1. Thuis
  2. Verhuizen
  3. Zonnepanelen verhuizen

Zonnepanelen verhuizen of (laten) overnemen

Ga je verhuizen en liggen er al zonnepanelen op je eigen of nieuwe huis? Dan is de vraag wat je gaat doen met die zonnepanelen. Graag vertellen we je over de mogelijkheden die je hebt: zonnepanelen verhuizen, overnemen en meeverkopen.

Je zonnepanelen meenemen bij een verhuizing kost geld

Heb je een eigen huis en geïnvesteerd in zonnepanelen op je dak? En heeft je volgende huis nog geen zonnepanelen? Dan is het logisch dat je erover denkt om je zonnepanelen mee te verhuizen. Het voordeel is dat je op je nieuwe adres snel weer je zonnepanelen kan laten aansluiten. Maar financieel is het meestal aantrekkelijker om de zonnepanelen te laten liggen en mee te verkopen.

Kosten zonnepanelen

De kosten voor het verplaatsen van zonnepanelen kunnen behoorlijk oplopen. Dat heeft drie redenen:

  1. De prijs van het verhuizen van zonnepanelen kan zomaar € 50 of meer per zonnepaneel bedragen. De hele installatie moet meeverhuizen, en misschien ook nog opnieuw gekeurd worden. Het is de vraag of je die extra kosten wil uitgeven aan je 'oude' zonnepanelen.
  2. Je huis mét zonnepanelen is bij verkoop meer waard dan zonder. Zonnepanelen verhogen de WOZ-waarde van je woning, zegt Vereniging Eigen Huis.
  3. Technologische ontwikkelingen gaan snel. Nieuwe zonnepanelen kunnen inmiddels effectiever én goedkoper zijn geworden.

Andere belangrijke overwegingen

Naast de kosten, voor het verhuizen van zonnepanelen, is het ook slim om een aantal andere dingen mee te nemen in je overweging:

  • Door het verhuizen van de zonnepanelen kan het zijn dat de garantie op de panelen vervalt.
  • Controleer of het daktype of de maten van je nieuwe dak afwijken van je oude huis. Misschien is het niet mogelijk de zonnepanelen te verhuizen.
  • Meestal wordt de onderconstructie niet hergebruikt. Ook daarom is het is handiger om de panelen te laten liggen. 
  • Het is vaak niet nodig om door te geven dat je je zonnepanelen gaat verhuizen. Maar het is wel slim om te controleren hoe het precies zit met je contract.

Vraag een installateur om advies

Kijk goed naar bovenstaande punten als je je zonnepanelen toch mee wil gaat verhuizen. Twijfel je of je de zonnepanelen wil verkopen of meenemen? Vraag dan ook altijd om advies aan een installateur.

Je eerste contract afsluiten

Een nieuw energiecontract afsluiten kan best spannend zijn, als je dit voor het eerst doet. Bij ons kies je in een paar stappen je energieproducten. Zo stel je zelf het contract samen dat perfect bij je past.

Ik ben al klant en ga verhuizen

Je energiecontract verhuizen doe je eenvoudig zelf in Mijn Vattenfall. Geef je nieuwe adres door, en meld je oude adres af. Dit kan al vanaf drie maanden voordat je de sleutels krijgt of inlevert.

Ik verhuis en wil naar Vattenfall

Je bent van harte welkom. Stel stap voor stap je energieproduct samen en maak je aanvraag compleet. Wij zorgen dat de overstap bij je verhuizing soepel verloopt.

Laat je op je nieuwe huis ook weer zonnepanelen installeren?

De keuze is gemaakt. Je gaat geen zonnepanelen verhuizen of overnemen. Dan is opnieuw investeren in nieuwe zonnepanelen natuurlijk een goed idee.

Vanaf 2023 geen btw meer op zonnepanelen

De btw op de levering en installatie van zonnepanelen op een huis is vanaf 1 januari 2023 op 0% ingesteld. Dit geldt nog steeds in 2025. Houd wel in de gaten dat je in sommige situaties wel 21% btw betaalt, zoals dat voor 2023 was. Je leest hier hoe het precies zit.

Je betaalt in 2025 0% btw voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen voor:

  • Je huis.
  • Een bijgebouw (denk aan een schuur of serre).
  • Je tuin.
  • Je vakantiewoning.
  • Het dak van je huis (als je de zonnepanelen privé gebruikt).

Je betaalt in 2025 21% btw voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen in deze situaties:

  • Een nieuwbouwwoning die wordt opgeleverd met zonnepanalen.
  • Bij zonnepanelen met extra functies.
  • Bij zonnepanelen op een bedrijfspand.
  • Als je aanpassingen moet doen aan het dak (bijvoorbeeld een extra versteviging).

Lees meer over zonnepanelen en btw

Haal meer uit de zon

Met zonnepanelen op je dak wek je je eigen stroom op. En daar helpen we je graag bij. Daarom ontvang je bij ons een goede prijs-kwaliteitsverhouding voor zonnepanelen.

