Hoe zit het Nederlandse elektriciteitsnetwerk in elkaar?

Hoe zit het Nederlandse elektriciteitsnetwerk in elkaar?

Sinds het vrijgeven van de Nederlandse energiemarkt in 2004, zijn de energiebedrijven gesplitst in leveranciers en netbeheerders. Vattenfall en Essent zijn in Nederland de grootste energieleveranciers; Enexis, Alliander en Stedin de grootste lokale netbeheerders. Daarnaast worden de bekende hoogspanningskabels door een derde partij beheerd: TenneT.

Energieleveranciers, netbeheerders en TenneT werken nauw samen, elk vanuit een eigen rol, om te zorgen dat ons Nederlandse elektriciteitsnetwerk goed functioneert.

Wat doet uw energieleverancier?

Het woord zegt het al. De energieleverancier levert energie (elektriciteit, warmte, koude en gas). De leverancier koopt de energie in bij producenten en verkoopt deze energie aan de eindgebruiker: bedrijven en consumenten. Sommige leveranciers zijn ook producent van energie, zoals wij dat zijn.

In Nederland zijn wij één van de grootste producenten van duurzame elektriciteit: samen met onze partners is dat zo’n 20 procent van alle windenergie (675 MW). Dit staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van meer dan 530.000 huishoudens.

Wat doet een netbeheerder?

Organisaties als Enexis, Alliander en Stedin zijn regionale netbeheerders in Nederland. Zij zorgen ervoor dat de elektriciteit van het onderstation via het laagspanningsnet uw bedrijf binnenkomt. Dit doen ze door het elektriciteitsnet aan te leggen en te onderhouden, en door het verzorgen van de aansluiting voor grootverbruik elektriciteit op het netwerk.

Ze staan onder toezicht van de overheid. Anders dan een energieleverancier kunt u uw netbeheerder niet kiezen: deze hoort bij uw regio.

Advies over uw zakelijke energie?

We geven graag antwoord op al uw vragen. U kunt ons altijd bellen op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

bel 020 892 00 75

Ik wil graag dat een energieadviseur mij belt

Wat doet de overkoepelende netbeheerder: TenneT?

TenneT transporteert de elektriciteit van de producent (eventueel vanuit het buitenland) via het hoogspanningsnet naar het onderstation. Daarnaast bewaakt TenneT de frequentie en de balans op het elektriciteitsnet.

Tennet zorgt ervoor dat er bij onbalans stroom aangekocht of verkocht wordt op de zogenoemde ‘onbalansmarkt’. De kosten voor het corrigeren van onbalans berekent TenneT door aan de eindgebruiker. U vindt dit terug op uw energierekening als ‘onbalanskosten’.

Op de hoogte blijven van de energiemarkt ontwikkelingen?

Onze marktexperts volgen dagelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt in Nederland en ook internationaal. Ze weten daardoor precies wat er speelt. Deze kennis delen ze graag met u.

Volg de ontwikkelingen

Interessant artikel?