1. MKB
  2. Subsidies
  3. Energie-investeringsaftrek

Fiscaal voordeel op je investering met de Energie-investeringsaftrek

Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) krijg je fiscaal voordeel op de investering in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Zo kun je bepaalde investeringskosten tot wel 45,5% extra aftrekken van je fiscale winst. 

Energie-investeringsaftrek

Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) krijg je fiscaal voordeel op de investering in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Isolatie of ventilatie voor het hele gebouw: op de online Energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemen zie je precies aan welke energiebesparende maatregelen de overheid meebetaalt. Zo kun je bepaalde investeringskosten tot wel 45,5% extra aftrekken van je fiscale winst. De regeling levert gemiddeld 11% netto voordeel op. Plus natuurlijk de besparing op je energiekosten en CO2-uitstoot.

 

Energielijst 2023

Elk jaar publiceert de overheid in december de nieuwe Energielijst. Het kan dus zijn dat er volgend jaar nieuwe zaken bijkomen en andere zaken juist verdwijnen van de lijst. Bekijk op de lijst welke investering dit jaar in aanmerking komen. 

Bekijk de lijst van 2023

Aanvragen Energie-investeringsaftrek (EIA)

Om gebruik te maken van de energie-investeringsaftrek doe je een melding bij de RVO. Dit moet binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting (zoals het ondertekenen van de offerte of opdrachtbevestiging). De melding doe je bij het eLoket van de RVO.

Is de melding eenmaal goedgekeurd, dan ontvang je een beschikking en kan je de aftrek meenemen in je jaaraangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting. 

Voorwaarden Energie-investeringsaftrek (EIA)

De maatregel waarin je investeert moet op de Energielijst staan. Daarnaast zijn er aanvullende voorwaarden. Zo moet je minimaal € 2.500 investeren per bedrijfsmiddel. En moet je je investering binnen drie maanden na de investeringsverplichting melden bij de RVO. Kijk voor alle voorwaarden op de site van de RVO.

 

Slim combineren

De EIA kun je onder voorwaarden combineren met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit geldt niet voor alle bedrijfsmiddelen op de Energielijst. Op de site van de Belastingdienst lees je welke bedrijfsmiddelen niet meedoen.

 

Investeringstip

Onderneem je in een samenwerkingsverband, zoals een VOF of een maatschap, kijk dan goed of je in het samenwerkingsverband investeert of toch liever op naam van de deelnemers. Of beoordeel of je investeringen kunt splitsen. Het goed timen en slim inzetten van investeringen kan veel fiscaal voordeel opleveren.

Ontdek al je subsidiekansen

Onze MKB Subsidiewijzer laat zien welke regelingen er voor je klaarstaan. Voor jouw branche, landelijk en vanuit je provincie.

Bekijk je kansen