Check of je dak geschikt is

Zonnepanelen op je nieuwe huis overnemen is altijd slim

Verhuis je naar een huis met zonnepanelen? Neem de panelen dan gemakkelijk over van de vorige bewoners. De kosten van de zonnepanelen zitten eigenlijk al in de verkoopprijs. Het huis heeft namelijk een gunstiger energielabel door de zonnepanelen. Geef voor de zekerheid wel aan dat je bod inclusief de zonnepanelen is.

Je overgenomen zonnepanelen aanmelden bij verhuizen

Heb je een huis gekocht met zonnepanelen? Dan kan je deze aanmelden en op je naam laten zetten zodra je een verhuisdatum hebt. Via mijnaansluiting.nl vind je eenvoudig wie je netbeheerder voor energie is. Je hoeft alleen je postcode in te vullen.

Zet de zonnepanelen op je eigen naam via de website van je netbeheerder. Daarvoor heb je wel alle technische gegevens van de installatie nodig. Zoals het merk, het vermogen van de panelen en de omvormer. Neem voor advies contact op met de installateur van de zonnepanelen.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen verhuizen

Kan ik mijn zonnepanelen verhuizen?

Ja, technisch gezien kun je je zonnepanelen verhuizen.

Vaak is zonnepanelen meenemen financieel niet zo interessant. Je kunt ze beter met het huis meeverkopen. De waardestijging van je huis is vaak hoger dan de werkelijke investering die je in je zonnepanelen hebt gedaan. Die investering verdien je dan direct terug.

Wat kost het om zonnepanelen te verplaatsen?

Ga uit van minimaal € 50 per paneel. Vraag vooraf altijd verschillende offertes op van technische installateurs. Zo weet je precies wat de kosten van het verplaatsen van de hele installatie zijn: inclusief de omvormers, andere technische zaken en een eventuele nieuwe keuring.

Wat kost het afvoeren van zonnepanelen?

Een installateur is verplicht je oude zonnepanelen gratis mee te nemen en af te laten afvoeren. Dat kost je dus niets. Bij grotere aantallen zonnepanelen kan je afvalverwerkingsbedrijf ze als bedrijfsafval zien. En daarvoor extra kosten in rekening brengen. Wil je goedkoper uit zijn, dan adviseren we je een offerte op te vragen bij een gespecialiseerd zonnepanelen recyclebedrijf.

Hoe werkt de salderingsregeling? Wat is salderen?

Zonne-energie die je niet zelf gebruikt, lever je terug aan je energieleverancier. Dankzij de salderingsregeling krijg je daar net zoveel stroom voor terug. Zo worden opwek en verbruik tegen elkaar weggestreept. Lever je netto meer stroom terug dan je verbruikt? Dan krijg je daar per kWh een terugleververgoeding voor.

Vanaf 1 januari 2027 stopt de salderingsregeling voor zonnepanelen. Lees hier wat er precies verandert en wat dat voor jou betekent.

Wat is de meerwaarde van zonnepanelen bij verkoop huis?

Zonnepanelen zorgen ervoor dat je huis meer waard wordt. Ze verhogen de WOZ-waarde van je woning, zegt Vereniging Eigen Huis. Je energielabel verbetert ook door zonnepanelen.

Vraag voor meer specifieke informatie je makelaar naar zijn of haar ervaringen met zonnepanelen bij de verkoop van je huis.

Wat te doen met zonnepanelen bij verhuizing?

Als je gaat verhuizen kan je ervoor kiezen om je zonnepanalen mee te nemen. Als je hiervoor kiest is het slim om dit samen met een installateur te doen. Zo weet je zeker dat alles soepel verloopt. Toch is het financieel gezien vaak aantrekkelijker om je zonnepanelen te laten liggen en mee te verkopen.

Hoe kan ik mijn zonnepanelen overdragen naar een nieuwe eigenaar?

Wil je je zonnepanelen laten liggen, dan kan je ze verkopen aan de nieuwe eigenaar van je huis. Het bedrag van je zonnepanelen neem je dan mee in de vraagprijs van het huis. Het verhoogt de waarde van je woning. Daarom is dit een goede optie.

Kun je zonnepanelen naar een ander huis verplaatsen?

Ja, dat kan. Er zijn wel veel zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom is het goed een installateur in te schakelen. Zo weet je zeker dat alles soepel verloopt.

Kun je zonnepanelen zelf verplaatsen?

Ja, dat kan. Maar het is altijd slim om een installateur in te schakelen. Er komt namelijk erg veel kijken bij het verhuizen van zonnepanelen.

Hoe zet ik zonnepanelen op mijn naam?

Koop je de zonnepanelen over van de vorige eigenaar van je woning? Zorg er dan voor dat ze op je naam komen te staan. Dit doe je door samen een formulier in te vullen en dit op te sturen naar de netbeheerder. Zo komen de certificaten en de premies op naam te staan van jou, als nieuwe eigenaar.

Meer over verhuizen