1. Thuis
 2. Verhuizen
 3. Koelkast verhuizen

Je koelkast verhuizen op een veilige manier

Je koelkast verhuizen is best een hele klus. Hij is meestal onhandig groot en hem in auto of busje tillen kost kracht en energie. Eenmaal aangekomen in de je nieuwe huis, mag hij ook nog eens niet direct aan. Lees hier waarom dat is.

Tips om je koelkast verhuizen makkelijker te maken

Als je een professionele verhuizer inschakelt, zorgt die voor deskundig vervoer van je koelkast. Dan hoef je alleen nog maar te zorgen dat je koelkast ruim van tevoren leeg is. Als je het verhuizen zelf gaat doen, volg dan deze stappen.

 1. Start met een goede voorbereiding 
  Haal de dag voor je verhuizing de stekker van de koelkast uit het stopcontact. Vooral als er een apart vriesvak in zit dat nog moet ontdooien. Haal je koelkast gelijk helemaal leeg en maak hem schoon. Zorg ook voor hulp tijdens de verhuizing. In je eentje de koelkast verplaatsen is eigenlijk niet te doen.

 2. Zet alle onderdelen vast 
  • Vervoer de lades, glasplaten en rekjes uit je koelkast apart. Of plak ze stevig vast, zodat ze tijdens de verhuizing niet kunnen bewegen.
  • Vergrendel vóór het transport de deur van de koelkast. Doe dit met spanbanden om de hele koelkast of sterke tape.
  • Voorkom het weglekken van water uit de afvoerslang.
  • Draai eventuele pootjes die de koelkast waterpas zetten, omhoog.

 3. Verhuis de koelkast zoveel mogelijk rechtop
  Een beetje schuin op een steekwagentje mag. Liggend vervoer kun je beter vermijden.

Met deze tips zorg je ervoor dat je koelkast verhuizen een stuk makkelijker gaat. Zo voorkom je stress bij je verhuizing. Dan kun je je energie goed in andere zaken steken.

Bekijk meer verhuistips

Je eerste contract afsluiten

Een nieuw energiecontract afsluiten kan best spannend zijn, als je dit voor het eerst doet. Bij ons kies je in een paar stappen je energieproducten. Zo stel je zelf het contract samen dat perfect bij je past.

Ik ben al klant en ga verhuizen

Je energiecontract verhuizen doe je eenvoudig zelf in Mijn Vattenfall. Geef je nieuwe adres door, en meld je oude adres af. Dit kan al vanaf drie maanden voordat je de sleutels krijgt of inlevert.

Ik verhuis en wil naar Vattenfall

Je bent van harte welkom. Stel stap voor stap je energieproduct samen en maak je aanvraag compleet. Wij zorgen dat de overstap bij je verhuizing soepel verloopt.

Zet je koelkast na de verhuizing nog niet direct aan

Wacht minimaal 4 uur met het aanzetten van je koelkast na je verhuizing. Ook als je je koelkast rechtop vervoert. Check voor de zekerheid de aanbevolen wachttijd in de handleiding van de fabrikant. Als je de papieren versie van deze handleiding niet meer hebt, kun je die misschien nog online vinden. Zoek op 'handleiding' in combinatie met het typenummer van je koelkast.

Altijd goed geholpen garantie

Een uitstekende service, daar doen we elke dag ons best voor. Met onze online tools regel je 24/7 al je energiezaken zonder moeite. En voor zaken waar je zelf niet uitkomt, zijn we goed bereikbaar. Onze mensen hebben een oplossing voor iedere energievraag. We kijken verder, zodat je altijd in één keer geholpen wordt.

Zo helpen we je

Een koelkast liggend verhuizen kan schadelijk zijn

Als je je koelkast op de zijkant legt tijdens de verhuizing, kan er schade ontstaan. Vooral als het liggend vervoer lang duurt.

 • Onderdelen van de koelkast kunnen beschadigen door trillingen.
 • Olie en koelvloeistof kunnen gemakkelijk op verkeerde plekken in de koelkast terecht komen. Zet je koelkast daarom na de verhuizing rechtop en wacht 24 uur. Dan kunnen de olie en koelvloeistof weer zakken en herstellen.

