1. MKB
  2. Energie besparen voor bedrijven
  3. Bespaartips | Detailhandel (food)

Tips om energie te besparen in de branche food retail

Ben je ondernemer in de food retail, dan heb je veel kansen om energie te besparen. Of je nou een slijterij, kaaswinkel of levensmiddelenzaak hebt. Laat je inspireren door onze tips om je energieverbruik en kosten te verlagen.

Tip 1: Voorkom energieverlies bij de entree

Een open deur laat klanten zien dat ze welkom zijn in je winkel. Staat je deur regelmatig langer open dan 15 minuten? Dan gaat er veel warmte in je zaak verloren. Het goedkoopste is altijd nog een deur die automatisch sluit.

Soms is een luchtgordijn een goed alternatief. Een luchtgordijn blaast koude of warme lucht naar beneden. Hierdoor is er minder verlies van energie bij de ruimtekoeling of verwarming.

Tip 2: Gebruik A-label apparatuur met zuinige motoren in de ventilatoren van je koeling

Veel van je producten staan waarschijnlijk in de koeling. De koelmotor en ventilatoren in die koelmeubels draaien de hele tijd. In verouderde apparatuur zitten vaak standaard motoren die veel energie verbruiken. Koeling van 15 jaar en ouder verbruikt meer dan 50 procent aan energie. Vervanging en goed onderhoud is snel terugverdiend.   

3. Zorg dat de condensors van je koeling warmte beter kwijt kunnen

De condensors van je koeling geven warmte af. Als ze die niet goed kwijt kunnen, gebruiken ze extra energie. Maak de condensors goed schoon en plaats ze buiten je winkel. Kies een koele plaats, bijvoorbeeld de noordkant van een gebouw. Plaats je de condensors op het dak, zorgt dan voor zonwering en voorkom obstakels. Met deze oplossingen kunnen de condensors warmte beter kwijt en verbruiken ze minder energie.

Tip 4: Zuig de warmte van je apparatuur direct af zodat de airco minder hard hoeft te draaien

Je hebt waarschijnlijk ovens en/of koelingen in je winkel. Al die apparaten geven warmte af. Onze tip: zuig de geproduceerde warmte direct af. Zo hoeft je airconditioning niet zo hard te draaien om de ruimte te koelen. Dat merk je direct in je energieverbruik. In de winter kun je de afzuiging uitschakelen, zodat je de warmte nuttig gebruikt.

Tip 5: Zorg voor zuinige verlichting in je winkel en koel- en vriesmeubelen

Je gekoelde eten en drinken absorbeert de warmte van je verlichting. De koeling probeert die extra warmte te compenseren. Dat kost energie. Met led-verlichting bespaar je zowel op het gebruik van je lampen als op het gebruik van je koeling. Kijk, dat scheelt nog eens op de energierekening.

De tips voor energiebesparing in de food retail op een rij

Je ziet het al; energie besparen in de detailhandel kan op veel manieren. Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld aan je verlichting, kom je een heel eind. En ook grote oplossingen schelen een hoop. Zoals zuinige motoren in je koeling. Elke stap is er een, elke stap telt. Wij helpen je graag op weg. 

Zo besparen ondernemers zoals jij

Hierboven las je bespaartips speciaal voor de detailhandel food. Maar we adviseren meer branches en sommige tips zijn voor iedereen hetzelfde. Laat je ook inspireren door de volgende ondernemersverhalen:

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Meer energie besparen in de detailhandel?

Deel deze pagina