Energieadvies levert meer dan € 1000,- op

Een eigenaar van een Grieks restaurant in Rotterdam wil graag besparen op zijn energierekening. Onze energieadviseur Rob ging bij hem langs.

Besparen op je energierekening

‘Al vanuit de verte zie ik een mooi statig pand opdoemen. Benieuwd naar wat ik aantref, ga ik naar binnen. Onder het genot van een espresso vertelt eigenaar Timon mij wat over de zaak die hij vier jaar geleden van zijn vader overnam. Zijn Griekse restaurant blijkt bijna elke avond vol te zitten. Veel te klagen heeft hij dan ook niet, maar hij wil wel graag weten of zijn energieverbruik naar beneden kan. Samen gaan we op onderzoek uit.

Efficiënt koelen

We gaan eerst naar de keuken. Ik zoek direct de koeling. Die is hier namelijk verantwoordelijk voor meer dan 30% van het verbruik. En ik zie al snel waar dat aan ligt. De koeling is al wat ouder, staat op een warme plek en de condensors zijn vervuild. Dit zorgt voor veel lawaai en een hoger verbruik dan nodig, omdat de condensors de warmte niet goed kwijt kunnen. Met mijn tips bespaart Timon tot wel € 1000,- per jaar.

  • Zorg voor voldoende ventilatie en voor energiezuinige verlichting, zodat de keuken minder warm is.

  • Koel op 5 graden en vries op -20 graden. Een te lage bewaartemperatuur heeft vaak weinig effect op de houdbaarheid van het product en voor elke graad kouder stijgt het elektriciteitsverbruik met maar liefst 5%.

  • Gebruik de koeling niet als voorraadkast.

  • Maak de condensors regelmatig schoon, ontdooi regelmatig en zorg voor goede rubbers om de deuren te sluiten.

  • Een koelkast van 15 jaar oud verbruik 50% meer energie dan een A+++-model. Vooral een open flessenkoeling is duur in gebruik.

Frisse lucht

Tijdens mijn inspectieronde hoor ik de keukenafzuiging en ventilatoren op de achtergrond zoemen. Die blijken continu aan staan. Door deze apparatuur buiten gebruikstijd uit te zetten, slaat Timon twee vliegen in één klap. Niet alleen bespaart hij zo op het energieverbruik van de ventilatie, indirect gaan ook de kosten voor de gasverwarming sterk omlaag. Ik adviseer hem om schakelklokken te gebruiken, zodat hij dit niet vergeet. Verder bespaart hij fors als hij de mechanische ventilatiemotor van de afzuiginstallatie vervangt door een gelijkstroommotor. Deze motor is 45% zuiniger en nog stiller ook.

De afwas

Timon vertelt mij dat hij van plan een nieuwe vaatwasser te kopen Ik adviseer hem een hotfill vaatwasser. Die wordt aangesloten op een tapwater-voorziening die door cv-ketel wordt verwarmd en is 10-20% zuiniger. Voorwaarde is wel dat de leiding tussen de vaatwasmachine en de warmtapwatervoorziening niet langer dan 10 meter is, anders is het warmteverlies tijdens transport te groot. Hier staat de vaatwasser vlak naast het tappunt, dus dat is geen probleem. Timon bespaart met de nieuwe vaatwasser €170,- per jaar.

Bewust gebruik

De overige apparatuur als oven, frituur, contactgrill en koffiemachine zijn ook flinke energieverbruikers, die nog wel eens onnodig aanstaan. Timon had daar nog nooit zo bij stil gestaan, maar spreekt de kok er nu direct op aan. Verder adviseer ik hem nog om bij de vervanging van apparatuur, altijd op het energielabel en het jaarverbruik van het apparaat te letten. Soms is een apparaat met een hoog energielabel duurder in aanschaf, maar is hij op termijn goedkoper uit.

Specialiteit van het huis

Al met al valt er voor Timon een behoorlijke besparing te behalen. En daar is hij duidelijk blij mee. Voor ik weer naar huis ga, staat hij erop nog een paar specialiteiten van het huis voor mij te bereiden. Al proevend begrijp ik direct waarom het hier elke avond vol zit. En zo keer ik met een volle buik en een voldaan gevoel weer huiswaarts.’

Aandacht voor de horeca

Speciale pagina voor horeca ondernemers met relevante informatie, nieuws, tips en aanbiedingen.

Interessant artikel?