1. Home
 2. Gas, water en licht
 3. Gas water licht verbruik

Gas, water en licht verbruik berekenen

Met een paar handigheidjes bereken je jouw energieverbruik. Zo krijg je inzicht in je verbruik. Je energieverbruik berekenen, of je energieverbruik meten, is niet heel ingewikkeld. Hoeveel energie verbruik je eigenlijk? En kan dat lager? De meest handige tips om je energieverbruik te berekenen, vind je in bijgaand artikel.

Verbruik berekenen van gas en licht

Via energie aanvragen zie je meteen wat de prijs is bij een gemiddeld verbruik per maand van een gemiddeld huishouden van twee personen in bijvoorbeeld een tussenwoning. Zo krijg je meteen een goed beeld van jouw gemiddeld verbruik van gas en stroom. Ook zie je of je boven of onder het gemiddeld gasverbruik van andere huishoudens zit. 

Daarnaast hebben we wat handige hulpmiddelen die inzicht geven in je gemiddelde verbruik van gas en licht. Met Mijn Verbruik en onze gratis Energie-app bekijk je het werkelijk verbruik van jouw huishouden. Met behulp van je meterstanden tonen we een overzicht van je verbruik. Zo krijg je een goed beeld van je gemiddeld verbruik. 

Omdat de tarieven voor gas hoger liggen dan de stroom tarieven bestaat een groter deel van je energierekening uit gasverbruik.

 

Duidelijkheid over ingangsdatum nieuwe tarieven

Je ontvangt van ons altijd een persoonlijk bericht als je tarief wijzigt. We proberen je 30 dagen voor je nieuwe tarieven ingaan te informeren. Bij de tariefswijziging van 1 oktober is dat niet voor al onze klanten gelukt. In de media hoor je hierover verschillende berichten. We geven je nu alvast duidelijkheid.

Lees hier wat dit betekent voor jou

Verbruik van water

Om de kosten voor gas, water en licht te berekenen heb je ook een inschatting nodig van de kosten voor je water. De waterleverancier in je regio levert je water en bepaalt ook de prijs die je daarvoor betaalt. De kosten verschillen per regio en zijn als volgt opgebouwd:

 • Kosten voor je verbruik per m3water (1 m3= 1.000 liter)
 • Vaste kosten voor beheer en onderhoud van de waterleidingen
 • Belasting op leidingwater
 • 6% btw

Wil je weten wat een vergelijkbaar huishouden betaalt voor water? Bekijk het op de website van het Nibud.

In 5 stappen je energiekosten berekenen

Gas en licht berekenen begint met een goede schatting van je energiekosten. Start je berekening en volg de volgende 5 stappen:

 1. Je vult je postcode en huisnummer in

 2. Je geeft aan of je stroom, gas of beiden nodig hebt

 3. Je vult je energieverbruik in of laat ons helpen je verbruik in te schatten

 4. Je kiest voor groene of standaard stroom

 5. Je kiest de looptijd van je contract

Veelgestelde vragen

Hoe bereken je verbruik gas water licht?

Via energie aanvragen zie je meteen wat de prijs is bij een gemiddeld verbruik per maand van een gemiddeld huishouden van twee personen in bijvoorbeeld een tussenwoning. Zo krijg je meteen een goed beeld van jouw gemiddeld verbruik van gas en stroom. Ook zie je of je boven of onder het gemiddeld gasverbruik van andere huishoudens zit. 

Hoe schat ik mijn energieverbruik in?

Met Mijn Verbruik en onze gratis Energie-app bekijk je het werkelijk verbruik van jouw huishouden. Met behulp van je meterstanden tonen we een overzicht van je verbruik. Zo krijg je een goed beeld van je gemiddeld verbruik. 

Welke waterleverancier heb ik?

Op de website van Vewin zoekt u gemakkelijk op wie bij u het water levert.

Gas en stroom

Deel deze pagina