1. Thuis
  2. Verhuizen
  3. Verhuizen stress

Zo hou je bij verhuizen stress binnen de perken

Dat verhuizen stress veroorzaakt is al langer bekend. Dus als je gaat verhuizen en stress ervaart, is dat bijna 'normaal' te noemen. Gelukkig zijn er praktische tips om er ontspannen mee om te gaan. En meer energie over te houden.

Tips om stress bij je verhuizing te verminderen

  • Ga zorgvuldig met je tijd om en vraag hulp
    Je hoeft niet alles zelf te doen en het wiel opnieuw uit te vinden. Laat anderen je helpen. Dat scheelt jou weer tijd. Dozen inpakken met een goede vriend of vriendin gaat sneller en is nog gezellig ook. Vraag advies aan mensen in je omgeving die pas een verhuizing achter de rug hebben. En als het lukt om extra dagen vrij te nemen, is dat mooi meegenomen.
  • Begin met de makkelijke beslissingen
    Als je veel keuzes te maken hebt, focus dan eerst op de makkelijkste dingen. Bijvoorbeeld handdoeken selecteren. Zo wennen je hersens aan snel keuzes maken. Je maakt daarna veel eenvoudiger keuzes. Zoals de beslissing welke kleding je wilt houden, weggeven of recyclen. Dit moet je regelen voor je verhuizing.
  • Ga alvast je nieuwe omgeving verkennen
    Hiermee krijg je nog voor je verhuist een goed gevoel over de verhuizing. Loop rond in de omgeving van je nieuwe huis, doe alvast een paar boodschappen in de buurt. En maak een praatje met buurtgenoten. Wandelen is trouwens altijd goed om te ontspannen. Hersenprofessor Erik Scherder vertelt erover in deze video over stress.
  • Zet alles wat je nog moet doen in een checklist
    Wat op papier staat, hoeft niet meer in je hoofd te spoken en je energie te verspillen. Elk stapje dat je af kunt strepen, brengt je dichter bij een soepele verhuizing. Bekijk onze tips voor een goede verhuizen checklist.
  • Accepteer dat twijfel heel normaal is
    Juist omdat verhuizen zo'n grote stap is, is gezonde twijfel heel normaal. Het kan lastig zijn om meteen te genieten in je nieuwe huis. Zeker als de verhuisdozen in het begin nog hoog opgestapeld staan. Dat betekent niet dat verhuizen nog een slecht idee was. Geef jezelf de tijd om te wennen. Sommige mensen doen daar wel twee jaar over.

Verhuishulp is altijd welkom

Als je gaat verhuizen, heb je veel te doen, te beslissen en te sjouwen. Dan is alle verhuishulp welkom. Bekijk hier waar je het beste hulp voor kunt inschakelen.

Deze hulp is handig

Verhuizen staat in de stress top 10 en soms zelfs in de top 3

Als je online zoekt naar stressfactoren, dan komen er verschillende lijsten voorbij. Zoals de stress top 3 of de stress top 10. Op veel van die lijstjes staat verhuizen behoorlijk hoog. Net als overlijden van dierbaren, een scheiding, slechte gezondheid en problemen met werk. Deze punten maken verhuizen stressvol:

  1. Verhuizen kost je veel tijd
    Van alle papieren rompslomp tot het inpakken van de verhuisdozen. Er is altijd meer te doen dan je vooraf denkt. En meestal gaan alle andere zaken gewoon door. 
  2. Je moet veel beslissingen nemen
    Je hebt vast en zeker meer spullen dan je denkt. Dat leidt tot keuzes maken. Neem je dat logeerbed of dat oude servies wel of niet mee? Zo ben je veel aan het wikken en wegen.
  3. Je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt
    Verhuizen is nou eenmaal een grote verandering. Je huidige huis is vertrouwd, je doet veel op de automatische piloot. Na de verhuizing is alles nieuw: het huis, de buren en de omgeving.
  4. Je blijft maar malen over wat er allemaal nog moet gebeuren
    Verhuizen is niet je dagelijkse werk. Daarom kun je je extra zorgen maken over wat je allemaal nog moet regelen. Checklists maken helpt.
  5. Je twijfelt misschien over je keuze
    Heb je wel of niet de goede keus gemaakt? Over je verhuizing twijfelen en piekeren is menselijk. Maar het kost je onnodig veel energie.

Altijd goed geholpen garantie

Een uitstekende service, daar doen we elke dag ons best voor. Met onze online tools regel je 24/7 al je energiezaken zonder moeite. En voor zaken waar je zelf niet uitkomt, zijn we goed bereikbaar. Onze mensen hebben een oplossing voor iedere energievraag. We kijken verder, zodat je altijd in één keer geholpen wordt.

Zo helpen we je

Ook huisdieren zijn gevoelig voor stress rondom de verhuizing

Niet alleen volwassen en kinderen kunnen stress ervaren bij een verhuizing. Ook voor huisdieren zoals katten en honden kan een verhuizing stressvol zijn. Aan de ene kant doordat je kat of hond je stress aanvoelt. Al ver voor de dag van de verhuizing. Aan de andere kant moeten katten en honden ook wennen aan de nieuwe omgeving. Gelukkig zijn er genoeg tips te vinden om het voor je huisdieren een stukje makkelijker te maken. Zoals deze:

  1. Laat je hond voor de verhuizing al rondsnuffelen in het nieuwe huis en in de buurt.
  2. Zorg voor een goede en vertrouwde oppas op de verhuisdag.
  3. Zet vertrouwde spullen zoals de mand direct neer op een fijne plek.
  4. Houd je kat de eerste zes weken na de verhuizing binnen. Zo went hij aan de geuren van het nieuwe huis.
  5. Blijf na de verhuizing de eerste tijd zoveel mogelijk thuis bij je huisdieren.

