1. Home
  2. Energie besparen bedrijven
  3. Detailhandel (food) energiebespaartips

Tips om energie te besparen in de branche food retail

Ben je ondernemer in de food retail, dan heb je veel kansen om energie te besparen. Of je nou een slijterij, kaaswinkel of levensmiddelenzaak hebt. Laat je inspireren door onze tips om je energieverbruik en kosten te verlagen.

Tip 1: Voorkom warmteverlies met een luchtgordijn in je zaak

Een open deur laat klanten zien dat ze welkom zijn in je winkel. Staat je deur regelmatig langer open dan 15 minuten? Dan gaat er veel warmte in je food retailzaak verloren. Met een luchtgordijn voorkom je dit.

Een luchtgordijn blaast warme lucht naar beneden. Dat scheidt de warme binnenlucht van de koude buitenlucht. Je kunt op die manier een derde aan warmteverlies besparen.

In de zomer is het precies andersom: een luchtgordijn houdt de warme lucht juist buiten. Dat scheelt ook energiegebruik van je ruimtekoeling.

Tip 2: Gebruik zuinige motoren in de ventilatoren van je koeling

Je werkt in de detailhandel food - grote kans dat veel van je producten in de koeling staan. De ventilatoren in die koelmeubels draaien de hele tijd. In die ventilatoren zitten vaak standaard motoren die veel energie verbruiken. Je kunt deze vervangen door gelijkstroommotoren. Die motoren zijn veel zuiniger en verdienen zich snel terug.

3. Zorg dat de condensors van je koeling warmte beter kwijt kunnen

De condensors van je koeling geven warmte af. Als ze die niet goed kwijt kunnen, gebruiken ze extra energie. Maak de condensors goed schoon en plaats ze buiten je winkel. Kies een koele plaats, bijvoorbeeld de noordkant van een gebouw. Plaats je de condensors op het dak, hou dan genoeg afstand tot het dak. Met deze oplossingen kunnen de condensors warmte beter kwijt en verbruiken ze minder energie.

Tip 4: Zuig de warmte van je apparatuur direct af zodat de airco minder hard hoeft te draaien

Je hebt waarschijnlijk ovens en koelingen in je winkel. Al die apparaten geven warmte af. Onze tip: zuig de geproduceerde warmte direct af. Zo hoeft je airconditioning niet zo hard te draaien om de ruimte te koelen. Dat merk je direct in je energieverbruik. In de winter kun je de afzuiging uitschakelen, zodat je de warmte nuttig gebruikt.

Tip 5: Zorg voor zuinige verlichting in je winkel en koel- en vriesmeubelen

Je gekoelde eten en drinken absorbeert de warmte van je verlichting. De koeling probeert die extra warmte te compenseren. Dat kost energie. Met led-verlichting bespaar je zowel op het gebruik van je lampen als op het gebruik van je koeling. Kijk, dat scheelt nog eens op de energierekening.

De tips voor energiebesparing in de food retail op een rij

Je ziet het al; energie besparen in de detailhandel kan op veel manieren. Met kleine aanpassingen,bijvoorbeeld aan je verlichting, kom je een heel eind. En ook grote oplossingen schelen een hoop. Zoals zuinige motoren in je koeling. Elke stap is er een, elke stap telt. Wij helpen je graag op weg. 

Zo besparen ondernemers zoals jij

Hierboven las je bespaartips speciaal voor de detailhandel food. Maar we adviseren meer branches en sommige tips zijn voor iedereen hetzelfde. Laat je ook inspireren door de volgende ondernemersverhalen:

Meer energie besparen in de detailhandel?

Deel deze pagina