5 tips bij een nieuw bedrijfspand

Bij een nieuw bedrijfspand, komt veel geregel kijken. Helemaal wanneer je een onderneming start of je bedrijf uitbreidt. We begrijpen dat energie dan niet je eerste zorg is. Maar we weten ook dat juist in het eerste jaar de energiekosten voor verrassingen kunnen zorgen. Daarom vijf tips die je hierbij helpen.

Het begint bij je meterstanden

Natuurlijk, je moet al zoveel doorgeven en overzetten. Telefoonnummers, de KvK, telefonie, internet. Begrijpen we best. Maar hoe druk het ook is, geef altijd je beginmeterstanden aan ons door. Zo voorkom je dat wij de standen schatten. Het is ook verstandig om samen met je makelaar, verhuurder of de vorige huurder de standen op te nemen wanneer je de sleutels krijgt. Door de standen op te nemen in het overdrachtsdocument weten jij en de vorige gebruiker met welke standen je in het pand kwam. Zo weet je zeker dat je alleen betaalt voor het verbruik vanaf het moment dat jouw bedrijf erin kwam. 

Is je maandbedrag goed ingeschat?

Wanneer je start in een nieuw pand weet je nog niet wat precies je energieverbruik wordt. Bij de berekening van je voorschot kijken we daarom naar het verbruik op het adres in de jaren daarvoor. Zo maken we een inschatting van het verwachte verbruik. Die inschatting komt vaak goed in de buurt. Maar weet je al op voorhand dat jouw bedrijf een hele andere nering voert dan de vorige gebruiker? Bijvoorbeeld wanneer je een horecazaak begint in een voormalige garage? Of een kantoor waar eerst een sportschool zat? Kijk dan kritisch naar het voorgesteld termijnbedrag. Door vestigingen onderling te vergelijken of te kijken wat soortgelijke ondernemingen verbruiken. Onze Ondernemersdesk helpt je daar natuurlijk graag bij.  

Doe regelmatig een check op je termijnbedrag

Hoe goed je van te voren ook een inschatting van je verbruik maakt, het blijft een inschatting. Doe daarom het eerste jaar regelmatig een tussentijdse termijnbedragcheck. Zo weet je of het ingeschatte maandbedrag past bij jouw werkelijke verbruik. Zo’n check doet eenvoudig in je online omgeving Mijn Vattenfall. Bellen met onze Ondernemersdesk kan natuurlijk ook. 

Betaal niet voor een te zware aansluiting

Kijk ook naar de capaciteit van de meter. De zwaarte bepaalt namelijk de hoogte van de netbeheerkosten. Vooral in zakelijke panden kan de capaciteit behoorlijk verschillen. Kom je bijvoorbeeld in een pand waar voorheen een bakkerij zat dan is de kans groot, dat er een zware aansluiting zit. Het verschil ten opzichte van een reguliere 3 x 25 Ampère meter is dan al snel tientallen euro’s per maand. Door de aansluiting te laten verlichten, bespaar je dus meteen flink. 

Meteen goed beginnen met besparen

Juist als je een pand betrekt, is het een goed moment om energiebesparende maatregelen te treffen. In een lege ruimte kun je overal bij en heb je overzicht. Dat maakt isoleren alweer makkelijker. En schaf je nieuwe apparatuur aan, dan loont het vaak op termijn om te gaan voor de energiezuinige variant. 

Interessant artikel?