1. MKB
  2. Nieuws mkb
  3. Wijzigingen 2024

Wat is er veranderd per 1 januari 2024?

Het netbeheertarief en de energiebelasting zijn veranderd. De nieuwe tarieven zijn verwerkt in de tarieven van je contract. Ook is een aantal subsidieregelingen gewijzigd. Verder zijn het prijsplafond en de TEK gestopt. We vertellen er meer over.

Wijziging energiebelasting en netbeheerkosten

Drie delen van je energierekening

Naast leveringskosten bestaat je energierekening uit energiebelasting en netbeheerkosten. Deze laatste twee zijn per 1 januari 2024 gewijzigd. 

VF 7066 - Grafiek diagram opbouw energiekosten (Zakelijk) 231130.jpg

Belasting: gas omhoog, stroom omlaag

Ben je een kleinverbruiker, dan betaal je per januari 2024 meer energiebelasting voor gas en minder voor stroom.

Voor aardgas is de belasting € 0,58301 per m3. Voor stroom betaal je € 0,10880 per kWh.

De heffingskorting energiebelasting is verhoogd. Dit is nu € 521,81.

Netbeheerkosten

Netbeheerkosten zijn afhankelijk van de grootte van de aansluiting en je verbruik. Voor kleinverbruikers stijgen de netbeheerkosten gemiddeld zo'n € 7,- per maand. 

Prijsplafond en TEK zijn gestopt

Het prijsplafond is per 1 januari 2024 gestopt. Ook de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) komt dit jaar niet terug.

Vaste prijs biedt zekerheid

Ondernemers kunnen naast een variabel contract ook een vasteprijs-contract afsluiten. Dat biedt zekerheid. Maar wat houdt een vast contract precies in? Wat zijn de voor- en nadelen? Is het slim om over te stappen?

Check of vast bij je past

Meer budget voor ISDE-subsidie

Voor het verduurzamen van je bedrijf, kun je in aanmerking komen voor de zakelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

  • Het budget van de ISDE is in 2024 verhoogd tot € 600 miljoen. 
  • In 2024 kunnen ondernemers subsidie krijgen voor warmtepompen, zonneboilers, en kleinschalige windturbines (met minimaal 50 m2 rotoroppervlak).
  • Je kunt dit jaar geen subsidie meer krijgen voor zonnepanelen.

Verlenging van de EIA, MIA en Vamil

Het kabinet wil drie interessante regelingen met vijf jaar verlengen. Het gaat om de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

  • Voor de EIA daalt vanaf 1 januari 2024 het aftrekpercentage van 45,5% naar 40%. Het nadeel is dat het financiële voordeel per investering afneemt. Het voordeel is dat zo wel meer ondernemers gebruik kunnen blijven maken van de EIA.
  • Ook heeft het kabinet besloten om het budget van de EIA te verhogen. In 2024 kunnen bedrijven in totaal € 259 miljoen aanvragen. In 2025 stijgt dit naar € 441 miljoen en in 2026 zelfs naar 470 miljoen.

Bron: Rijksoverheid (EIA)Rijksoverheid (MIA/Vamil)

Subsidieregeling Maatschappelijk Vastgoed verlengd

Ben je eigenaar van maatschappelijk vastgoed? Of bezig met het verduurzamen ervan? De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) komt tegemoet in de kosten van dat verduurzamen. Deze regeling keert vanaf 2024 elk jaar terug tot 2030.

Tip: houd goed in de gaten wanneer het budget wordt opengesteld. De laatste keer was de geldpot binnen één dag leeg.

Bron: Rijksoverheid

Ontdek al je subsidiekansen

Onze MKB Subsidiewijzer laat zien welke regelingen er op dit moment voor je klaarstaan. Voor jouw branche, landelijk en vanuit de provincie. Check het nu.

Start MKB Subsidiewijzer