Als je koelkast niet meer koelt na de verhuizing

Is je koelkast kapot na de verhuizing? Probeer hem een dag later gewoon nog een keer aan te zetten. Misschien duurde het langer om de verplaatste koelvloeistof te laten herstellen. En doet de koelkast het dan wel weer. Helpt dat niet, neem dan contact op met een ervaren witgoedreparateur in je buurt. Misschien is een onderdeel door trillingen kapotgegaan en kan dat vervangen worden.

Onze klimaatambitie

We zetten ons in voor een toekomst waarin we voor onze energie minder afhankelijk zijn van het gebruik van fossiele brandstoffen. Lees wat ons plan is om onze afhankelijkheid van deze brandstoffen zoveel mogelijk af te bouwen.

Ontdek onze klimaatambitie

Misschien is het wel tijd voor een nieuwe koelkast

Iedere verhuizing is natuurlijk anders. Maar vaak is een verhuizing wel een goed moment om een nieuwe, energiezuinige koelkast aan te schaffen. Hoe ouder je koelkast nu is, hoe interessanter het wordt om een nieuwe te kopen. Bijvoorbeeld met een nieuw groen energielabel A.

Een nieuwe koelkast is wel een investering, naast alle andere kosten van het verhuizen. Maar aan de andere kant verdien je die snel terug. Met zo'n extra zuinige koelkast in je huis bespaar je immers elke maand op je stroomkosten. Check ook of de nieuwe bewoners je 'oude' koelkast misschien willen overnemen voor een klein bedrag. Of probeer hem te verkopen via internet.

Als verkopen niet lukt, dan kun je op verschillende plaatsen je oude koelkast inleveren om te laten recyclen. Bijvoorbeeld gratis bij de winkel waar je je nieuwe koelkast koopt. Materialen uit je oude koelkast kunnen zo opnieuw als grondstof worden gebruikt. En de gevaarlijke stoffen komen niet in het milieu terecht.

Laat een verhuisexpert je Amerikaanse koelkast verhuizen

Heb je zo'n extra grote, vrijstaande 'luxe' koelkast in mooi roestvrij staal of zwart? Dan wil je die blinkvanger waarschijnlijk het liefst meenemen naar je nieuwe huis of appartement. Maar zelf je Amerikaanse koelkast verhuizen is veel te zwaar. Hij weegt doorgaans twee keer zo veel als een gewone koelkast en kan door de afmetingen sneller beschadigen.

Een goed verhuisbedrijf heeft de juiste apparatuur en mankracht om je koelkast veilig en zoveel mogelijk rechtop te verhuizen. Check vooraf wat de extra kosten hiervoor zijn. Veel mensen besparen zich die kosten en moeite. Daarom bieden ze hun Amerikaanse koelkast (al dan niet gratis) ter overname aan bij hun verhuizing.

Hulp bij verhuizen

Veelgestelde vragen over 'koelkast verhuizen'

Hoelang koelkast laten staan na verhuizen?

Volgens de Consumentenbond moet je de koelkast na het verhuizen nog minimaal vier uur uit houden. Pas na vier uur zit de koelvloeistof weer op de plek. Dan kun je hem weer aanzetten en gebruiken.

Kan ik mijn koelkast liggend vervoeren?

Ja, dat kan wel, maar liever niet. Is het echt niet anders mogelijk en moet ie wel op de zijkant in je busje of aanhangwagen? Zet hem direct rechtop in je nieuwe huis en wacht 24 uur voor je hem weer aanzet. Dan zit de koelvloeistof weer op de juiste plek.

Waarom moet een koelkast 24 uur staan?

Wanneer je je koelkast liggend verplaatst, kun je schade veroorzaken doordat de olie en koelvloeistof verplaatsen. Of door trillingen. Zodra je koelkast op je nieuwe plek van bestemming is aangekomen, zet je hem rechtop. Daarna wacht je 24 uur. Zo komen de olie en koelvloeistof vanzelf weer op de juiste plek te zitten.

Meer over verhuizen