Je eerste contract afsluiten

Een nieuw energiecontract afsluiten kan best spannend zijn, als je dit voor het eerst doet. Bij ons kies je in een paar stappen je energieproducten. Zo stel je zelf het contract samen dat perfect bij je past.

Ik ben al klant en ga verhuizen

Je energiecontract verhuizen doe je eenvoudig zelf in Mijn Vattenfall. Geef je nieuwe adres door, en meld je oude adres af. Dit kan al vanaf drie maanden voordat je de sleutels krijgt of inlevert.

Ik verhuis en wil naar Vattenfall

Je bent van harte welkom. Stel stap voor stap je energieproduct samen en maak je aanvraag compleet. Wij zorgen dat de overstap bij je verhuizing soepel verloopt.

Voorkom dat verhuizen stress in je relatie opbouwt

Verhuizen is net als verbouwen toewerken naar een nieuw begin. Een proces dat veel tijd en aandacht vergt. Tijdens het verhuizen is het belangrijk om ook voor je relatie tijd en energie over te houden. Niet alleen maar inpakken, werken, verbouwen en dingen regelen. Neem ook tijd voor elkaar en vraag naar elkaars wensen en ideeën. Dat maakt samen beslissingen maken makkelijker. En het voorkomt grote verschillen in de beleving van jullie nieuwe 'thuis'.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Depressie of spijt na de verhuizing?

Het kan zijn dat je lang en intensief bezig bent met je verhuizing. Daar word je moe van, en misschien ervaar je wel langdurige stress. Als dat echt chronische stress wordt, is het veel moeilijker om te ontspannen en op te laden. Dan is het ook lastiger om je emoties te controleren. Ook kun je sneller depressieve gevoelens krijgen.

Hierdoor kun je spijt krijgen van je verhuizing. Toch heeft dit vaak niets te maken met je nieuwe huis. Dat huis heb je niet voor niets gekozen. Je hebt alleen nog geen rust in je hoofd om ervan te genieten. Vooral als je hoogsensitief bent, kan het even duren voor je je thuis voelt in je eigen huis. Geef jezelf ruim de tijd om te wennen.

Veelgestelde vragen over verhuizen en stress

Waarom geeft verhuizen stress?

Verhuizen kost je altijd energie. Er moet veel gebeuren en het kost gewoon veel tijd. En het komt naast alles wat je al moet doen. Daarbij moet je veel beslissingen nemen, zowel makkelijke tot lastigere keuzes.

Ook het nadenken over het onbekende, en of je er wel goed aan hebt gedaan, levert vaak stress op. Lees op deze pagina hoe dat zit en wat je er aan kunt doen.

Hoe lang moet je wennen aan een nieuw huis?

Als mens zijn we gewoontedieren. Verandering van omgeving kan flink uitdagend zijn, zelfs als je je eigen vertrouwde spullen meeneemt. Het is normaal dat je even moet wennen aan de geluiden en geuren van je nieuwe huis en buurt. En dat 'even' is voor iedereen anders. Misschien verlang je na een half jaar nog terug naar je oude huis. Bij sommige mensen duurt dat zelfs twee jaar.

Waarom is verhuizen zo vermoeiend?

Verhuizen is vermoeiend omdat er veel bij komt kijken. Je bent allereerst fysiek veel meer bezig. Met inpakken, sjouwen, naar de kringloop of vuilstort rijden en uitpakken.

Ook je hoofd draait overuren. Je hebt positieve, maar vaak ook veel negatieve gedachten die veel energie vreten. Door onzekerheid en een stukje angst voor de toekomst. Niet voor niets luidt het spreekwoord 'onbekend maakt onbemind'. Bekijk op deze pagina wat je eraan kunt doen.

Hoe lang duurt heimwee na een verhuizing?

Dat verschilt per persoon. Bij mensen die zich heel erg hechten aan hun omgeving duurt de heimwee vaak het langst. Soms kan het wel twee jaar duren.

Blijven andere pijlers in je leven hetzelfde, zoals een fijne baan? Dan heeft de verandering van omgeving waarschijnlijk minder invloed. In dit Happinez artikel lees je hoe je om kunt gaan met heimwee na een verhuizing.

Hoe voel je je thuis in een nieuw huis?

Het belangrijkste is rust aanbrengen in je nieuwe huis. Zorg dat de woonkamer als eerste is opgeruimd. En dat je die inricht met vertrouwde spulletjes waar je aan gehecht bent. Zo kun je na je werk ontspannen op de bank zitten. Zonder dat je oog getrokken wordt naar verhuisdozen en andere zaken die nog niet af zijn.

Op dezelfde manier zorg je dat je slaapkamer echt een slaapkamer is. En vooral geen opslag van dozen. Pak onze verhuischecklist erbij en vul die aan met wat er nu en ná de verhuizing nog moet gebeuren. Werk je lijst punt voor punt af en geef jezelf een compliment voor elk afgestreept klusje.

Meer over verhuizen