Zoneiland Almere | Vattenfall Energie

Zonnestralen uit je douche

Wij slagen er steeds beter in om de zon te koppelen aan je verwarming, douche of bad. Bijvoorbeeld via de zonnecollectoren van Zoneiland Almere. Die leverden in 2018 een recordhoeveelheid warmte.

Zoneiland Almere

Zoneiland Almere is een van de grootste zonnecollectorenvelden ter wereld. Het eiland wekte vorig jaar ruim 10.350 gigajoule op; een recordopbrengst die voldoende is voor meer dan een miljoen douchebeurten. ‘De omzetting van zonne-energie naar warm water is veel efficiënter dan naar stroom, zoals gebeurt bij zonnepanelen die elektriciteit leveren’, verklaart Gerrit Daalmeijer, vanuit Vattenfall verantwoordelijk voor het beheer van Zoneiland Almere.

50% Minder CO2

Jaarlijks komt 10% van warmtebehoefte van de wijk Noorderplassen-West van de 520 zonnecollectoren op het zoneiland. Het stadswarmtenet levert de overige 90% én garandeert verwarming en warm kraanwater op bewolkte dagen. Daarmee zorgt Nuon voor een warmtevoorziening die 2.350 huishoudens bereikt en met een CO2-uitstoot die 63% lager is dan van gasgestookte cv-ketels.

Meisje loopt bij zoneiland Almere | Vattenfall energie

Waarde zonnecollectoren

Zoneiland Almere bedekt een oppervlakte van 3 voetbalvelden met zonnecollectoren. Erwin Lindeijer van de gemeente Almere. ‘Het project fungeert als een reminder van de waarde van zonnecollectoren. Het is zo mooi om te zien dat het Zoneiland zelfs in hartje winter warmte kan leveren.’

Recordhoeveelheid Warmte

De recordhoeveelheid warmte van het Zoneiland komt vooral door het gunstige aantal zonuren in 2018. Daalmeijer: ‘Maar we kijken ook hoe de collectoren de zonstraling nog beter kunnen opvangen en hoe we de instelling van de pompen kunnen optimaliseren.’

Technische installatie bij het Zoneiland Almere | Vattenfall over zonnestralen uit je douche

Deel deze pagina