1. Grootzakelijk
  2. Energiekenners
  3. Business bibliotheek
  4. Wat bepaalt de prijs van elektriciteit?

Wat bepaalt de prijs van elektriciteit?

Elektriciteit kan nog niet efficiënt worden opgeslagen. Dat betekent dat vraag en aanbod altijd in balans moeten zijn en de prijs van elektriciteit direct afhankelijk is van de vraag naar en het aanbod van elektriciteit. Welke factoren bepalen hoeveel u als gebruiker betaalt?

Waaruit bestaat de prijs van elektriciteit?

De prijs van elektriciteit bestaat uit een vast deel en een variabel deel. Het vaste deel is het grootst: tweederde van de kosten op uw factuur zijn energiebelastingen. Het variabele deel is het interessantst, omdat dit de fluctuaties in de prijs bepaalt. En daar heeft u weer invloed op. Dit deel van de elektriciteitsprijs bestaat uit de volgende drie componenten:

1. Marktprijs

Vraag en aanbod bepalen de prijs van elektriciteit. In Nederland komt de marktprijs tot stand op verschillende markten. OTC, EPEX en ICE Endex zijn de bekendste dag- en termijnmarkten.

Lees meer over de Nederlandse energiemarkt

2. Profielkosten

Afhankelijk van uw verbruiksprofiel berekent uw energieleverancier een profielopslag. Deze is hoger als u voornamelijk in de piekuren energie gebruikt en lager als uw verbruik voornamelijk in de daluren plaatsvindt.

3. Onbalans- en servicekosten

Energieleveranciers kopen elektriciteit in op basis van het verwachte verbruik van al hun klanten bij elkaar. Maar hoe nauwkeurig die schatting ook is, vaak komt hij niet overeen met het werkelijke totaalverbruik.

Door zogenoemde onbalanskosten in rekening te brengen, stimuleert TenneT (beheerder van het landelijke hoogspanningsnet) gebruikers om het verwachte verbruik zo goed mogelijk in te schatten. Onbalanskosten zijn variabel en gemiddeld hoger dan de reguliere elektriciteitsprijzen.

Afnemers kunnen ervoor kiezen om het risico van onbalanskosten af te kopen. Een groot deel van de bedrijven doet dat. Op de factuur komt dit terug als ‘kosten voor het dragen van het onbalansrisico’. 

Lees ook het artikel 'Wat zijn onbalanskosten?'

De energiemarkt is altijd in beweging

Omdat we begrijpen dat u niet constant tijd hebt om de laatste prijsontwikkelingen van elektriciteit en gas bij te houden, houden we u graag op de hoogte via ons MarktRapport.

Wij geven u een seintje

Wat ook voor u van toepassing kan zijn