De energiescan in de toko

Grote wokpannen op het vuur, consumpties in de koeling en voorraad in de vriescel. Eigenares Johanna weet dat ze in haar toko veel stroom gebruikt. Maar ze weet niet of dit gebruik veel of weinig is in vergelijking met andere ondernemers. Ze nam de toko over inclusief apparatuur en is benieuwd of ze kan besparen op haar energierekening. Daarom riep ze hulp in van Rob van der Plas, een van onze energieadviseurs. Hij bezocht haar bedrijf voor een energiescan. 

TL-verlichting vervangen

Het eerste wat energieadviseur Rob bij binnenkomst doet, is omhoog kijken. "Ik zie acht tl-balken hangen, waarvan een paar led-balken. De meeste zijn nog oud en zien er een beetje zwartgebrand uit. Zie je dat?", vraagt hij aan Johanna eigenaresse van een toko in Amsterdam.

"Dat betekent dat ze bijna opgebrand zijn. Mijn advies is om te investeren in led-balken als je toch nieuwe lampen moet aanschaffen. Ze zijn duurder in aanschaf, maar flink goedkoper qua energieverbruik. Een oude tl-buis verbruikt 50 watt per uur en een led-tl 20 watt. Met je openingstijden en deze hoeveelheid lampen kun je zeker € 60 per jaar besparen."

Rob is nog niet eens gaan zitten in en hij heeft de eerste bespaarmogelijkheid al aangewezen. Johanna is sinds een kleine 2 maanden de eigenaresse van een toko in de wijk Slotermeer. "Ik heb de toko overgenomen van de vorige eigenaar. Mijn droom was om van mijn hobby mijn werk te make. Ik kook nu elke dag de recepten van mijn moeder. Een mooie kans, die ik met beide handen heb aangenomen", zegt Johanna met een grote glimlach.

Johanna heeft ons gevraagd om te kijken hoe het ervoor staat qua energie- en gasverbruik en waar ze nog op kan besparen. "Omdat ik ook de inventaris heb overgenomen, weet ik van de meeste apparaten niet wat het stroomgebruik is en wat dat betekent voor mijn energierekening. Ik heb wel direct gekozen voor groene stroom, omdat dat beter is voor het milieu." Met onze Groene Stroom-sticker op de deur maakt ze dat duidelijk aan haar gasten.

Nieuwe zuinige koelvitrine

De Indonesische onderneemster stond 3 dagen voor de opening van de toko voor een vervelende verrassing: de 20 jaar oude koelvitrine ging kapot. "Dat was wel schrikken. We wilden de vitrine uiteindelijk wel vervangen, maar wilden er eigenlijk nog even mee wachten. Het is toch een hele investering. Maar, nu moesten we wel een nieuwe kopen om onze gerechten vers te houden. We kozen meteen voor een nieuwe, kleinere en zuinigere variant. Ik hoop dat we dat gaan terugzien in de scan", zegt ze onzeker tegen Rob.

Dat kan Ron bevestigen. "Dit is een hele zuinige vitrine, hij gebruikt maar 760 watt per uur. Het kan niet anders dan dat je dat gaat merken in het energiegebruik. Een apparaat van ongeveer 20 jaar oud vervangen door een nieuwe levert eigenlijk altijd een flinke besparing op. Bovendien is deze vitrine gesloten, dus de kou blijft in het meubel. Het lijkt mij een goede koop", stelt Rob haar gerust.

Energiezuinige koelapparatuur levert ongeveer € 400 per jaar op

Andere grote energiegebruikers in de toko zijn de vries- en koelcel, plus een staande vrieskast voor de dagvoorraad. Johanna heeft al een paar aanpassingen gedaan om het verlies van koude tegen te gaan, zoals nieuwe rubbers en het repareren van het vergrendelingssysteem. “We hebben ook een offerte aangevraagd voor kunststof lamellen voor de ingang van de vriescel, omdat we weten dat die veel kou tegenhouden wanneer wij in en uit lopen." Rob adviseert die lamellen alleen te plaatsen als de vriescel vaak wordt geopend en er vaak in- en uit gelopen wordt.

