De warmtebronnen van stadswarmte
We werken aan verdere uitbreiding en verduurzaming van onze warmtenetten. Bijvoorbeeld door nieuwe duurzamere bronnen aan te sluiten.
In 2020 leverde de overstap van aardgas naar stadswarmte gemiddeld een CO2-reductie van 57% op. Op deze pagina lees je meer over hoe dat werkt en hoe we de reductie berekenen. Je kunt onderaan de pagina ook direct naar de resultaten per stad of regio.
In 2020 hebben bewoners en bedrijven in Nederland met onze warmte en duurzame koude gezamenlijk 233.054 ton CO2-reductie tot stand gebracht. Zo'n hoeveelheid staat ongeveer gelijk aan de reductie die 132 windturbines van 2 MW op land in een jaar kunnen bereiken.
Bewoners en bedrijven met stadswarmte zorgden in 2020 voor 57% minder CO2-uitstoot. Vergeleken met aardgas als warmtevoorziening. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen zorgden we voor 60% minder uitstoot. Dat komt vooral doordat we nu vergelijken met een lager gemiddeld verbruik van HR-ketels. In de loop van de jaren zijn ketels zuiniger geworden en daarom heeft de overheid dit normverbruik verlaagd.
Als je veel woningen op één stadwarmtenet aansluit, is dat beter voor het milieu dan wanneer elk huis een eigen cv-ketel op aardgas heeft. We hebben berekend hoeveel dat scheelt in de uitstoot van CO2. De hoeveelheid CO2 die we zo met elkaar minder in de lucht laten verdwijnen, noemen we CO2-reductie. Onze berekeningen zijn gebaseerd op bestaande rekenmethodieken.
Aantal woningequivalenten warmte en koude: 244.758
Groei: 11.768 woningequivalenten
Aangesloten woningen: 145.332
Grootverbruik: 2.027 aansluitingen
We werken aan verdere uitbreiding en verduurzaming van onze warmtenetten. Bijvoorbeeld door nieuwe duurzamere bronnen aan te sluiten.
Warmte etiket 2020. Overzicht per regio van de herkomst van onze stadswarmte. Zoals aardgas, afval, biomassa of iets anders.
Voor vragen zijn we bereikbaar op 088 098 36 29 op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur. We zijn ook per mail te bereiken via warmte.maatwerk@vattenfall.nl.