Mogen we je een tip geven?

We geven je tips en advies om thuis energie te besparen. Maar heeft dat wel zin, nu in het Klimaatrapport staat dat de temperatuur op aarde toch veel harder stijgt dan verwacht? En welke stappen zetten wij als energieleverancier nu eigenlijk zelf? Waarom is bijvoorbeeld nog niet alle stroom groen? Deze en andere vragen stellen de lezers van onze nieuwsbrief ons. We beantwoorden ze graag in dit artikel.

 

Waarom zijn jullie niet allang over op 100% groene energie?

Simpel: voor de opwek van genoeg groene energie moeten we bouwen én uitvinden. Daar geven we bij Vattenfall in 2020 en 2021 de komende jaren zo’n 3 miljard euro aan uit. Zo bouwen we onder andere het grootste windpark op zee ter wereld. Hier, voor onze kust, zonder hulp of subsidie van de overheid. Ook leggen we zonnevelden aan, zelfs op water, en ontwikkelen we met knappe koppen steeds groener gas dat gewoon door de bestaande gasleidingen kan.

Hoe kan het dat jullie ook wel eens windparken verkopen?

Door windparken te bouwen en vervolgens te verkopen maken we ruimte in ons budget. Dat doen we ook door partnerships met andere bedrijven aan te gaan en bouwkosten te delen. Zo maken we ruimte om verder te investeren in duurzame energie: álle stroom moet tenslotte snel groen worden.

Jullie staan toch altijd hoog op de lijstjes van vervuilers?

Dat klopt. Dat komt vooral omdat veel CO2 van staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden uit onze schoorstenen komt. Van de gassen die vrijkomen bij de staalproductie maken we namelijk stroom en stoom. Zouden we dat niet doen, dan gaat die CO2 direct de lucht in, dus deze samenwerking is eigenlijk heel nuttig.

We kunnen bovendien niet van de ene op de andere dag af van aardgas en gewone stroom. Want er is gewoon nog niet genoeg groene energie. Om je een idee te geven: zelfs met alle Nederlandse energiebedrijven bij elkaar, wordt nu nog maar een kwart van de totale stroom fossielvrij opgewekt.

En het land moet natuurlijk wel blijven draaien. Dus zolang er nog niet genoeg groen opgewekt wordt, blijven wij ook gewone energie leveren.

Maar we blijven vaart maken. Inmiddels hebben we onze laatste kolencentrale in Nederland gesloten. Dat scheelt ongelooflijk veel CO2-uitstoot. En dat windpark voor de Hollandse kust wekt straks in z’n eentje net zoveel groene stroom op als we in 2020 met het hele land opwekten. Kijk, dat schiet op.

Ons windpark voor de Hollandse kust wekt straks in z’n eentje net zoveel groene stroom op als we in 2020 met het hele land opwekten.

Ja, dat zeggen jullie...

Dat we goed bezig zijn hoef je niet alleen van ons aan te nemen. De Verenigde Naties en het Wereldnatuurfonds zitten samen in het Science Based Targets Institute. Zij bevestigen dat wij met onze oplossingen en acties heel goed bijdragen om de opwarming van de aarde niet boven de 1,5 graad Celsius uit te laten komen.

Dat is zelfs een halve graad ambitieuzer dan de 2 graden die zijn afgesproken in het klimaatverdrag van Parijs. In 2030 willen we 77% minder COuitstoten dan in 2017. Want als we de klimaatcrisis serieus willen aanpakken, dan moeten we versnellen. Er moet een tandje bij worden gezet. 

 

Klopt het dat Vattenfall nu ook staalfabrieken heeft?

Nee. Maar we werken wel samen met een Zweedse staalfabrikant. In het project Hybrit. Want het maken van staal is ongelooflijk vervuilend. Als we dat proces vergroenen, slaan we ontelbaar veel vliegen in een klap. En … het lijkt te lukken. We maken staal met waterstof. Dat scheelt niet alleen heel, heel erg veel CO2-uitstoot, maar is ook goed nieuws omdat waterstof nooit op raakt. Dubbelduurzaam dus. Inderdaad, dat smaakt naar meer: dus werken we ook aan beton zonder uitstoot, aan synthetische brandstoffen voor vliegtuigen en aan fossielvrije diesel.

Hadden we al gezegd dat we graag verder kijken?

Kunnen jullie ook helpen met het financieren van duurzame investeringen?

Het betaalbaar maken van oplossingen is wel een van onze speerpunten. Zo rolt er binnenkort een hogetemperatuurwarmtepomp uit de fabriek. Een revolutie. Want warmtepompen werken normaal alleen in combinatie met lagetemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Dat vraagt voor de meeste huizen om een extra investering vooraf. Voor onze fonkelnieuwe warmtepomp is zo’n investering niet nodig: alleen al daardoor is ‘ie bereikbaar voor veel meer mensen. In een goed geïsoleerd huis kun je met deze warmtepomp zelfs je oude radiatoren gewoon laten hangen. Dat scheelt natuurlijk behoorlijk in de kosten.

En als ik nog niet toe ben aan een warmtepomp?

De meest duurzame energie is nog altijd de energie die we níet verbruiken. Dat geldt voor ons allemaal, of we nu huren, of een koophuis hebben. Dus ontwikkelen we verschillende gratis tools die je helpen besparen, op een manier die bij je past: onze Energie AppEnergiescan en onze Duurzaam Wonen Check bijvoorbeeld. Als je namelijk weet waar en wanneer jij veel energie verbruikt, vind je veel makkelijker de maatregelen die jou, het klimaat en je bankrekening iets opleveren.

Zetten jullie ook laadpalen met groene stroom neer voor elektrische auto’s?

Jazeker. We helpen benzine en diesel vervangen door (groene) stroom waar we kunnen. Behoorlijk trots zijn we op ons oplaadnetwerk InCharge. Het is een van de grootste netwerken van Europa.

Tegelijkertijd werken we samen met de binnenvaart, met Volvo Cars en met het gemeentelijk vervoerbedrijf van Amsterdam. Straks brengt elke tram, bus en pont je op groene stroom naar je bestemming. Het is belangrijk dat we alle vervoer, zo snel mogelijk elektrificeren.

Te wat?

Elektrificeren: dat klinkt als een onnodig ingewikkeld woord, maar het is een heel belangrijk onderdeel van verduurzaming. Het betekent dat we dingen laten werken op stroom in plaats van gas, benzine of steenkool. Elektrisch maken, dus.

Want stroom, of elektriciteit, kunnen we tenslotte groen opwekken met de zon, de wind of het water – bronnen die nooit opraken. En dat geldt niet voor benzine of diesel.

Tot zover, een greep uit de stappen die we bij Vattenfall zetten op weg naar fossielvrij leven. Maar we doen nog veel meer. Wil je echt alles weten? Lees dan dit.

Dus...mogen we je een tip geven?

We hebben twee miljoen klanten. Daarvan is er geen een hetzelfde. Maar wat ons bindt, is dat we állemaal kunnen vergroenen: elke gloeilamp die we vervangen doet ertoe, elke graad minder op de thermostaat, elke kilometer die we schoon afleggen en elk huis dat we isoleren. En met z’n twee miljoenen telt dat op.

Dus blijven we je in onze nieuwsbrief tips en adviezen geven. Maar wel de tips en adviezen waar je echt iets mee kunt: ze passen bij je verbruik, je adres en je budget. Ondertussen gaan we op volle kracht door met onze duurzame projecten. Dankzij jouw hulp. Want door je keuze voor ons, draag je eraan bij.