1. Home
  2. Verhuizen
  3. Zonnepanelen verhuizen

Zonnepanelen verhuizen of (laten) overnemen

Ga je verhuizen en liggen er al zonnepanelen op je eigen of nieuwe huis? Dan is de vraag wat je gaat doen met die zonnepanelen. Graag vertellen we je de mogelijkheden die je hebt: zonnepanelen verhuizen, overnemen en meeverkopen.

Je zonnepanelen meenemen bij een verhuizing kost geld

Heb je een eigen huis en geïnvesteerd in zonnepanelen op je dak? En heeft je volgende huis nog geen zonnepanelen? Dan is het logisch dat je erover denkt om je zonnepanelen mee te verhuizen. Het voordeel is dat je op je nieuwe adres snel weer je zonnepanelen kan laten aansluiten. Maar financieel is het meestal aantrekkelijker om de zonnepanelen te laten liggen en mee te verkopen. Dat heeft drie redenen:

  1. De prijs van het verhuizen van zonnepanelen kan zomaar € 50 of meer per zonnepaneel bedragen. De hele installatie moet meeverhuizen, en misschien ook nog opnieuw gekeurd worden. Het is de vraag of je die extra kosten wil uitgeven aan je 'oude' zonnepanelen.
  2. Je huis mét zonnepanelen is bij verkoop meer waard dan zonder. Vaak zelfs iets meer dan wat je ooit voor voor je zonnepanelen hebt betaald.
  3. Technologische ontwikkelingen gaan snel. Nieuwe zonnepanelen kunnen inmiddels effectiever én goedkoper zijn geworden.

Andere belangrijke overwegingen

  • Door het verhuizen van de zonnepanelen kan het zijn dat de garantie op de panelen vervalt.
  • Controller of het daktype of de maten van je nieuwe dak afwijken van je oude huis. Misschien is het niet mogelijk de panelen te verhuizen.
  • Meestal wordt de onderconstructie niet hergebruikt. Ook daarom is het is handiger én duurzamer om de panelen te laten liggen. 

Vraag een installateur om advies

Kijk goed naar bovenstaande punten als je je zonnepanelen toch gaat verhuizen. En neem vooraf contact op met een installateur voor een deskundig en persoonlijk advies.

Je eerste contract afsluiten

Extra comfortabel thuiskomen, zonder na te denken over je energie. Dat doe je bij ons. Stel je eigen energiecontract samen en kies zelf hoe duurzaam je energie is.

Ik ben al klant en ga verhuizen

Je energiecontract verhuizen doe je eenvoudig zelf in Mijn Vattenfall. Geef je nieuwe adres door, en meld je oude adres af. Dit kan al vanaf 3 maanden voordat je de sleutels krijgt of inlevert.

Ik verhuis en wil naar Vattenfall

Je bent van harte welkom. Stel stap voor stap je energieproduct samen en maak je aanvraag compleet. Wij zorgen dat de overstap bij je verhuizing soepel verloopt.

Laat je op je nieuwe huis ook weer zonnepanelen installeren?

De keuze is gemaakt. Je gaat geen zonnepanelen verhuizen of overnemen. Dan is opnieuw investeren in nieuwe zonnepanelen natuurlijk een goed idee. Wil je daarbij opnieuw btw terugvragen van de Belastingdienst? Zet dan voor je verhuizing een aantal stappen.

Strengere btw-regels bij 'een tweede set zonnepanelen' 

Van je eerste investering in zonnepanelen heb je waarschijnlijk honderden euro's btw teruggekregen via de Kleine Ondernemingsregeling. dit komt omdat je met je eigen opwek ook teruglevert aan het net. De Belastingdienst ziet je daarom als ondernemer.

Bij de Belastingdienst gaat dat de tweede keer niet hetzelfde. Zo moet je je op je oude adres eerst verplicht afmelden voor kleineondernemersregeling (KOR). En zo zijn er meer regels. Deze twee websites hebben verschillende scenario's op een rijtje gezet:

Haal meer uit de zon

Met zonnepanelen op je dak zet je een flinke stap naar fossielvrij leven. En daar helpen we je graag bij. Daarom ontvang je bij ons een goede prijs-kwaliteitsverhouding voor zonnepanelen.

Check of je dak geschikt is

Zonnepanelen op je nieuwe huis overnemen is altijd slim

Verhuis je naar een huis met zonnepanelen? Neem de panelen dan gemakkelijk over van de vorige bewoners. De kosten van de zonnepanelen zitten eigenlijk al in de verkoopprijs. Het huis heeft namelijk een gunstiger energielabel door de zonnepanelen. Geef voor de zekerheid wel aan dat je bod inclusief de zonnepanelen is.

Je overgenomen zonnepanelen aanmelden bij verhuizen

Zodra je de verhuisdatum weet, laat je je zonnepanelen per die datum op je eigen naam zetten bij de netbeheerder. Via mijnaansluiting.nl vind je eenvoudig wie je netbeheerder voor energie is. Je hoeft alleen je postcode in te vullen.

Zet de zonnepanelen op je eigen naam via de website van je netbeheerder. Daarvoor heb je wel alle technische gegevens van de installatie nodig. Zoals het merk, het vermogen van de panelen en de omvormer. Neem voor advies contact op met de installateur van de zonnepanelen.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Veelgestelde vragen over zonnepanelen verhuizen

Kan ik mijn zonnepanelen verhuizen?

Ja, technisch gezien kun je je zonnepanelen verhuizen.

Vaak is zonnepanelen meenemen financieel niet zo interessant. Je kunt ze beter met het huis meeverkopen. De waardestijging van je huis is vaak hoger dan de werkelijke investering die je in je zonnepanelen hebt gedaan. Die investering verdien je dan direct terug.

Wat kost het om zonnepanelen te verplaatsen?

Ga uit van minimaal € 50 per paneel. Vraag vooraf altijd verschillende offertes op van technische installateurs. Zo weet je precies wat de kosten van het verplaatsen van de hele installatie zijn: inclusief de omvormers, andere technische zaken en een eventuele nieuwe keuring.

Wat kost het afvoeren van zonnepanelen?

Een installateur is verplicht je oude zonnepanelen gratis mee te nemen en af te laten afvoeren. Dat kost je dus niets. Bij grotere aantallen zonnepanelen kan je afvalverwerkingsbedrijf ze als bedrijfsafval zien. En daarvoor extra kosten in rekening brengen. Wil je goedkoper uit zijn, dan adviseren we je een offerte op te vragen bij een gespecialiseerd zonnepanelen recyclebedrijf.

Hoe werkt de salderingsregeling? Wat is salderen?

Bij saldering verrekenen we de door jou teruggeleverde energie door je zonnepanelen met je verbruik. Dat werkt zo: overdag wek je zelf zonne-energie op die je direct verbruikt, bijvoorbeeld als je de wasmachine gebruikt. 's Avonds als de zon niet schijnt en je televisie kijkt, neem je stroom af. En in de (zomer) vakantie wekken je zonnepanelen stroom op terwijl je op vakantie bent. Die zonne-energie lever je automatisch terug aan het net. We verrekenen dit op je jaarrekening.

Meer over salderen

Wat is de meerwaarde van zonnepanelen bij verkoop huis?

Zonnepanelen zorgen ervoor dat je huis meer waard wordt. Je energielabel verbetert en je huis wordt op de huizenmarkt mede daardoor meer waard. In veel gevallen is de prijsstijging zelfs hoger dan de investering in de zonnepanelen zelf. Die kosten verdien je dus direct terug. Vraag je makelaar naar zijn of haar ervaringen hiermee.

Meer over verhuizen