ISDE: subsidie op gasloos verwarmen en zonnepanelen

De ISDE is een subsidie voor het verduurzamen van je productieproces en vastgoed. Onder de regeling vallen onder andere warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen.

Voor wie is ISDE?

Om de subsidie aan te vragen heb je een KvK-nummer nodig. Dit heb je niet nodig als particuliere verhuurder.  

Oplossingen met investeringssubsidie (ISDE) 

De subsidie geld voor (hybride)warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen, een aansluiting op het warmtenet en kleine windturbines. 

Het subsidiebedrag hangt af van het type apparaat. Op de site van de RVO vind je per maatregel een lijst met het subsidiebedrag per apparaat

Bekijk de voorwaarden die gelden

  • Je vraagt de subsidie aan voordat je de koopovereenkomst sluit, voor bijvoorbeeld je warmtepomp of zonneboiler.
  • Het apparaat waarin je investeert moet worden geplaatst door een installatiebedrijf. 
  • Is de subsidie eenmaal toegekend, dan moet je de warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen of windturbine binnen een jaar in gebruik nemen. 
  • Ga je voor zonnepanelen? Dan moet het jaar daarvoor tenminste 50.000 kWh stroom verbruikt hebben om in aanmerking te komen. De aanvraag kan vanaf een minimaal vermogen van 15 kWp.

Kijk voor de volledige voorwaarden op de site van de RVO.

ISDE aanvragen

Voor het aanvragen van de subsidie heeft de RVO een stappenplan.

Je kunt je aanvraag ook doen via onze partner Subsidiebureau Nederland. Dan wordt je aanvraag volledig voor je geregeld. Van het indienen tot de verantwoording achteraf.

Bekijk al je subsidiekansen

In onze subsidiewijzer zie je welke duurzame subsidies er nog meer klaarstaan voor je onderneming. Zowel landelijk als vanuit je provincie en speciaal voor je branche. 

Ontdek je subsidiekansen

Lees verder