Tarieven gas en elektra

De tarieven van gas en elektra veranderen meerdere keren per jaar. De variabele energiekosten kun je ook vastzetten. In dit artikel vertellen we er meer over.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik maximaal het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Tarieven gas en elektra 2023

Wat de prijzen doen in 2023, stijgen of dalen, is moeilijk te voorspellen. Uiteraard houden we de ontwikkelingen van de energieprijzen goed in de gaten. Meer daarover kun je lezen op onze nieuwspagina. Je leest er ook ons advies over het al dan niet vastzetten van je energieprijzen.

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Tarieven gas en elektra vergelijken

Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt sinds 2018 de gemiddelde tarieven gas en elektra bij. Met deze gegevens kun je de 2023 tarieven van gas en stroom vergelijken met die van 2018.

Je eigen energieverbruik en kosten vergelijk je zelf eenvoudig met het voorgaande jaar in Mijn Vattenfall of in onze Energie-app. Wil je de tarieven gas elektra vergelijken van verschillende energieleveranciers? Op de pagina gas en elektra vergelijken vind je daar meer informatie over.

Vast of variabel contract?

Een vast contract heeft een vaste looptijd. Bijvoorbeeld van 1 of 3 jaar. In die periode verandert je leveringstarief voor gas of stroom dus niet.

Tijdens de looptijd van een variabel contract veranderen de variabele leveringstarieven. Dit kan meerdere keren per jaar gebeuren. 

Benieuwd welk contract het beste bij jou past?

Doe de check

Prijzen gas en elektra 2023

Met het prijsplafond betaal je voor je energie maximaal het plafondtarief dat door de overheid is vastgesteld. Het prijsplafond geldt tot een maximumverbruik: het verbruiksplafond.

Met het prijsplafond betaal je in 2023 maximaal:

  • € 1,45 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas
  • € 0,40 per kWh voor de eerste 2.900 kWh stroom
  • € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte

De plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. 

Check hier onze tarieven.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

Gas en elektra aanbiedingen

Stroom en gas heb je nou eenmaal nodig. Dus wil je dat goed regelen en er daarna niet meer naar om kijken. Daar zorgen we voor. En vaak maken we het extra interessant voor je met een leuke energie aanbieding met cadeau. Helaas zijn de marktprijzen afgelopen tijd erg wisselvallig. Daarom hebben we op dit moment geen aanbiedingen met cadeau. Zodra dat weer mogelijk is, kun je dat hier lezen. Of ga direct naar energie aanvragen, vul je postcode in en check welk aanbod op jouw adres beschikbaar is.

Ben je al klant? Meld je aan voor Exclusief. Elke maand dat je klant van ons bent, krijg je punten. Zo spaar je voor cadeaus of korting op uitjes. Ook daar krijg je energie van.

Veelgestelde vragen

Hoe vergelijk je gas en elektra tarieven?

Je heb verschillende manieren om de tarieven voor gas en elektra te vergelijken. Je kunt het namelijk zelf doen of naar een vergelijkingssite gaan. Voor allebei de manieren is het belangrijk om hetzelfde verbruik aan te houden voor gas en elektra. Het handigst is natuurlijk om je eigen verbruik in te vullen. Zo krijg je een beter beeld van wat je totale kosten zullen zijn.

Zo vergelijk je de tarieven zelf:
Ga naar de website van een energieleverancier en vul je gegevens in. Je krijgt dan een berekening te zien van het maandbedrag en ook de opbouw ervan. In de opbouw vind je het tarief per m3 en/ of per kWh. Dit is het tarief wat je kunt vergelijken met andere leveranciers. Let ook op of dit tarief inclusief of exclusief btw is. Daarnaast is het ook goed om te kijken wat voor andere kosten er in rekening gebracht worden en hoe hoog deze kosten zijn. Denk hierbij aan het vastrecht, netbeheerkosten en overheidsheffingen. Deze kosten zijn namelijk ook onderdeel van je maandbedrag.

 

Betaal je btw over gas en elektra?

Ja, je betaalt btw over gas en elektra. De btw voor energieproducten in Nederland is 21%. Je betaalt de btw via de energierekening aan ons, je energieleverancier. Daarna dragen wij dit bedrag af aan de overheid. Lees op deze pagina meer over de btw en energiebelasting.

Hoe vergelijk ik de gas en elektra tarieven met de voorgaande jaren?

Wil je de gas en elektra tarieven van nu vergelijken met bijvoorbeeld 2019 of 2020? Dat kan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt sinds 2018 de gemiddelde tarieven van gas en elektra bij.

Meer lezen rond 'tarieven gas elektra'