1. Thuis
 2. Gas, water en licht
 3. Gas water licht verbruik

Het verbruik van gas, water en licht

Dagelijks verbruik je gas, water en licht. Dit brengt ook kosten met zich mee. Vind hier hoe je je verbruik en je kosten berekent.

Verbruik berekenen van gas, water en licht

Door je dagelijkse verbruik van gas, water en licht bij te houden, krijgt je inzicht. Bijhouden in een schriftje is een optie. Maar met Mijn Verbruik en onze gratis Energie-app gaat het bijhouden veel gemakkelijker. Het berekenen van je verbruik wordt dan voor je gedaan. Wel zo handig. Ben je geen klant van ons. Ook dan is het berekenen gemakkelijk.

In 5 stappen je energiekosten berekenen

Gas en licht berekenen begint met een goede schatting van je energiekosten. Start je berekening en volg de volgende 5 stappen:

 1. Je vult je postcode en huisnummer in

 2. Je geeft aan of je stroom, gas of beiden nodig hebt

 3. Je vult je energieverbruik in of laat ons helpen je verbruik in te schatten

 4. Je kiest voor groene of standaard stroom

 5. Je kiest de looptijd van je contract

Het gemiddelde verbruik van gas, water en licht

Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 1169 m3 gas en 2479 kWh stroom (bron: Milieu Centraal). Hoeveel je per maand betaalt hangt onder andere af van je contract.

Met een variabel contract heb je voordeel wanneer de prijzen dalen. Dan betaal je per maand minder voor je gas en licht. Gaan de prijzen op de internationale markt stijgen, dan betaal je meer voor je gas en licht.

Heb je een vast contract dan betaal je voor je contractduur, een vast tarief. Wanneer de prijs stijgt of daalt, dan heb je hier geen voor- of nadeel van.

En dan is er ook nog het dynamische contract. Daarbij variëren de variabele leveringskosten sterk. Van dag tot dag bij gas en van uur tot uur bij stroom.

Een heldere jaarafrekening zonder verrassingen

We beloven je een begrijpelijke jaarafrekening zonder verrassingen. Daarom krijg je regelmatig een persoonlijk termijnbedragadvies in Mijn Vattenfall, de Energie-app of via ons Seintje. Zodat je op tijd weet of je goed uitkomt bij de jaarafrekening. Of dat het verstandiger is om je termijnbedrag aan te passen. Je weet altijd waar je voor betaalt.

Een heldere jaarafrekening

Verbruik van water

Het energiebedrijf levert geen water. De waterleverancier in je regio levert je water en bepaalt ook de prijs die je daarvoor betaalt.

De kosten verschillen per regio en zijn als volgt opgebouwd:

 • Kosten voor je verbruik per m3 water (1 m3= 1.000 liter)

 • Vaste kosten voor beheer en onderhoud van de waterleidingen

 • Belasting op leidingwater

 • 6% btw

Wil je weten wat een vergelijkbaar huishouden betaalt voor water? Bekijk het op de website van het Nibud.

Ga naar de website van Vewin om je waterbedrijf te zoeken. Met het invullen van je postcode of woonplaats weet je direct welk waterbedrijf het water levert.

De zekerheid van een vast contract

Grip op je energiezaken? Kies voor de zekerheid van een vaste prijs. Hiermee heb je de zekerheid van een vaste prijs gedurende de looptijd van je contract.

Bekijk je aanbod

Het verbruik van gas, water en licht van 1 persoon

Hoeveel gas, water en licht 1 persoon gebruikt, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld: in een oud niet geïsoleerd huis verbruik je meer energie dan in een nieuwbouw appartement. En bespaar je op energie of houd je daar geen rekening mee?

Milieu centraal geeft het volgende inzicht. Woon je alleen in een nieuw klein appartement, dan verbruik je gemiddeld 630 kuub gas en 1580 kWh per jaar. In een oude kleine hoekwoning gebruik je gemiddeld 1050 m3 en 1680 kWh per jaar.

Het verbruik van gas, water en licht van 2 personen

Met 2 personen gebruik je meer energie dan wanneer je alleen woont. De kachel staat langer aan en de douche wordt vaker gebruikt. Gemiddeld gebruik je met z'n tweeën dan in een oude kleine hoekwoning 1220 m3 en 2790 kWh per jaar. In een nieuwe middelgrote hoek- of tussenwoning gebruik je gemiddeld 1080 m3 en 3260 kWh.

Veelgestelde vragen

Welke waterleverancier heb ik?

Op de website van Vewin vind je gemakkelijk wie het water bij je levert.

Hoeveel gas, water en licht verbruikt 1 persoon in een appartement?

Milieu centraal geeft het volgende inzicht. Woon je alleen in een nieuw klein appartement, dan verbruik je gemiddeld 630 kuub gas en 1580 kWh per jaar. In een oude kleine hoekwoning gebruik je gemiddeld 1050 m3 en 1680 kWh per jaar.

Hoeveel gas, water en licht verbruik ik?

Door je dagelijkse verbruik van gas, water en licht bij te houden, krijgt je inzicht. Bijhouden in een schriftje is een optie. Maar met Mijn Verbruik en onze gratis Energie-app gaat het bijhouden veel gemakkelijker. Het berekenen van je verbruik wordt dan voor je gedaan. Wel zo handig. 

Meer over energie