Rob rekent uit dat meer dan 55% van het energieverbruik van de toko opgaat aan koeling. "De condensor van de koelcel zit in de keuken. Dat kan veel restwarmte geven en daardoor misschien zorgen voor een hoger energieverbruik. Door in de toekomst te kiezen voor energiezuinige koelapparatuur en die regelmatig te onderhouden, kan de besparing oplopen tot 20 procent van het benodigde elektriciteitsgebruik. In dat geval komt dat op ongeveer € 400 per jaar."

Airco maximaal 5 graden lager dan buitentemperatuur

Onze energieadviseur meet de oppervlakte van het restaurant op als hij de airco-unit aan het plafond ziet. "Hé, daar is er nog één. 2 airco-units vragen flink wat stroomgebruik. Heb je ze veel aan?", vraagt hij aan Johanna. “De afgelopen maand wel”, bevestigt zij. “we hadden een hittegolf, dus toen hebben we airco’s dagelijks aan gehad.”

“Ik denk dat deze airco’s ongeveer 1.000 watt per uur gebruiken, per stuk”, zegt Rob. “Het gebruik hangt af van de temperatuur die je instelt en de buitentemperatuur. Mijn advies is om de airco maximaal 5 graden lager in te stellen dan de buitentemperatuur. Klanten merken wel verschil in de temperatuur als ze binnen komen lopen, zonder dat je energiegebruik enorm piekt. Als je de airco op 19˚C laat draaien, blijft hij constant koelen. Die temperatuur kan hij namelijk nooit halen als het buiten meer dan 30˚C is.”

Slimme thermostaat als oplossing

Tijdens zijn ronde checkt energieadviseur Rob ook de thermostaat aan. “Die staat ingesteld op 16 graden. Het is nu zomer, waarschijnlijk is de centrale verwarming nog niet aangegaan sinds de opening. Houd er -met name in de winkel- rekening mee dat je deze thermostaat handmatig moet instellen op een hogere of lagere temperatuur. Een klokthermostaat of slimme thermostaat kan dan een oplossing zijn. Daarop kun je een programma instellen met bijbehorende temperaturen voor bijvoorbeeld de ochtend, middag en avond.”

Johanna denkt dat het wel meevalt met het aantal keren dat de cv aan zal gaan. “We produceren in de keuken al veel warmte en ook de koelvitrine geeft warmte af. De vorige eigenaar had zelfs helemaal geen centrale verwarming, die hebben wij aan laten leggen.” Rob merkt ook nog op dat er enkel glas in het pand zit. “Als je dit glas vervangt door HR++ glas en zorgt voor het dichten van de kieren, kun je nog meer besparen. Met een raam van 10m2 is de besparing ongeveer 250m3 gas. Dat komt neer op ongeveer € 150 per jaar.”

Goed op weg

Als Rob na een uitgebreide ronde zijn notitieblok dichtslaat, zegt hij: “Dat valt helemaal niet tegen.” Op basis van de inspectie, de meterstanden bij overname en de huidige meterstanden voorspelt onze energieadviseur dat het jaargebruik waarschijnlijk gelijk blijft aan dat van de vorige eigenaar. “Dat is gebaseerd op 2 maanden in een erg warme zomerperiode. Ik verwacht eigenlijk dat het gebruik nog daalt als de zomer voorbij is. De nieuwe koelvitrine en reparaties aan de vriescel helpen daarbij. Al met al doe je het hartstikke goed. Er zijn nog een paar verbeteringen mogelijk, maar je gaat de goede kant op.” Onderneemster Pangkey is blij met het positieve bericht van energieadviseur Rob. “Ik had geen idee. Het is toch prettig om te weten dat ik goed op weg ben.”

Energiescan is een mooie start

De behoefte om te verduurzamen is groter dan ooit: gasten vinden het belangrijk, de wet- en regelgeving stelt het verplicht, het is goed voor je imago én je bespaart op je energierekening. Bedrijven die meer dan 50.000 kWh en 25.000 m3 gas gebruiken moeten zelfs verplicht besparen op energie. Met een grotere horecazaak zit je daar al snel op. Ook als je nog niet verplicht bent om te verduurzamen, is dit het moment om erover na te denken. Of om gewoon meteen te beginnen.

Deel deze pagina

Meer informatie over duurzaam ondernemen