1. Grootzakelijk
  2. Energiekenners
  3. Business bibliotheek
  4. Hoe zit het Nederlandse elektriciteitsnetwerk in elkaar?

Hoe zit het Nederlandse elektriciteitsnetwerk in elkaar?

Sinds het vrijgeven van de Nederlandse energiemarkt in 2004, zijn de energiebedrijven gesplitst in leveranciers en netbeheerders. Vattenfall en Essent zijn in Nederland de grootste energieleveranciers; Enexis, Alliander en Stedin de grootste lokale netbeheerders. Daarnaast worden de bekende hoogspanningskabels door een derde partij beheerd: TenneT.

 

Energieleveranciers, netbeheerders en TenneT werken nauw samen, elk vanuit een eigen rol, om te zorgen dat ons Nederlandse elektriciteitsnetwerk goed functioneert.

Wat doet uw energieleverancier?

De energieleverancier levert energie (elektriciteit, warmte, koude en gas). De leverancier koopt de energie in bij producenten en verkoopt deze energie aan de eindgebruiker: bedrijven en consumenten. Sommige leveranciers zijn ook producent van energie, zoals wij dat zijn.

In Nederland zijn wij één van de grootste producenten van duurzame elektriciteit: samen met onze partners is dat zo’n 20 procent van alle windenergie (675 MW). Dit staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van meer dan 530.000 huishoudens.

Wat doet een netbeheerder?

Organisaties als Enexis, Alliander en Stedin zijn regionale netbeheerders in Nederland. Zij zorgen ervoor dat de elektriciteit van het onderstation via het laagspanningsnet uw bedrijf binnenkomt. Dit doen ze door het elektriciteitsnet aan te leggen en te onderhouden, en door het verzorgen van de aansluiting voor grootverbruik elektriciteit op het netwerk.

Ze staan onder toezicht van de overheid. Anders dan een energieleverancier kunt u uw netbeheerder niet kiezen: deze hoort bij uw regio.

Wat doet de overkoepelende netbeheerder: TenneT?

TenneT transporteert de elektriciteit van de producent (eventueel vanuit het buitenland) via het hoogspanningsnet naar het onderstation. Daarnaast bewaakt TenneT de frequentie en de balans op het elektriciteitsnet.

Tennet zorgt ervoor dat er bij onbalans stroom aangekocht of verkocht wordt op de zogenoemde ‘onbalansmarkt’. De kosten voor het corrigeren van onbalans berekent TenneT door aan de eindgebruiker. U vindt dit terug op uw energierekening als ‘onbalanskosten’.

Stel zelf online uw offerte samen

Profiteer van de ontwikkelingen op de energiemarkt

Wist u dat u dagelijks kunt profiteren van de energiemarkt? Wij gebruiken namelijk altijd de actuele prijzen op de groothandelsmarkt. Zo krijgt u altijd de scherpste prijs voor uw energie. Uw voordelen:

  • U stelt zelf uw offerte samen
  • U ontvangt vrijblijvend een aanbod per e-mail
  • U tekent uw contract direct online

Volg de ontwikkelingen op de energiemarkt

Onze marktexperts volgen dagelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt in Nederland en internationaal. Ze weten daardoor precies wat er speelt. Deze kennis delen ze graag met u.

Vergroot uw energiekennis

Dit zou u ook kunnen interesseren