1. Grootzakelijk
  2. Energiekenners
  3. Business bibliotheek
  4. Hoe zit het Nederlandse gasnetwerk in elkaar?

Hoe zit het Nederlandse gasnetwerk in elkaar?

Net als elektriciteit lijkt ook gas een vanzelfsprekendheid voor Nederlandse bedrijven. Hoe koud het in de winter ook is, uw kantoren en andere bedrijfsruimten zijn in een mum van tijd weer warm gestookt. Toch legt gas een lange weg af, voordat u en uw medewerkers er gebruik van kunnen maken.

1. De productie van gas

Gas wordt gewonnen uit gasbellen die diep in onze aarde te vinden zijn. Deze gasvelden zijn nationaal bijvoorbeeld te vinden in Slochteren (Groningen) en onder de Noordzee. Het Groningengas is een apart type aardgas. Het bevat stikstof in tegenstelling tot gas uit andere gasvelden. Omdat alle Nederlandse cv-ketels zijn afgestemd op het Groningengas, moet het aardgas dat Nederland uit andere gasvelden aankoopt via mengstations worden omgezet om het geschikt te maken voor het Nederlandse gasnetwerk.

Daarnaast maken we in Nederland gebruik van gas uit Noorwegen, Rusland en Qatar. Een deel van het aardgas komt via pijpleidingen, een ander deel wordt gekoeld en vloeibaar gemaakt; dit noemen we LNG, Liquefied Natural Gas. LNG neemt zeshonderd keer minder ruimte in beslag dan aardgas. Hierdoor kan het beter opgeslagen en vervoerd worden via speciale gastankers. Aangekomen in Nederland wordt het opgeslagen in terminals of het gaat na verdamping het pijpleidingen-netwerk in.

2. Het transport van gas

Gasunie Transport Services (GTS) is door de Nederlandse overheid aangewezen als beheerder van het gastransportnet. GTS zorgt voor de werking, het onderhoud en de ontwikkeling van het gasnet. Daarnaast is het verantwoordelijk voor de capaciteit en balans van het net en de verbindingen met de landen om ons heen. Want net als bij elektriciteit moeten vraag en aanbod altijd gelijk aan elkaar zijn.

Via hogedrukpijpleidingen transporteert GTS gas naar zo’n duizend gasontvangststations in heel Nederland. Deze gasontvangststations zijn de schakel tussen het transportnet van Gasunie en het transportnet van regionale netbeheerders zoals Liander, Enexis en Stedin.

3. Transport van gasontvangststations naar klant

De regionale netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het netwerk van lagedrukleidingen. Dit netwerk brengt het gas van de gasontvangststations naar de eindgebruikers; de woningen en bedrijven in hun regio. 

Een aantal zeer grote afnemers is direct aangesloten op het landelijke netwerk van GTS. Het gaat hierbij om grote industriële afnemers zoals Tata Steel (Hoogovens) of om elektriciteitscentrales.

Welke rol heeft de energieleverancier in het gasnetwerk van Nederland?

Uw energieleverancier koopt het gas in op de handelsmarkten en verkoopt het vervolgens aan u, de eindgebruiker. De netbeheerders zorgen ervoor dat de grootverbruik gas die u afneemt ook daadwerkelijk bij u terechtkomt.

Stel zelf online uw offerte samen

Profiteer van de ontwikkelingen op de energiemarkt

Wist u dat u dagelijks kunt profiteren van de energiemarkt? Wij gebruiken namelijk altijd de actuele prijzen op de groothandelsmarkt. Zo krijgt u altijd de scherpste prijs voor uw energie. Uw voordelen:

  • U stelt zelf uw offerte samen
  • U ontvangt vrijblijvend een aanbod per e-mail
  • U tekent uw contract direct online

Volg de ontwikkelingen op de energiemarkt

Onze marktexperts volgen dagelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt in Nederland en internationaal. Ze weten daardoor precies wat er speelt. Deze kennis delen ze graag met u.

Vergroot uw energiekennis

Ook interessant voor u?