1. Home
  2. Energie besparen bedrijven
  3. Detailhandel (food) energiebespaartips

Bespaartips voor winkels met warenkoeling

We geven je vijf praktische tips waarmee je meteen energie bespaart in je winkel. Dat scheelt kosten en je vermindert de uitstoot van CO2. Elke stap telt op weg naar een fossielvrij leven.  

1. Installeer een luchtgordijn voor minder warmteverlies

Als de deur van je winkel vaak langer open dan een kwartier per uur open staat, kun je een derde van het warmteverlies besparen met een hoogrenderend luchtgordijn. Dat gordijn blaast warme lucht naar beneden. Daardoor ontstaat een afscheiding tussen de warme binnenlucht en koude buitenlucht. In de zomer houdt het gordijn de warme lucht juist buiten. Dat scheelt ook energiegebruik van je ruimtekoeling.

2. Gebruik wisselstroommotoren bij de ventilatoren in je koeling

Ventilatoren in koelmeubelen draaien vaak de hele tijd. Vaak zitten daar standaard, goedkope wisselstroommotoren in. Gelijkstroommotoren zijn veel zuiniger en verdienen zich snel terug door de lange gebruikstijden van je koeling.

3. Verhoog de warmteafgifte van je condensors

De condensors van je koeling geven warmte af. Als die hun warmte niet goed kwijt kunnen, gebruik je extra energie. Maak de condensors daarom goed schoon en plaat ze buiten je winkel. Kies daarvoor een koele plaats, bijvoorbeeld de noordkant van een gebouw. Als je de condensors op het dak plaatst, hou dan genoeg afstand tot het dak en zorg dat de dakbedekking onder of in de buurt van de condensor een lichte kleur heeft.

4. Zuig de warmte van je apparatuur direct af

Winkels met eten en drinken hebben vaak veel apparaten, bijvoorbeeld ovens en koelingen. Al die apparaten geven warmte af. Wij raden je daarom aan om de geproduceerde warmte direct af te zuigen. Zo hoeft je airconditioning niet zo hard te draaien om de ruimte te koelen. Dat merk je direct in je energieverbruik. In de winter kun je de afzuiging uitschakelen, zodat je de warmte nuttig gebruikt.

5. Zorg voor hoogrendement verlichting in je koel- en vriesmeubelen

Je gekoelde eten en drinken absorbeert de warmte van je verlichting. De koeling probeert die extra warmte te compenseren. Dat kost energie. Met led-verlichting of halogeenmetaaldamplampen (voor optimale kleurherkenning) bespaar je zowel op het gebruik van je lampen als op het gebruik van je koeling.

Meer energie besparen?

Deel deze pagina