Wat verandert er in 2024?

In 2024 veranderen netbeheertarieven. Ook de energiebelasting wordt aangepast. Het prijsplafond stopt en een aantal subsidieregelingen wijzigt. Al deze veranderingen beïnvloeden je energiekosten. We lichten ze toe.

1. Prijsplafond en TEK stoppen

Het prijsplafond stopt per 1 januari 2024. Ook de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) komt volgend jaar niet meer terug.

2. Wijziging energiebelasting en netbeheerkosten

Drie delen van je energierekening

Naast leveringskosten bestaat je energierekening uit energiebelasting en netbeheerkosten. Deze laatste twee veranderen per 1 januari 2024. 

VF 7066 - Grafiek diagram opbouw energiekosten (Zakelijk) 231130.jpg

Belasting: gas omhoog, stroom omlaag

Ben je een kleinverbruiker, dan ga je in 2024 meer energiebelasting betalen voor gas en minder voor stroom.

Voor aardgas is de belasting voor volgend jaar voorlopig gezet op € 0,58301 per m3. Voor stroom gaat de prijs naar € 0,10880 per kWh.

De heffingskorting energiebelasting verandert ook. Dit gaat naar € 521,81.

Eind december worden de definitieve tarieven voor energiebelasting bekend gemaakt.

Verwachting netbeheerkosten

Netbeheerkosten zijn afhankelijk van de grootte van de aansluiting en je verbruik. De verwachting is dat voor kleinverbruikers de netbeheerkosten gemiddeld zo'n € 7,50 per maand gaan stijgen. 

De definitieve netbeheerkosten worden na toetsing door de ACM vastgesteld en bekend gemaakt. 

3. Ook ISDE-subsidie voor isolatie

Voor het verduurzamen van je bedrijf, kun je in aanmerking komen voor de zakelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

  • Het budget van de ISDE wordt voor de komende jaren verhoogd met € 1,38 miljard.
  • In 2024 wil de regering dat je deze subsidie ook voor isolatie in kunt zetten, naast (hybride) warmtepompen en zonneboilers. (Bron: KvK)
  • De mogelijkheid om deze subsidie voor zonnepanelen en windmolens te krijgen, loopt eind 2023 af.

4. Verlenging van de EIA, MIA en Vamil

Het kabinet wil drie interessante regelingen met vijf jaar verlengen. Het gaat om de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

  • Voor de EIA daalt vanaf 1 januari 2024 het aftrekpercentage van 45,5% naar 40%. Het nadeel is dat het financiële voordeel per investering afneemt. Het voordeel is dat zo wel meer ondernemers gebruik kunnen blijven maken van de EIA.
  • Ook heeft het kabinet besloten om het budget van de EIA per 2025 en de MIA per 2025 en daarna per 2027 significant structureel te verhogen.

Bronnen: Rijksoverheid / KvK

Vaste prijs biedt zekerheid

Ondernemers kunnen naast een variabel contract ook een vasteprijs-contract afsluiten. Dat biedt zekerheid. Maar wat houdt een vast contract precies in? Wat zijn de voor- en nadelen? Is het slim om over te stappen?

Check of vast bij je past

5. Subsidieregeling Maatschappelijk Vastgoed verlengd

Ben je eigenaar van maatschappelijk vastgoed? Of bezig met het verduurzamen ervan? De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) komt tegemoet in de kosten van dat verduurzamen. Deze regeling keert vanaf 2024 elk jaar terug tot 2030.

Tip: houd goed in de gaten wanneer het budget wordt opengesteld. De laatste keer was de geldpot binnen één dag leeg.

Bron: Rijksoverheid

Ontdek al je subsidiekansen

Onze MKB Subsidiewijzer laat zien welke regelingen er op dit moment voor je klaarstaan. Voor jouw branche, landelijk en vanuit de provincie. Check het nu.

Start MKB Subsidiewijzer