1. Home
  2. Duurzame energie
  3. Andere energiebronnen duurzaam inzetten

Andere energiebronnen duurzaam inzetten

Als klant van Vattenfall word je elke dag een beetje ‘groener’. Daar hoef je niets voor te doen. Want we zijn op allerlei manieren duurzaam met energie bezig. Niet alleen door groene stroom op te wekken, maar ook door andere duurzamere keuzes te maken.

We halen stroom uit water

Het lukt ons om in een plat land toch energie uit water op te wekken. We hebben nu 2 waterkrachtcentrales: bij Maurik en bij Alphen aan de Maas. Ze zijn voorzien van visvriendelijke turbines en zogeheten vistrappen, waardoor vissen ongestoord stroomopwaarts gaan. De grofvuilroosters vangen eventueel drijvend afval af. Zo dragen we bij aan een schonere rivier.

En wist je dat Vattenfall Zweeds is voor waterval?

Lees meer over waterkracht als energiebron

Het voordeel van gas

Als de wind niet waait en de zon niet schijnt, maken we stroom met gas. Het is eigenlijk heel simpel: zolang er nog geen goede manieren zijn om duurzame energie te bewaren, blijven de gascentrales een onmisbare back-up. In heel Nederland.

Natuurlijk gaan we ook op zoek naar duurzame oplossingen als het om gas gaat. Zo levert een deel van onze gascentrales z’n restwarmte al aan stadsverwarming. En een van onze gascentrales bouwen we op dit moment om tot superbatterij, voor de opslag van windenergie. Voor thuis kun je nu al kiezen voor 100% groen gas. Een tikkeltje groen of helemaal groen, er is altijd een keuze die bij je past.

Meer informatie over andere energiebronnen