1. MKB
  2. Subsidies
  3. Energie-investeringsaftrek

Fiscaal voordeel met EIA

Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) krijg je fiscaal voordeel op de investering in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Zo kun je bepaalde investeringskosten tot wel 40% extra aftrekken van je fiscale winst. 

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) krijg je fiscaal voordeel op een investering in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Isolatie of ventilatie voor het hele gebouw? Op de online Energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemen zie je precies aan welke energiebesparende maatregelen de overheid meebetaalt.

Zo kun je bepaalde investeringskosten tot wel 40% extra aftrekken van je fiscale winst. De regeling levert gemiddeld 10% netto voordeel op. Plus natuurlijk de besparing op je energiekosten en CO2-uitstoot.

Energielijst van de overheid

Elk jaar publiceert de overheid een nieuwe Energielijst. Per jaar kunnen er zaken bijkomen of van de lijst verdwijnen. De Energielijst wordt gedurende het jaar regelmatig bijgewerkt. 

Naar de Energielijst

Aanvragen EIA

Om gebruik te maken van de energie-investeringsaftrek doe je een melding via eHerkenning van de RVO. Let erop dat je dit binnen drie maanden na 'het aangaan van de investeringsverplichting' doet. Met 'het aangaan van de investeringsverplichting' bedoelen we bijvoorbeeld het ondertekenen van de offerte of de opdrachtbevestiging. 

Is de melding goedgekeurd, dan ontvang je een zogenaamde beschikking. Je kunt de aftrek nu meenemen in je jaaraangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting. 

Voorwaarden EIA

Je vindt alle voorwaarden op de ssite van de RVO. De belangrijkste zijn in elk geval:

  • De maatregel waarin je investeert moet op de Energielijst staan. En het moet voldoen aan de eisen van de Energielijst.
  • Je moet minimaal € 2.500 investeren per bedrijfsmiddel
  • De investering moet binnen drie maanden na de investeringsverplichting gemeld zijn bij de RVO via hun website. De investeringsverplichting is bijvoorbeeld het ondertekenen van de offerte, of de opdrachtbevestiging

Slim combineren

De EIA kun je onder voorwaarden combineren met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit geldt niet voor alle bedrijfsmiddelen op de Energielijst. Op de site van de Belastingdienst lees je welke bedrijfsmiddelen niet meedoen.

Investeringstip

Het goed timen en slim inzetten van investeringen kan meer fiscaal voordeel opleveren. Onderneem je bijvoorbeeld als VOF of maatschap? Kijk dan of investeren als samenwerkingsverband of op naam van de deelnemers gunstiger is. Soms kan splitsen van investeringen ook meer voordeel opleveren.

Ontdek al je subsidiekansen

Onze MKB Subsidiewijzer laat zien welke regelingen er voor je klaarstaan. Voor jouw branche, landelijk en vanuit je provincie.

Bekijk je kansen