1. Home
  2. Energie
  3. Overstappen energieleverancier

Overstappen van energieleverancier

Overstappen naar een andere energieleverancier doe je niet elke dag. Daarom maken we de overstap naar ons zo gemakkelijk mogelijk voor je. Je leest hier hoe we dat doen. Natuurlijk leveren we energie op je adres. En verder kun je gelijk rekenen op onze zeven servicebeloftes.

Kies ons als je nieuwe energieleverancier en stap over

Overstappen naar ons als energieleverancier is makkelijker dan je denkt. Je kiest bij ons voor stroom, gas, of allebei. Omdat we een mooie aanbieding hebben of omdat je betrouwbaarheid en verduurzaming nu extra belangrijk vindt. En tegelijkertijd zeg je het contract bij je huidige energieleverancier op. 

Je krijgt eigenlijk alleen een ander contract

Stap je naar ons over, dan krijg je voortaan van ons de rekening voor je energie. In plaats van de energieleverancier die je nu hebt. In huis verandert er verder niets. Je komt nooit zonder licht of verwarming te zitten. Er komen geen andere stroomkabels in je huis. Alleen je contract verandert. Dat kan een contract met variabele prijzen zijn. Of een contract met vaste tarieven tot bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. We helpen je graag met overstappen.

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Nieuwe klanten krijgen altijd groene stroom met ons product Groen uit Nederland. Voor gas kun je ook een groene stap maken, zoals MixGroen Gas met 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

We helpen je met de beste timing om over te stappen

Misschien zit je nu nog 'vast' bij je huidige energieleverancier. Check dan eerst wanneer je contract precies afloopt. Dan bekijken we samen wanneer het beste moment is voor jou om over te stappen.

Je vaste contract kun je niet altijd kosteloos opzeggen

Overstappen naar een andere energieleverancier zelf kost eigenlijk niets. Maar als je een vast contract hebt en te vroeg opzegt, krijg je misschien een overstapboete. Voor misgelopen inkomsten. Soms wachten we dan nog even met energie leveren op je adres. Stap je wel eerder naar ons over, dan kunnen we je misschien tegemoet komen met een interessante overstapkorting. Bekijk de voorwaarden en lees hoe je overstapkorting aanvraagt.

Met een variabel contract kun je sneller naar ons overstappen

Heb je een variabel contract, dan zijn er meer mogelijkheden om snel over te stappen naar ons. Vaak heb je dan maar een maand opzegtermijn. Let er wel op of middenin de wintermaanden overstappen, dus switchen van energieleverancier verstandig is voor jou of niet. Misschien moet je dan namelijk nog bijbetalen bij de eindafrekening. Dat komt voor als je energieverbruik hoger is geweest dan de termijnbedragen die je hebt betaald. De hoogte van je termijnbedrag is immers een gemiddelde voor het hele jaar. Inclusief de warme zomermaanden waarin je weinig energie verbruikt. Vraag ernaar bij de klantenservice van je huidige leverancier. Uiteraard ben je altijd welkom bij ons. We helpen je graag met overstappen.

Altijd wat extra's

Naast een scherp variabel tarief krijg je bij ons altijd iets extra’s. Dat noemen we de voordelen van Vattenfall. Zo krijg je aantrekkelijke kortingen als je je huis verduurzaamt. En spaar je automatisch voor leuke cadeautjes met korting uit onze Exclusiefshop en vrolijke uitjes. Als je wilt, maak je ook nog eens kans op mooie prijzen bij onze winacties.

Bekijk onze voordelen

Je krijgt een cadeau of korting als je naar ons overstapt

Ga je gas of stadswarmte én stroom bij ons afnemen en wil je daar een cadeau bij? We helpen je bij het maken van je keuze. We hebben vaak interessante acties met cadeaus voor je, zoals Energiecadeau. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit:

  • Cadeaus om energie te besparen
  • Een tablet cadeau bij je overstap

Als je alleen stroom van ons afneemt, krijg je een korting op je jaarafrekening van ons. We bieden dus geen cadeau bij alleen stroom. Daar willen we transparant over zijn.

