De belangrijkste Europese gasmarkten

Gas komt via de lagedrukleidingen van uw regionale netbeheerder bij uw zakelijke aansluiting uit. Uw energieleverancier heeft dit gas voor u ingekocht op de Europese gasmarkten. Dit zijn groothandelsmarkten. Zowel energieleveranciers als grootverbruikers van gas kunnen er direct hun gas inkopen.

Europese gasmarkten

TTF, de Nederlandse gasmarkt

De drie grote virtuele gasmarkten van Europa zijn NBP, Zeebrugge en TTF. TTF staat voor Title Transfer Facility. Het is een Nederlandse gasmarkt die in 2003 is opgericht.

De TFF is een virtuele locatie waar Gasunie partijen de gelegenheid geeft om gas dat in het Nederlandse systeem aanwezig is te verkopen aan een andere partij. Klanten die willen handelen in gas (ook wel 'shippers' genoemd) moeten hiervoor een TTF-abonnement afsluiten bij Gasunie.

Sinds 2003 is de Nederlandse gas handelsplaats TTF flink gegroeid. Het is de grootste virtuele gasmarkt op het Europese vasteland en er wordt meer dan veertien keer het Nederlandse gasverbruik verhandeld.

NBP, de Europese gasmarkt

NBP, National Balancing Point, is de grootste Europese gasmarkt en bevindt zich in het Verenigd Koninkrijk. Het is de meest liquide markt door de grote hoeveelheid gas die vanuit Noorwegen richting Engeland stroomt.

De TTF en de NBP zijn fysiek met elkaar verbonden via de BBL-pijplijn (Bacton Balgzand Line). Deze verbinding loopt van de kop van Noord-Holland naar Engeland. Vanwege deze verbondenheid zijn de prijzen op de TTF afhankelijk van NBP, en daarmee ook van de koers van het Engelse Pond.

Vloeibaar gas uit Zeebrugge

De virtuele gasmarkt Zeebrugge, in België, is de voornaamste handelslocatie voor LNG. LNG staat voor Liquefied Natural Gas. Het is vloeibaar gemaakt aardgas.

Kies de strategie die past bij uw bedrijf

Als grootverbruiker kunt u zelf uw energie inkopen, op de manier die past bij uw wensen en behoeften. Maar welke energie-inkoop strategie past het best bij uw bedrijf? Wij helpen u daar graag bij.

Kies de juiste inkoopstrategie

Meer wat hier op aansluit