Energieles op jouw school? Aan de slag met stadswarmte en energie

De energietransitie is in volle gang. Daar betrekken we de volgende generatie bij. We geven les op basisscholen met stadswarmte. Wil jij ook een gastles boeken? We komen graag langs.

Zelf leidingen op schaal aanleggen

We beginnen met een korte uitleg over stadsverwarming en warmtebronnen.  Daarna leggen de kinderen een warmtenet aan op een kaart van hun wijk. Vanaf de warmtebron leggen ze met rode en blauwe lijnen een net door de stad. Voor drukke kruispunten, smalle straten en plekken met water moet een alternatieve route gevonden worden. Zo hou je bij de aanleg van een warmtenet de kosten laag en beperk je de overlast. Het is leuk om te zien hoe de kinderen die obstakels in hun buurt creatief oplossen.

Napraten op het schoolplein

We nodigen de ouders ook uit. Als buren van de school hebben zij vaak zelf ook stadsverwarming. Na schooltijd bekijken we samen de gebouwde netwerken op het schoolplein. De kinderen geven uitleg bij hun plannen en er is ruim gelegenheid om vragen te stellen. Enkele reacties van ouders: "Warmte is er altijd. Nu weten we waar het vandaan komt." en: "Het vorige huis was met gasverwarming. Geen gas in huis voelt veel veiliger." 

In je klas een gastles over stadswarmte?

Heb je als docent of ouder interesse om een geheel verzorgde gastles van ons naar je school te halen? En woon je in een gebied met stadsverwarming van Vattenfall? Dan komen we graag langs. Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op. Dit kun je van ons verwachten:

  • We komen naar je toe
  • Gratis les
  • 1 uur uitleg maar vooral veel samen doen
Vraag jouw gastles aan

Schakel de EnergieGenie in

We hebben ook een website voor kinderen en volwassenen over energie. We vertellen je van alles over duurzame en niet-duurzame energiebronnen, klimaatverandering en de toekomst van energie voor bijvoorbeeld een spreekbeurt. Wil je proefjes doen of de toekomst voorspellen? Dat kan ook. Word een EnergieGenie op energiegenie.nl!

Over Vattenfall Stadsverwarming

Vattenfall stadsverwarming zorgt voor verwarming en warm water in een buurt. Meerdere woningen en bedrijven zijn aangesloten op één warmtebron. Je kunt het vergelijken met een grote centrale verwarming. Water wordt op een centraal punt verwarmd en stroomt daarna door goed geïsoleerde buizen naar de wijk. Eenmaal afgekoeld, stroomt het water weer terug naar de bron en wordt het weer verwarmd. Zo zijn we circulair en dus duurzamer bezig. We werken hard aan nieuwe bronnen zoals geothermie, waterstof, biomassa en het gebruik van restwarmte uit datacenters.

Deel deze pagina

Meer informatie over andere energiebronnen