van zonne-energie naar warm water is veel efficiënter dan naar stroom, zoals gebeurt bij zonnepanelen die elektriciteit leveren", verklaart Gerrit Daalmeijer, vanuit Vattenfall verantwoordelijk voor het beheer van Zoneiland Almere.

57% minder CO2

Jaarlijks komt 10% van warmtebehoefte van de wijk Noorderplassen-West van de 520 zonnecollectoren op het zoneiland. Het stadswarmtenet levert de overige 90% én garandeert verwarming en warm kraanwater op bewolkte dagen. Daarmee zorgt Vattenfall voor een warmtevoorziening die 2.350 huishoudens bereikt en met een CO2-uitstoot die 57% lager is dan van gasgestookte cv-ketels.

Meisje loopt bij zoneiland Almere | Vattenfall energie
Duurzaam investeren | Samen in Zon Amsterdam

Duurzaam investeren in zonne-energie

Naast dat je zelf zonnepanelen op je dak kunt plaatsen, kun je met Samen in Zon door middel van obligaties investeren in onze zonneparken. Ook meer uit de zon halen en profiteren van rendement? We houden je graag op de hoogte van nieuwe duurzame projecten.

Waarde zonnecollectoren

Zoneiland Almere bedekt een oppervlakte van 3 voetbalvelden met zonnecollectoren. Erwin Lindeijer van de gemeente Almere. "Het project fungeert als een reminder van de waarde van zonnecollectoren. Het is zo mooi om te zien dat het Zoneiland zelfs in hartje winter warmte kan leveren".

Technische installatie bij het Zoneiland Almere | Vattenfall over zonnestralen uit je douche

Deel deze pagina

Meer over duurzame energie