1. MKB
  2. Klantenservice MKB
  3. Aansluitverlichting

Bespaar op je energierekening

Heb je een pand overgenomen? Dan is het verstandig om te controleren of je de juiste aansluiting hebt. Het kan zijn dat de aansluiting te zwaar is voor je energieverbruik. Je betaalt dan teveel. Op deze pagina lees je wat je kunt doen.
 

Aanvraag via netbeheerder

Je netbeheerder kan je hier bij helpen. Voor het controleren en wijzigen van je aansluiting kun je namelijk een erkende installateur inschakelen. Wie je netbeheerder is en waar deze kosten uit bestaan vind je hieronder.  

Aansluiting wijzigen?

Via Mijnaansluiting.nl kun je met een aanvraag bij meerdere netbeheerders in jouw regio een aanvraag indienen voor een wijziging van de aansluiting. 

Aansluiting wijzigen

Meest gestelde vragen

Waar bestaan netbeheerkosten uit?

De kosten zijn afhankelijk van de capaciteit van jouw stroom- en/of gasaansluiting en hoeveel je gebruikt. Netbeheerkosten bestaan uit drie onderdelen:

Transportkosten

Transportkosten zijn de kosten om stroom en gas naar jouw meterkast te krijgen. 

Meetdienst

De meter in je meterkast is van jouw netbeheerder. Je betaalt daarvoor huur. De netbeheerder gebruikt de meter om jouw energieverbruik te meten. We krijgen jouw energieverbruik van de netbeheerder weer door. Aan de hand van die informatie stellen we jouw energierekening op. 

Capaciteitstarief

Het capaciteitstarief heeft te maken met de capaciteit van de stroom- en/of gasaansluiting en hoeveel je gebruikt. De netbeheerder bepaalt zelf de kosten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt hoe hoog die kosten maximaal mogen zijn. Dat geldt voor alle netbeheerders in Nederland. 

Wat zijn mijn netbeheerkosten?

Dit zijn maandelijkse, vaste kosten die je betaalt aan jouw netbeheerder voor de aanleg en onderhoud van kabels en leidingen in de meterkast. Ook de huur van de meter in de meterkast en het capaciteitstarief zit hierin. Dit betekent hoe meer capaciteit, hoe hoger de kosten. De exacte kosten kun je terugvinden in de contractgegevens onder Totaal vaste kosten in Mijn Vattenfall

Wat is mijnaansluiting.nl

Mijnaansluiting.nl is een initiatief van verschillende netbeheerders, waterbedrijven en leveranciers van warmte of media en communicatie. Via deze website vraag je eenvoudig aansluitingen aan voor: 

  • Gas;
  • Elektriciteit;
  • Water; 
  • Riool (beperkte gebieden);
  • Warmte, stadsverwarming; 
  • Media en communicatie, zoals televisie, internet en telefoon. 
Kan ik zelf de netbeheerder kiezen?

Welke netbeheerder je hebt, hangt af van waar je woont. Je kiest je netbeheerder niet zelf, maar hebt de netbeheerder van de regio waarin je woont. Hier kun je zien wie jouw netbeheerders zijn.