Horeca medewerkster kijkt op een iPad achter de bar | Vattenfall energiebespaartips voor in de horeca

Energiebespaartips voor in de horeca

Als je een hotel, restaurant of café hebt, dan kun je energie besparen met de 5 tips van onze energieadviseurs. Op deze pagina lees je welke tips dat zijn.

5 bespaartips voor ondernemers in de horeca

1. Begin bij je keuken

Je keuken is een van de ruimten waar je de meeste energie gebruikt. Logisch, want je warmt er veel op en koelt er veel af. Zorg ervoor dat je personeel niet meteen alle apparaten aanzet bij binnenkomst. Gasbranders en elektrische platen bijvoorbeeld, staan onnodig veel aan. Ook deuren van koel- en vriescellen staan soms onnodig open. Alles bij elkaar opgeteld scheelt dat behoorlijk op je energierekening.

2. Gebruik ledlampen

Veel horecaondernemers gebruiken lampen om te laten zien dat ze open zijn. Door borden of andere voorwerpen te gebruiken bereik je hetzelfde, maar met minder stroom. Als je toch liever lampen gebruikt, kies dan voor ledlampen. Het licht van ledlampen valt vaak meer op. Bovendien gebruiken ze minder stroom dan gewone lampen.

3. Ga slim met je koel- en vriesapparaten om

Je koeling gebruikt veel stroom. Om te zorgen dat je koeling zo min mogelijk hoeft te werken, hang je geen gloeilampen boven koelapparaten, maar spaarlampen. Zorg verder dat de rubbers van de deur goed afdekken en isoleer de leidingen met isolatiemateriaal. En als je dicht bent, dan helpt het om je koel- en vriesapparaten af te dekken.

4. Gebruik bewegingssensoren bij je terrasverwarming

De meeste terrasverwarmers warmen snel op, vaak binnen 10 seconden. Maar de lucht warmt nauwelijks op als je terrasverwarmers aan staan. Alleen de mensen/voorwerpen binnen de stralingsbundel vangen de warmte op. Je terrasverwarmers aan laten staan heeft dus bijna geen zin. Met een bewegingssensor zorg je ervoor dat ze alleen aan staan als dat nodig is.

Een milieuvriendelijker alternatief voor terrasverwarming: warmtekussens. Die gaan automatisch aan als er iemand op gaat zitten. Je gasten blijven er warmer van dan van een terrasverwarmer én je gebruikt minder energie.

5. Stel een maximum in op thermostaatkranen

Thermostaatkranen staan vaak helemaal open of helemaal dicht. Zo gebruik je meer energie. Door de thermostaatkramen helemaal of deels te blokkeren, komen de kranen niet boven een bepaalde temperatuur en gebruik je minder energie.

Deel deze pagina