De SDE++ subsidie. Wat is het en hoe werkt het?
Bedrijven kiezen steeds vaker voor duurzame energie en in toenemende mate voor zonnepanelen. Misschien overweegt u zelf ook zonnepanelen voor uw bedrijf? Met SDE++ subsidie wordt uw investering een stuk aantrekkelijker. U verlaagt hiermee de kosten en dan is verduurzamen ineens een stuk eenvoudiger. We leggen u graag uit wat de regeling is en hoe deze werkt.
Wat is de SDE++ subsidie?
De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie, de SDE++ subsidie, is een stimulans voor bedrijven en (non-profit)instellingen in Nederland om de energievoorziening te verduurzamen en CO2 te besparen.
De subsidieregeling bestaat al sinds 2008 en is sindsdien twee keer gewijzigd (vandaar de twee plussen). De laatste wijziging is uit 2020; de regeling is nu niet meer alleen bedoeld voor de opwek van duurzame energie, maar ook voor projecten waarmee CO2 wordt bespaard. Denk hierbij aan zonnepanelen op bedrijfsdaken, op land en op water.
Waarom stimuleert het ministerie van Economische Zaken duurzame energie?
Dit doen ze omdat:
- Duurzame energie beter is voor het milieu. Het maakt Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.
- Het goed is voor de economie. Jaarlijks komt hiervoor SDE-budget vrij. Zo is er voor 2023 een budget van € 8 miljard beschikbaar.
- Naast de opwekking van duurzame energie door zon, de subsidieregeling ook kan worden gebruikt voor biomassa, geothermie, water en wind. En sinds 2020 ook voor de inzet van CO2-verlagende technieken.
Hoe werkt de SDE++ subsidie?
Duurzame energie opwekken is kostbaar. Met de SDE++ subsidie vergoedt de overheid tot een bepaalde hoogte het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde energie, oftewel uw opbrengsten. De subsidie geldt voor de hoeveelheid opgewekte energie gedurende meerdere jaren.
Hoogte subsidie vs energieprijs
Hoe hoog de subsidie voor u uitvalt, is onder andere afhankelijk van de hoogte van de energieprijs. De marktwaarde van de energieprijs wordt jaarlijks vooraf vastgesteld. Hoe hoger de energieprijs, hoe minder subsidie u krijgt. U krijgt dan meer van uw energieafnemer. Bij een lagere energieprijs krijgt u juist meer subsidie en minder van uw energieafnemer.
Openstellingsrondes en fases
Verder speelt het moment dat u de subsidie aanvraagt en voor welk bedrag ook mee. Jaarlijks kunt u zich inschrijven op één of meerdere openstellingsrondes. Die rondes zijn weer ingedeeld in fases met elk een maximumfasebedrag. Hoe later u in de ronde een aanvraag doet, hoe hoger het bedrag waarvoor u subsidie kunt aanvragen tot een maximum.
Aanvraagronde 2023
Openstelling SDE++ 2023 start in september
De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) 2023 is van 5 september tot en met 5 oktober opengesteld voor aanvragen. De SDE++ 2023 heeft 5 fases.
Fase | Fasegrens subsidie-intensiteit (€/ton CO2) |
---|---|
1 |
90 |
2 |
180 |
3 |
240 |
4 |
300 |
5 |
400 |
Wat zijn de voordelen van de SDE++ subsidie?
Wanneer u de SDE++ subsidie voor zonnepanelen toegewezen krijgt, levert u dat extra voordelen op:
- u ontvangt maximaal 12,5 eurocent per kWh zonne-energie
- u bespaart op uw energierekening (dagstroom),
- u verkoopt de elektriciteit die niet wordt verbruikt (dagstroom) aan uw energiebedrijf.
Subsidie aanvragen?
Wilt u subsidie aanvragen vanuit de SDE++? Op deze pagina van de RVO leest u aan welke algemene voorwaarden u moet voldoen.
Lees meer over de SDE++ subsidie
Samen op weg naar een fossielvrij leven
De Markt Expertise Desk staat voor u klaar
Onze experts van de Markt Expertise Desk helpen u graag met al uw vragen over de ontwikkelingen op de energiemarkt. Zo ook met uw vragen over het verduurzamen van uw bedrijf via zonne-, windenergie en laadpalen.