1. MKB
  2. Energie besparen voor bedrijven
  3. Bespaartips | Detailhandel (food)

Tips om energie te besparen in de branche food retail

Ben je ondernemer in de food retail, dan heb je veel kansen om energie te besparen. Of je nou een slijterij, kaaswinkel of levensmiddelenzaak hebt. Laat je inspireren door de tips van onze technische adviseurs Max Nuyens en Rob van der Plas, om je energieverbruik en -kosten te verlagen.

Energie besparen in de detailhandel kan op veel manieren. Elke stap is er een, elke stap telt. Wij helpen je graag op weg. 

Tips van onze technische adviseurs Max Nuijens en Rob van der Plas

Tip 1: Voorkom energieverlies bij de entree

Een deur die automatisch sluit, zorgt er voor dat er geen onnodig warmte je zaak verliest. Maar een open deur laat klanten zien dat ze welkom zijn in je winkel. Dan kan een luchtgordijn bij de ingang een alternatief zijn. De luchtstroom zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft en de kou buiten. 

Tip 2: Gebruik A-label apparatuur met zuinige motoren in de ventilatoren van je koeling

Veel van je producten staan waarschijnlijk in de koeling. De koelmotor en ventilatoren in die koelmeubels draaien de hele tijd. In verouderde apparatuur zitten vaak standaard motoren die veel energie verbruiken.

Een koeling ouder dan 10 jaar verbruikt meer dan de zuinige koelkasten van nu. Je investering om verouderde apparaten te vervangen, levert je een besparing op van energieverbruik.
(Bron Milieu Centraal

3. Zorg dat de condensors van je koeling warmte beter kwijt kunnen

De condensors van je koeling geven warmte af. Als ze die niet goed kwijt kunnen, gebruiken ze extra energie. Maak de condensors goed schoon en plaats ze buiten je winkel. Kies een koele plaats, bijvoorbeeld de noordkant van een gebouw. Plaats je de condensors op het dak, zorgt dan voor zonwering en voorkom obstakels. Met deze oplossingen kunnen de condensors warmte beter kwijt en verbruiken ze minder energie.

Tip 4: Zuig de warmte van je apparatuur direct af zodat de airco minder hard hoeft te draaien

Je hebt waarschijnlijk ovens en/of koelingen in je winkel. Al die apparaten geven warmte af. Onze tip: zuig de geproduceerde warmte direct af. Zo hoeft je airconditioning niet zo hard te draaien om de ruimte te koelen. Dat merk je direct in je energieverbruik. In de winter kun je de afzuiging uitschakelen, zodat je de warmte nuttig gebruikt.

Tip 5: Zorg voor zuinige verlichting in je winkel en koel- en vriesmeubelen

Je gekoelde eten en drinken absorbeert de warmte van je verlichting. De koeling probeert die extra warmte te compenseren. Dat kost energie. Met led-verlichting bespaar je zowel op het gebruik van je lampen als op het gebruik van je koeling. Kijk, dat scheelt nog eens op de energierekening.

De tips voor energiebesparing in de food retail op een rij

Je ziet het al; energie besparen in de detailhandel kan op veel manieren. Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld aan je verlichting, kom je een heel eind. En ook grote oplossingen schelen een hoop. Zoals zuinige motoren in je koeling. Elke stap is er een, elke stap telt. Wij helpen je graag op weg. 

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Zo besparen ondernemers zoals jij

Hierboven las je bespaartips speciaal voor de detailhandel food. Maar we adviseren meer branches en sommige tips zijn voor iedereen hetzelfde. Laat je ook inspireren door de volgende ondernemersverhalen:

Je energiepartner bij besparen en verduurzamen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij het behalen van al je energiedoelen, van kleine besparingen tot grote duurzame stappen.

Zo denken we mee

Meer energie besparen in de detailhandel?