1. MKB
 2. Energie besparen voor bedrijven
 3. Bespaartips detailhandel: food

Energie besparen in de detailhandel: branche food

Of je nou een slijterij, kaaswinkel of levensmiddelenzaak hebt. Als ondernemer in de food retail loont het om te kijken of je energie kan besparen. Laat je inspireren door deze bespaartips van onze technisch adviseurs.

Energie besparen in de detailhandel kan op veel manieren. Elke stap is er een, elke stap telt. Wij helpen je graag op weg. 

Tips van onze technisch adviseurs

Bespaartips voor de retail: branche food

 • Voorkom energieverlies bij de entree
  Een deur die automatisch sluit, zorgt er voor dat er geen onnodig warmte je zaak verliest. Maar een open deur laat klanten zien dat ze welkom zijn in je winkel. Dan kan een luchtgordijn bij de ingang een alternatief zijn. De luchtstroom zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft en de kou buiten. 
 • Gebruik A-label apparatuur met zuinige motoren in de ventilatoren van een koeling
  Veel van je producten staan waarschijnlijk in de koeling. De koelmotor en ventilatoren in die koelmeubels draaien de hele tijd. In verouderde apparatuur zitten vaak standaard motoren die veel energie verbruiken.

  Een koeling ouder dan 10 jaar verbruikt meer dan de zuinige koelkasten van nu. Je investering om verouderde apparaten te vervangen, levert je een besparing op van energieverbruik.
  (Bron: Milieu Centraal
 • Zorg dat de condensors van een koeling de warmte goed kwijt kunnen
  De condensors van je koeling geven warmte af. Als ze die niet goed kwijt kunnen, gebruiken ze extra energie. Maak de condensors goed schoon en plaats ze buiten je winkel. Kies een koele plaats, bijvoorbeeld de noordkant van een gebouw. Plaats je de condensors op het dak, zorgt dan voor zonwering en voorkom obstakels. Met deze oplossingen kunnen de condensors warmte beter kwijt en verbruiken ze minder energie.
 • Zuig de warmte van apparatuur direct af zodat de airco minder hard hoeft te draaien
  Je hebt waarschijnlijk ovens en/of koelingen in je winkel. Al die apparaten geven warmte af. Onze tip: zuig de geproduceerde warmte direct af. Zo hoeft je airconditioning niet zo hard te draaien om de ruimte te koelen. Dat merk je direct in je energieverbruik. In de winter kun je de afzuiging uitschakelen, zodat je de warmte nuttig gebruikt.
 • Zorg voor zuinige verlichting in de winkel en koel- en vriesmeubelen
  Led-verlichting verbruikt minder energie en geeft minder warmte af dan traditionele verlichting. 

Elke bespaarstap telt

Je ziet het al; energie besparen in de detailhandel kan op veel manieren. Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld aan je verlichting, kom je een heel eind. En ook grote oplossingen schelen een hoop. Zoals zuinige motoren in je koeling. Elke stap is er een, elke stap telt. Wij helpen je graag op weg.

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Bekijk ook hoe andere ondernemers energie besparen

Lees ook hoe andere bedrijven of branches energie besparen. Of bekijk de de bespaartips van apparatuur:

Je energiepartner bij besparen en verduurzamen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij kleine en grote stappen om te verduurzamen.

Zo denken we mee

Meer energie besparen in de detailhandel?