1. MKB
  2. Subsidies
  3. Milieu-investeringsaftrek

Milieu-investeringsaftrek: fiscaal voordeel op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen

Investeer je zakelijk in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, kijk dan eens naar de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Met deze fiscale regeling kan je tot 45% van de investeringskosten extra aftrekken van je fiscale winst. Aanvullend op de reguliere afschrijving. 

Milieulijst 2023

Deze regeling geldt voor bedrijfsmiddelen op de Milieulijst. Hier vallen in de lijst van 2023 onder andere ook elektrische auto’s en bestelbussen onder. Ook het laadpunt valt onder bepaalde voorwaarden onder deze regeling.

Elk jaar publiceert de overheid in december de nieuwe Milieulijst. Het kan dus zijn dat er volgend jaar weer nieuwe zaken bijkomen en andere zaken juist verdwijnen van de lijst. Bekijk hier de Milieulijst 2023.

Milieu-investeringsaftrek melden

De MIA hoef je niet aan te vragen. Wel moet je binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting (zoals het ondertekenen van de offerte of opdrachtbevestiging) een melding doen bij het eLoket van de RVO. Die stuurt je een referentienummer van de melding. Nadat je melding hebt gedaan kan je de MIA meenemen in je aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting.

 

Voorwaarden Milieu-investeringsaftrek 

De MIA geldt voor bedrijfsmiddelen op de Milieulijst. Daarnaast zijn er aanvullende voorwaarden. Zo moet je minimaal € 2.500 investeren per bedrijfsmiddel. Kijk voor alle voorwaarden op de site van de RVO.

 

Slim combineren

De MIA kan soms worden gecombineerd met de VAMIL-regeling. Daarmee kan je zelf kiezen wanneer je een investering afschrijft, in één keer of verspreid over meerdere jaren. Door de investering bijvoorbeeld in één keer af te schrijven verminder je dat jaar de fiscale winst fors en betaal je minder belasting. Dat is vooral gunstig voor je liquiditeitspositie. De VAMIL geldt voor een deel van de bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan. Naast de VAMIL kun je de MIA ook combineren met de Kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA).

Ontdek al je subsidiekansen

Onze MKB Subsidiewijzer laat zien welke regelingen er voor je klaarstaan. Voor jouw branche, landelijk en vanuit je provincie.

Bekijk je kansen