1. Thuis
  2. Verhuizen
  3. Verhuizen: wat regelen?

Verhuizen: wat moet je regelen naast je energie?

Elke verhuizing is anders. Maar je hebt vóór en tijdens het verhuizen altijd heel wat te regelen. Je regelt je energie natuurlijk als eerste. Daar helpen we je graag bij. En hier vind je ook tips voor andere verhuiszaken.

Wat moet je allemaal regelen voor je verhuizing?

Maak eerst een praktische verhuischecklist. Zo vergeet je niets. Dit zijn de belangrijkste dingen om te regelen voor je verhuizing:

Alles over verhuizen

Regel op tijd de energie bij je verhuizing

Je energie regelen voor je verhuizing kun je maar beter zo snel mogelijk regelen. Je wilt tenslotte direct warmte, stroom en licht in je nieuwe huis. Met stroom en gas helpen we je graag.

Als je naar een nieuwbouwhuis gaat, hoef je waarschijnlijk geen gas meer te regelen. Dan blijft alleen nog stroom over. Ben je al klant bij ons, dan is het meeverhuizen van je stroom snel geregeld. Wil je naar ons overstappen, dan kijken we naar de opzegtermijn in je huidige contract. En bepalen daarna wanneer we het beste je overstap kunnen plannen.

Je eerste contract afsluiten

Een nieuw energiecontract afsluiten kan best spannend zijn, als je dit voor het eerst doet. Bij ons kies je in een paar stappen je energieproducten. Zo stel je zelf het contract samen dat perfect bij je past.

Ik ben al klant en ga verhuizen

Je energiecontract verhuizen doe je eenvoudig zelf in Mijn Vattenfall. Geef je nieuwe adres door, en meld je oude adres af. Dit kan al vanaf drie maanden voordat je de sleutels krijgt of inlevert.

Ik verhuis en wil naar Vattenfall

Je bent van harte welkom. Stel stap voor stap je energieproduct samen en maak je aanvraag compleet. Wij zorgen dat de overstap bij je verhuizing soepel verloopt.

Regelen bij verhuizing naar een koophuis

  • Plan de datum van de sleuteloverdracht
  • Tref energiebesparende maatregelen zoals isolatie
  • Vraag alle sleutels terug die je ooit aan familie of buren hebt gegeven
  • Check of je verzekeringen nog kloppen en wat je nog moet regelen voor de hypotheek
  • Download een onderteken-app zodat je tijdens de verhuizing of verbouwing met je smartphone belangrijk papieren kunt ondertekenen
  • Regel het verzwaren van je stroommeter ruim van te voren door lange wachttijden 
  • Meld zonnepanelen op je nieuwe huis aan bij energieleveren.nl

Pak alles vooraf in verhuisdozen in. Die heb je trouwens nooit genoeg.

Regelen bij verhuizing van of naar een huurhuis

  • Zeg binnen de opzegtermijn op, zodat je geen of niet te lang (dubbele) huur betaalt
  • Regel de overname van raambekleding, vloerbedekking of witgoed
  • Betaal je borg of vraag deze terug
  • Spreek data af voor de inspectie en sleuteloverdracht
  • Vraag eventueel huursubsidie aan

Regel water via je waterbedrijf

Kinderhanden met zeepsop onder een stromende kraan - verhuizen van water

Gas, water en licht worden nog steeds in één adem genoemd. Toch moet je voor water niet bij je energieleverancier zijn. Je regelt je water bij het water(leiding)bedrijf in je buurt. 

In totaal zijn er in Nederland 10 waterbedrijven. Vitens bedient daarvan de grootste regio. Wie precies het waterbedrijf is voor je nieuwe postcode, zie je snel op www.mijnaansluiting.nl.

  1. Schrijf de standen op van de watermeter in je nieuwe huis. Bij aanmelding heb je die nodig.
  2. Hou je hetzelfde waterbedrijf? Geef dan je adreswijziging door en je verhuisdatum.
  3. Ga je naar een regio met een ander waterbedrijf? Zeg dan op bij je huidige waterbedrijf. En meld je ruim voor de verhuisdatum aan bij het nieuwe waterbedrijf.

