Begin met je verhuizing door te geven aan de gemeente
Wanneer je gaat verhuizen, adviseren we je dit tijdig door te geven bij je (nieuwe) gemeente. Het liefst vier weken voor je verhuisdatum en uiterlijk vijf dagen na je verhuizing. Geef je je verhuizing niet op tijd door? Dan kan de gemeente je een boeten geven. Op de website van de Rijksoverheid lees je er meer over. Let op: als verhuist naar het buitenland, geef je dit niet eerder dan 5 dagen vóór vertrek door.
Je kunt op 3 manieren je verhuizing doorgeven
- Online: In steeds meer gemeenten kun je via mijn.overheid.nl en je DigiD je verhuizing doorgeven.
- Schriftelijk: Check vooraf wat je allemaal mee moet sturen, zoals een kopie van je huurcontract of koopactie.
- Persoonlijk: Maak een afspraak en ga naar de gemeente toe als dat mogelijk is. Neem een geldig legitimatiebewijs en je koop- of huurcontract mee.
Je nieuwe adres komt in de BRP database
De nieuwe gemeente past je adres aan in de zogenaamde Basisregistratie Personen (BRP). In dit systeem staan de persoonsgegevens van alle inwoners van Nederland. Zoals huisadressen en data van huwelijken en geboortes. Als je verhuist vanuit een andere gemeente, verhuizen je gegevens automatisch met je mee. Ook de Belastingdienst krijgt via dit systeem je nieuwe adres door.
De Belastingdienst en zorginstanties krijgen vanzelf bericht
De gemeente stuurt via de aanpassing in de BRP je nieuwe adres door naar de Belastingdienst. Dat is belangrijk voor je eventuele toeslagen. In een andere gemeente of provincie kunnen andere toeslagen gelden. Je hoeft dus niet én bij de gemeente én bij de Belastingdienst je nieuwe adres door te geven. Ook ziekenhuizen en zorgverzekeraars halen de juiste adresgegevens op uit de BRP database.