1. Home
 2. Kennis
 3. Warmtepomp terugverdientijd

De warmtepomp: terugverdientijd en rendement

Wanneer je investeert in een warmtepomp wil je natuurlijk je geld eruit halen. Daarnaast wil je ook weten hoe lang het duurt voordat je je geld eruit haalt. Op deze pagina vertellen we meer over de terugverdientijd en het rendement van de warmtepomp.

Let op: tijdelijk geen warmtepompen leverbaar

Helaas kun je momenteel geen warmtepomp aanvragen. Vanwege de coronacrisis is er een wereldwijd chip- en elektronicatekort. Dit heeft invloed op de productie van warmtepomp-onderdelen. Ook door de ontwikkelingen op de gasmarkt is de vraag nu veel hoger dan het aanbod.

Wil je weten wanneer je weer een warmtepomp kunt aanvragen, houd dan onze warmtepomp-pagina of Feenstra.com in de gaten. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Feenstra.

De terugverdientijd van een warmtepomp

Hoe lang het duurt om een investering terug te verdienen heet de terugverdientijd. De terugverdientijd van de warmtepomp wordt geschat tussen de 7 en 15 jaar. Binnen welke tijd je precies je kosten terug verdient, hangt deels af van je persoonlijke situatie. Zoals hoeveel gas je verbruikt bijvoorbeeld. Maar ook de prijs van gas speelt een belangrijke rol.

Met een warmtepomp in huis is het waarschijnlijk dat je gasverbruik afneemt. Hoeveel precies is lastig te voorspellen, maar je kan er van uitgaan dat gas in de toekomst duurder wordt. Focus niet te veel op de terugverdientijd en kostenbesparing. Een warmtepomp is duurder dan een cv-ketel, maar de aanschaf van een warmtepomp kun je zien als een investering in het klimaat. Een warmtepomp helpt met het terugdringen van de CO2-uitstoot. 

Het rendement van een warmtepomp

Het rendement van een warmtepomp ligt tussen de 300% en 400%. Dit betekent dat je uit 1 deel stroom tussen de 3 of 4 delen warmte kan maken. Hoeveel je bespaart met een warmtepomp hangt af van het type warmtepomp en je persoonlijke situatie. Bij een goed geïsoleerd huis is je rendement hoger. Ook de manier waarop je je huis verwarmt speelt een rol. Een warmtepomp werkt namelijk het beste met een lage temperatuursysteem. Zoals een vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.


Isolatie houdt de kou buiten en de warmte binnen. Bij een niet goed geïsoleerd huis moet de warmtepomp blijven draaien om je huis warm te houden. Dit vraagt om een warmtepomp met een hoger vermogen. Zo’n type warmtepomp is duurder. Bij een niet goed geïsoleerd huis kunnen de energiekosten voor de warmtepomp anderhalf tot drie keer hoger uitvallen dan vóór plaatsing.

Besparen op je energiekosten

Wil je weten hoe je bij jou thuis bespaart op energiekosten? Doe de Duurzaam Wonen Check. In 3 stappen zie je waar je het beste mee kunt beginnen.

 • De check is gratis
 • Voor huur- en koophuizen
Doe de check

Het rendement bij een lucht-waterwarmtepomp

Een luchtgebonden warmtepomp haalt energie uit de lucht en maakt hier warmte van. Je hebt een lucht-waterwarmtepomp en een lucht-luchtwarmtepomp. De meeste bestaande huizen zijn geschikt voor een luchtgebonden warmtepomp. Die is ook nog eens goedkoper en eenvoudiger te installeren.


Het rendement van een lucht-waterwarmtepomp hangt af van de volgende punten:

 • De grootte van je huis
 • Hoe goed je huis is geïsoleerd
 • Het type waterpomp dat je kiest
 • Hoe je je huis nu verwarmt
 • Je verbruik voor verwarming en warm water
 • De temperatuur buiten en binnen

De bovenstaande punten bepalen ook wat de terugverdientijd van je warmtepomp is. Hoe hoger het rendement, hoe korter de terugverdientijd.

Check eerst of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp

Voordat je rendement en terugverdientijd van een warmtepomp gaat berekenen, is het slim om te checken of dit bij jou de juiste oplossing is om duurzamer te gaan wonen. De volgende factoren bepalen hoeveel je bespaart:

 • De grootte van je huis
 • Hoe goed je huis is geïsoleerd
 • Het type waterpomp dat je kiest
 • Het type ventilatiesysteem in je huis
 • Hoe je je huis nu verwarmt
 • Je verbruik voor verwarming en warm water
 • De temperatuur buiten en binnen

Deel deze pagina

Meer informatie over warmtepompen