terugverdientijd warmtepomp

Bij een warmtepomp is terugverdientijd lastig te voorspellen

We begrijpen je vragen over de warmtepomp: terugverdientijd en rendement van een warmtepomp zijn daarbij belangrijk. Het is helaas niet zo eenvoudig te voorspellen in hoeveel jaar je een warmtepomp terugverdient. In dit artikel vertellen we je graag meer over het rendement van een warmtepomp en hoe wij tegen de terugverdientijd aankijken.

Warmtepomp: terugverdientijd volgens onze experts

Veel online aanbieders van warmtepompen willen je best iets vertellen over de terugverdientijd van een warmtepomp. Vaak wordt deze geschat tussen de 7 en 15 jaar. ‘Wij zien dat net even anders. Allereerst is het best vreemd om te praten over terugverdientijd. Een cv-ketel verdient zich toch ook niet terug, ’zegt Wouter Wolfswinkel, duurzaamheidsontwikkelaar bij Vattenfall.

 

Een cv-ketel verdient zichzelf ook niet terug.

Wouter Wolfswinkel
Duurzaamheidsontwikkelaar bij Vattenfall

‘Wij vermijden de term terugverdientijd omdat er te veel onvoorspelbare factoren een rol spelen’, zegt Wolfswinkel. ‘Wat we wel weten: met een warmtepomp in huis is het waarschijnlijk dat je gasverbruik afneemt. Hoeveel precies is lastig te voorspellen, maar we kunnen er gerust van uitgaan dat gas in de toekomst duurder wordt.’ Ook vindt Wolfswinkel het verstandig niet te veel op terugverdientijd en kostenbesparing te focussen. ‘Een warmtepomp is duurder dan een cv-ketel,’ zegt hij ‘maar de aanschaf van een warmtepomp kun je zien als een investering in het klimaat. Een warmtepomp helpt met het terugdringen van de CO2-uitstoot. En dat is waarvoor we het uiteindelijk doen.’

Rendement warmtepomp 300% tot 400%

Benieuwd naar het rendement van een warmtepomp? Over het algemeen is een warmtepomp met behulp van 1 deel stroom in staat om 3 tot 4 delen energie uit de bron te onttrekken. Zo bekeken is het rendement van een warmtepomp ongeveer 300% tot 400%.

Wil je meer weten over het warmtepomprendement om te kunnen berekenen wat je bespaart? Hoeveel je bespaart en of een warmtepomp rendabel is, hangt af van het type warmtepomp en je persoonlijk situatie. ‘In principe kun je in iedere woning een warmtepomp plaatsen’, zegt John van den Dungen, manager Smarthome bij installatiebedrijf Feenstra. ‘Maar of die echt bijdraagt aan de verduurzaming van de woning hangt af van een aantal factoren. Vooral het isolatieniveau is van groot belang. Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe hoger het rendement van een warmtepomp. Maar ook het warmte-afgiftesysteem van de woning speelt een belangrijke rol.’ Een warmtepomp werkt namelijk het beste met een lagetemperatuursysteem – denk aan vloerverwarming of lagetemperatuur(ltv-)radiatoren.

Een woning die niet goed geïsoleerd is, heeft waarschijnlijk een warmtepomp met hogere capaciteit nodig dan een vergelijkbare woning die wel goed geïsoleerd is. Zo’n warmtepomp is duurder. Ook vallen de energiekosten fors hoger uit. ‘Isolatie houdt de kou buiten en de warmte binnen’, gaat Van den Dungen verder. ‘Als een woning niet goed geïsoleerd is, is de binnentemperatuur zonder verwarming al lager en ‘lekt’ geleverde warmte eerder weg. De warmtepomp moet dan blijven draaien om het behaaglijk te houden in huis – met energiekosten die anderhalf tot drie keer hoger kunnen uitvallen dan vóór plaatsing.’

Lucht-waterwarmtepomp & rendement

Wanneer we het hebben over warmtepompen, gaat het meestal over het type lucht-water warmtepomp of de lucht-luchtwarmtepomp. Beiden zijn dit luchtgebonden warmtepompen. Dit type warmtepomp haalt energie uit de lucht en maakt hier warmte van. De meeste huishoudens die kiezen voor een warmtepomp krijgen het advies om een luchtgebonden warmtepomp te nemen. Deze is goedkoper en eenvoudiger te installeren.

Wil je weten hoe het zit met jouw warmtepomprendement? Het rendement van een lucht-waterwarmtepomp hangt af van de volgende factoren:

  • Grootte woning
  • Isolatie woning
  • Type warmtepomp
  • Type verwarming/ warmte-afgiftesysteem
  • Energieverbruik voor verwarming en warm water
  • Buitentemperatuur en gewenste binnentemperatuur

Goed om te weten: bij aanschaf van een warmtepomp, is de terugverdientijd ook van bovenstaande factoren afhankelijk.

Check of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp

Voordat je rendement en terugverdientijd van een warmtepomp gaat berekenen, is het slim om te checken of dit bij jou de juiste oplossing is om duurzamer te gaan wonen. Met de Warmtepompcheck van onze collega’s bij Feenstra weet je binnen één minuut of jouw woning geschikt is.

Doe de Warmtepompcheck

Interessant artikel?