Je kunt ook zelf sparen voor cadeaus

Wel kun je als klant bij ons altijd zelf punten sparen voor cadeaus. Door je aan te melden voor Exclusief. Dan spaar je elke maand punten voor gratis producten of korting op duurzame artikelen. Zoals energiezuinige LED-verlichting bijvoorbeeld, voor een stapje verder richting fossielvrij leven. En hoe langer je klant bent, hoe meer punten je per maand spaart.

Ook onderweg staan we voor je klaar

Als je toe bent aan een elektrische auto staan we voor je klaar. Heb je genoeg aan de laadpunten in de wijk en onderweg, of wil je je eigen laadpaal voor de deur? Via InCharge hebben we het zo voor je geregeld. Voortaan rijd én tank je groen.

Naar InCharge

Veelgestelde vragen over overstappen van energieleverancier

Wat is op dit moment de goedkoopste energieleverancier?

Dat is lastig te zeggen. Vergelijk het verschil op dit moment via het Modelcontract Energie van ons en een andere leverancier. En vul bij overal je eigen gemiddelde verbruik in. Dat getal vind je terug op je laatste jaarrekening. Bij ons vind je niet alleen scherpe energieprijzen. We zijn vastberaden om ook met service en verduurzaming het verschil te maken. We hebben daarom 7 servicebeloftes voor je. Zoals direct bericht bij afwijkend verbruik.

Is het verstandig om een 3 jarig energie contract af te sluiten?

Dat hangt erg af van de energieprijzen. En van je eigen voorkeur. Normaal is een vast contract tot 3 jaar verstandig als je de zekerheid van een vaste prijs prettig vindt. Dan betaal gedurende de hele looptijd hetzelfde tarief. En dat tarief is vaak ook lager is dan bij een contract met variabele prijzen. Maar bij een flinke stijging van de energietarieven zoals in het najaar van 2021 kan het heel anders zijn. Dan is een contract met variabele prijzen misschien voordeliger voor je. We informeren je graag.

Kun je zomaar overstappen van energieleverancier?

Als je een 'variabel contract' hebt met een opzegtermijn van een maand kun je gemakkelijk zomaar overstappen. Bij een vast contract is dat misschien anders. Je vorige energieleverancier kan je een overstapboete geven als je voor het einde van je contract opzegt. Vaak komen we je hierin tegemoet: met overstapkorting. Zodat je deze kosten geheel of gedeeltelijk tegen elkaar weg kunt strepen. Bekijk de voorwaarden en lees hoe je overstapkorting aanvraagt. Zo werkt vergoeden

Wat doen de energieprijzen in 2022?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kunnen de energiekosten in 2022 tot wel 86% hoger zijn dan in 2021. Wat de energieprijzen daadwerkelijk gaan doen in 2022 is niet zeker. Dat hangt van veel dingen af. Zeker is dat we onze klanten goed op de hoogte houden daarover. Via de website, e-mail of brieven, de Energie-app en Mijn Vattenfall.

Wat gebeurt er als je je contract voor energie niet verlengt?

Als je je vaste contract vóór de einddatum niet verlengt, krijg je automatisch een contract voor onbepaalde tijd. Dat is wettelijk geregeld. Met variabele tarieven die meerdere keren per jaar kunnen wijzigen. Als dat inderdaad gebeurt, krijg je daar op tijd bericht over. Je kunt dit contract maandelijks opzeggen.

Wat we nu weten over het prijsplafond in 2023

In 2023 komt er een prijsplafond voor energie. Dat betekent dat je tot een bepaald verbruik een maximumtarief betaalt. We vertellen je graag wat dit betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Bekijk ook deze onderwerpen