Vrouw koopt brood in een winkel

Handige checklist voor energie bij een nieuw bedrijfspand

Stel: je begint je eigen (horeca)zaak in een nieuw pand. Er moet nog heel wat worden opgeknapt, maar je ziet het al helemaal voor je. Maar hoe zorg je ervoor dat je zaak straks zo efficiënt mogelijk draait? Met onze handige checklist helpen wij je op weg.

Je aansluiting

 1. Controleer de capaciteit van je aansluiting. Want mogelijk had de vorige gebruiker een zwaardere aansluiting dan jij nodig hebt. Door de aansluiting te verlichten bespaar je namelijk flink wat geld. Een elektricien of installateur kan je hierbij helpen.
 2. Let er op dat de aansluiting je eventuele piekverbruik aankan.
 3. Heb je minder apparatuur of minder zwaar apparatuur? Dan kan je aansluiting mogelijk worden verlicht. Maak hiervoor een afspraak met je netbeheerder.

De verlichting

 1. Maak een lichtplan. Breng in kaart waar de verlichting voor sfeer moet zorgen en waar deze juist functioneel moet zijn. Bij tafels aan het raam heb je bijvoorbeeld minder verlichting nodig dan voor de tafels verder in de zaak.
 2. Plaats bewegingssensoren op plekken waar verlichting niet constant hoeft aan te staan. Bijvoorbeeld in toiletten.
 3. Vervang oudere lampen door ledverlichting. Hiermee bespaar je al snel 80 tot 90% ten opzichte van conventionele verlichting. Zo verdien je deze investering vaak al in minder dan een jaar al terug. 
 4. Vraag je lamp- en verlichtingsspecialist om advies.

Je apparatuur

 1. Neem je een zaak over waar al apparatuur in staat, of neem je tweedehands spullen over? Kijk dan goed naar de leeftijd en waar mogelijk naar het energielabel. Een koelkast ouder dan 15 jaar verbruikt namelijk al snel 50% meer dan een apparaat met energielabel A+++. Een hogere aanschafprijs is dan dus snel terugverdiend.
 2. Kijk goed naar de plaatsing van apparatuur. Een koeling in een warme opstellingsruimte moet harder werken. Pas eventueel een koelinstallatie toe met een split-unit die buiten staat.
 3. Gaat de koelcel veel open en dicht? Dan kan het verstandig zijn om een extra, kleinere koel- of vrieskast aan te schaffen voor dagelijkse spullen. Je kunt ook een strokengordijn ophangen aan de binnenkant van de deur in de koelcel. Zo stroomt niet meteen de kou uit de koelcel (of de warmte er direct in).
 4. Controleer of de koelcel nog goed sluit. Hoe? Door in de koelcel te gaan staan en de deur te sluiten. Als er licht naar binnenvalt dan zijn de rubbers versleten en aan vervanging toe.

De isolatie

 1. Pas voldoende gebouwisolatie toe bij muur, vloer en dak.
 2. Plaats een tochtsluis bij de deur, bijvoorbeeld een gordijn. Elke keer dat de deur opengaat gaat er warme lucht naar buiten en komt er koude lucht binnen. Dat is niet prettig voor je gasten en ook niet voor je energierekening.
 3. Plaats geen groot meubilair of gordijnen tegen de verwarming aan. Dit vormt een belemmering voor de stralings- en convectiewarmte van de radiator. Er moet dan vaak langer worden gestookt en dat zorgt weer voor meer gasverbruik.
 4. Plaats reflecterend folie achter de radiatoren. Zo weerkaatst de warmte de ruimte in die je wilt verwarmen.

Uiteraard zijn er nog veel meer bespaarmogelijkheden denkbaar. Maar dat verschilt per bedrijf en zelfs per ondernemer. Als je bij de inrichting van je zaak in ieder geval aan deze punten denkt, start je met een ideale situatie op energiegebied. Je weet dat alles goed geregeld is en hebt alle aandacht voor je zaak en natuurlijk voor je gasten.

Handig:

download alle tips als eenvoudige hand-out (pdf)

Je kunt altijd terecht bij onze Ondernemersdesk

Bel ons gerust op werkdagen van 08.00 tot 15.00 uur op 020 89 20 255. Wij zijn er voor jou.

Interessant artikel?