Laat je post na je verhuizing een tijdje automatisch doorsturen

Natuurlijk geef je op tijd je nieuwe adres door aan instanties zoals je gemeente. En om niets te vergeten kun je de verhuisservice van PostNL gebruiken. PostNL stuurt je adreswijziging in één keer naar alle instanties die je aankruist. Het ene bedrijf wijzigt vervolgens je gegevens sneller dan de andere. Daardoor is de kans groot dat er toch nog post voor je op je oude adres komt.

Voor jezelf en de nieuwe bewoners is het prettiger als je de post automatisch laat doorsturen. Dat regel je ook via de PostNL verhuisservice, online of op het postkantoor. Voor een klein bedrag per week sturen ze je post vanzelf door. Van je oude adres naar je nieuwe adres. Minimaal twee weken en als je wilt ook langer. Handig om te zien wie je oude adres nog gebruikt. En om daar (nogmaals) je nieuwe adres aan door te geven. Je zegt de service op als je al een tijdje geen 'oude' post meer op je nieuwe adres ontvangt.

Verhuishulp is altijd welkom

Als je gaat verhuizen, heb je veel te doen, te beslissen en te sjouwen. Dan is alle verhuishulp welkom. Bekijk hier waar je het beste hulp voor kunt inschakelen.

Deze hulp is handig

Je hebt extra zaken te regelen als je naar het buitenland verhuist

Bij een verhuizing naar het buitenland heb je meer te regelen dan bij verhuizen in eigen land. Zeker als je voor meer dan 8 maanden vertrekt en echt gaat emigreren. Op de website van de Rijksoverheid vind je handige tips.

  • Vraag informatie op bij de juiste ambassade
  • Meld je emigratie bij de gemeente en eventueel het UWV
  • Maak DigiD in orde op je smartphone
  • Check wat je moet regelen voor belastingen, zorgverzekering en pensioen
  • Laat belangrijke officiële documenten zoals diploma's legaliseren

Binnen Europa verhuizen is makkelijker dan naar andere continenten. Op de site Your Europe vind je bijvoorbeeld informatie over wonen en werken in Duitsland, België en Portugal. En krijg je per land informatie te zien over wat je zoal moet regelen.

Verhuis je naar een land buiten Europa? Laat je adviseren door de ambassade van dat land in Nederland. Zoals de Braziliaanse ambassade. Ze voorzien je er graag van informatie en inspiratie. De meeste ambassades vind je in Den Haag.

Zonnepanelen verhuizen of (laten) overnemen

Heb je zonnepanelen en overweeg je te verhuizen? Bekijk hier de mogelijkheden die je hebt: zonnepanelen verhuizen, overnemen en meeverkopen.

Dit zijn je opties

Veelgestelde vragen rondom verhuizing regelen

Aan welke instanties moet ik mijn verhuizing doorgeven?

Geef eerst je verhuizing door aan je nieuwe gemeente. En check gelijk welke instanties daarna automatisch bericht krijgen van je verhuizing. Dat zijn waarschijnlijk in ieder geval de Belastingdienst en je zorgverzekeraar.

Overweeg ook de verhuisservice van PostNL. Zij sturen je adreswijziging in één keer naar alle instanties die je aankruist. En voor een klein bedrag per week sturen ze je post van je oude adres door naar je nieuwe adres.

Hoeveel tijd heb je nodig om te verhuizen?

Dat hangt af van hoeveel spullen je hebt en wilt meeverhuizen naar je nieuwe huis. Begin met inpakken van minder belangrijke spullen die mee moeten. Gebruik goede, stevige verhuisdozen. En schrijf op stickers wat er in de dozen zit. Geef oude en overbodige spullen weg of laat ze recyclen.

  • Begin minimaal een maand voor je verhuizing met alle spullen op zolder, in je kelder en de schuur. Die spullen heb je meestal tot je verhuizing niet nodig.
  • Pak daarna kamer voor kamer spullen in dozen. Schrijf op elke doos naar welke kamer die moet in je nieuwe huis.
  • Reken voor het inpakken van de laatste spullen en kleren 1 of 2 dagen.
Welke instanties krijgen automatisch bericht bij verhuizing?

Je begint met je verhuizing melden bij je gemeente. De gemeente zet dat in de zogenaamde Basisregistratie Personen (BRP). Vervolgens komt je verhuizing automatisch terecht bij de Belastingdienst. Maar ook bij andere instanties die deze gegevens wettelijk nodig hebben. Zoals je zorgverzekeraar, de politie, de brandweer en ziekenhuizen.

Meer over verhuizen