Medewerkster in café

Horeca - energiebespaartips

Bekijk hier de 5 tips van onze eigen energieadviseurs om energie te besparen.

5 bespaartips van onze eigen energieadviseurs

Je keuken: een bron van energie

Een van de grootste energieverbruikers in de horeca is de keuken. Niet zo gek natuurlijk, want daar worden alle maaltijden bereid en alle producten gekoeld. Toch is het goed mogelijk om hier te besparen. Zorg ervoor dat je of het personeel niet meteen alle apparatuur aanzet bij binnenkomst. Gasbranders en elektrische platen staan vaak onnodig aan. Dit kost gas en de warmte moet weggekoeld worden. Ook staan deuren van koel- en vriescellen soms onnodig open. Allemaal kleine aandachtspunten die samen toch een verschil maken op je energierekening.

Met led-verlichting trek je overdag energiebesparend klanten

Branden overdag bij jou de lichten op het terras om te laten zien aan klanten dat je zaak open is? Vaak bestaat hier ook een minder energieverbruikend alternatief voor. Bijvoorbeeld door het neerzetten van bepaalde voorwerpen. Gebruik je toch liever de verlichting overdag, kies dan voor led-verlichting. Door de smalle bundel van led-licht valt dit eerder op en het energieverbruik is aanmerkelijk lager.

Zo kost je koeling minder energie

Ook in koeling gaat veel energie zitten. Gebruik je nog veel gloeilampen? Deze lampen geven veel warmte af. Hang daarom boven koelapparaten spaarlampen. Bij de koeling zelf isoleer je de koudeleidingen en sluit je de deurrubbers altijd goed af. Dek je de koel- en vriesmeubelen buiten openingstijden goed af? Daarmee kun je namelijk de helft van dit verbruik besparen.

Gebruik bewegingssensoren bij terrasverwarming

De meeste terrasverwarmers warmen snel op (vaak binnen 10 seconden). Wist je dat de lucht niet continu warm blijft als de terrasverwarmers aan blijven staan? De lucht warmt namelijk nauwelijks op. Alleen de mensen/voorwerpen binnen de stralingsbundel vangen de straling op, die dan in warmte omzet. Met een bewegingssensor voorkom je dat verwarmers onnodig energie verbruiken en alleen in actie komen als het nodig is.

Stel een maximumtemperatuur in op de thermostaatkranen

De ene werknemer is de andere niet. Zeker als het gaat om de temperatuur binnen je bedrijf. Thermostaatkranen in algemene ruimten worden vaak door verschillende mensen tegelijkertijd bediend (helemaal open of juist dicht). Dit zorgt voor een hoger energieverbruik. Je kunt de thermostaatkramen (gedeeltelijk) blokkeren, zodat deze altijd min of meer in de juiste stand blijven staan.

Handig:

download alle tips als eenvoudige hand-out (pdf)

Meer aandacht voor de horeca?

Als horecaondernemer ben je iedere dag bezig om je gasten in de watten te leggen. Je luistert naar je gasten en steekt tijd en energie in het verbeteren van je service. Dan wil je dat je energiezaken ook goed zijn geregeld, zonder gedoe. Wij luisteren naar je en helpen je daarom graag verder. Bijvoorbeeld met gericht energieadvies speciaal voor de horeca.

Bekijk onze speciale horeca-pagina

Interessant artikel?