Gemiddelde energiekosten voor je bedrijfspand berekenen
Kostenbesparingen op energie hebben een positief effect op de totale kosten en winstgevendheid van je bedrijf. We bieden je graag praktische informatie over gemiddelde energiekosten per m2, welke factoren energiekosten kunnen beïnvloeden en hoe je energiekosten bespaart in je bedrijfspand.
Gemiddelde zakelijke energiekosten per m² bedrijfspand
Elk bedrijf is anders en dat geldt ook voor de energiekosten van bedrijfspanden. Cijfers van kantoren en winkels naast elkaar leggen is net als appels en peren vergelijken. Bovendien zijn er extra factoren die de hoogte van energiekosten beïnvloeden. Focus daarom op het gemiddelde verbruik in kWh en m3 in plaats van in euro's. Cijfers uit 2019 van het CBS geven een algemeen beeld.
Branche |
Stroom in kWh |
Gas in m3 |
---|---|---|
Winkel |
70-230 |
7-19 |
Kantoorpand |
60-100 |
12-23 |
Horeca (café/restaurant) |
75-250 |
21-40 |
Groothandel |
45-175 |
6-18 |
Formule om je energieverbruik en energiekosten te berekenen
Je berekent het gemiddelde energieverbruik van je bedrijfspand het meest betrouwbaar door de volgende stappen te volgen:
-
Noteer de totale oppervlakte van je bedrijfspand in m2
-
Zoek je meest recente jaaroverzicht in de Energie-app of op je jaarrekening op papier
-
Noteer het totaal aantal kWh stroom dat je bedrijf heeft gebruikt
-
Noteer het aantal kubieke meter gas dat je bedrijfspand heeft verbruikt
-
Noteer de totale kosten in euro's van je jaarrekening
-
Deel de totale energiekosten door het aantal m2 voor het gemiddelde verbruik per m2
-
Deel het gemiddelde jaarverbruik door 12 voor het gemiddelde maandverbruik per m2
Mogelijkheden om te besparen op de gemiddelde energiekosten van je bedrijfspand
-
Isolatie
Een betere isolatie van je muren, daken en ramen helpt tegen warmteverlies. In de winter heb je dan lagere verwarmingskosten en in de zomer juiste minder kosten om te koelen.
-
Verlichting
Heb je in je bedrijfspand nog traditioneel TL verlichting of zelfs gloeilampen? Stap dan zo snel mogelijk over op energiezuinige LED-verlichting. En combineer dat met bewegingssensoren. Zodat er geen lampen meer branden in ruimtes waar op dat moment niemand meer aan het werk is.
-
Verwarming en koeling
Wellicht kunnen je je verwarmingssystemen en koelsystemen optimaler laten instellen. Bijvoorbeeld door een slimme thermostaat. Met een slimme thermostaat regel je gemakkelijk zelf de warmte in je mkb-bedrijfsruimte of kantoor. En met slimme thermostaatknoppen zelfs per ruimte. De thermostaat leert bovendien van je werkritme. En kan dan ook automatisch instellen in welke ruimte en hoe laat de verwarming hoe hoog moet. Of juist uit.
-
Slimme meters
Slimme meters helpen je gericht met energie besparen. Door je zakelijke energieverbruik real-time te monitoren, kun je vanuit inzicht in actie komen. En aanpassingen maken om energie te besparen. Zoals het opsporen en verminderen van sluipverbruik. Vervolgens zie je meteen het resultaat van je inspanning terug in Mijn Verbruik.
-
Duurzame energiebronnen
Je kunt van je eigen bedrijfspand een kleine energiecentrale maken. Door zelf je eigen stroom op te wekken met zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand. Misschien kun je ook kiezen voor andere duurzame energiebronnen. Denk aan wind en water. Of zonlicht via een zonnestroomboiler gebruiken voor een deel van je warmwatervoorziening. Op lange termijn hoop je met dit soort investeringen natuurlijk op een kostenbesparing. Op korte termijn levert het in ieder geval alvast een positieve bijdrage aan je bedrijfsimago op.
-
Aansluiting
Ga je verhuizen naar een andere locatie of bedrijfspand? Check dan de capaciteit van de aansluiting van de vorige huurder of eigenaar. Voor een kledingzaak heb je bijvoorbeeld een kleinere aansluiting nodig dan een snackbar. Een kleinere aansluiting betekent een lager bedrag per maand aan vaste kosten op je energierekening.
Factoren die de gemiddelde energiekosten van een bedrijfspand beïnvloeden
Verschillende soorten panden en ruimtes hebben verschillende energiebehoeftes. In een kantoor is de hele dag een temperatuur van 19 graden wel voldoende. Terwijl voor horecabezoekers dat waarschijnlijk niet genoeg is, maar het ook weer niet te warm moet zijn. Ook een winkel moet een prettige temperatuur en fijne verlichting hebben voor een optimale klantbeleving. In een industrieel pand als een fabriek speelt verwarming minder een rol. Maar daar bepalen waarschijnlijk verlichting en zware machines de energiebehoefte.
In het algemeen geldt dat een groter pand meer energie vraagt dan een kleiner pand. Omdat je in een groot pand een grotere oppervlakte hebt om te verlichten, te verwarmen of te koelen. En grote, energie slurpende machines vaak veel ruimte nodig hebben.
Het energielabel van je pand geeft aan hoe energiezuinig het gebouw is. In een pand met een lager energielabel (C of lager) gaat de energie sneller verloren. Bijvoorbeeld door slechtere isolatie van ramen en muren. In een pand met een hoger energielabel (A of B) is relatief minder energie nodig voor verwarming of koeling.
In veel gevallen heb je als ondernemer ook invloed op het energieverbruik per m2 en per medewerker. En kun je de kosten voor energie verlagen. Door te kiezen voor energiezuinige apparaten met een hoger energielabel bijvoorbeeld. Die zijn misschien iets duurder bij de aanschaf maar op termijn voordeliger in gebruik door een lagere kWh. Verder kunnen je medewerkers een belangrijke rol spelen bij het bewuster omgaan met energie. Zoals op tijd het licht en de beeldschermen uitdoen en de verwarming niet te hoog zetten.
De prijzen van stroom en gas variëren door marktomstandigheden. En dat kan direct invloed hebben op de totale energiekosten. Als ondernemer kies je daarom een energiecontract dat goed aansluit op je type bedrijf en energiebehoefte. De ene ondernemer wil dat de variabele leveringskosten voor een bepaalde tijd vast staan. Een ander wil ze juist mee laten bewegen met de marktprijzen. We helpen je bij het maken van je keuze. Met de EnergieContract Check
Het doel van van de Rijksoverheid is dat Nederland uiterlijk in 2050 klimaatneutraal is. Daarvoor neemt de overheid veel verschillende maatregelen. Maatregelen die je kosten kunnen verhogen of juist verlagen. Om een paar voorbeelden te noemen:
- De verplichting van minimaal energielabel C voor kantoren sinds 1 januari 2023.
- Belasting op het verbruik van energie via je energierekening; meer verbruiken betekent meer belasting betalen.
- Subsidies om verduurzaming van je bedrijfspand te stimuleren en energiebesparende maatregelen voordeliger te maken. Zie ook onze MKB Subsidiewijzer